fredag 25 oktober 2013

"Nu skjuter vi oss själva i foten"

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Den som trodde att SSK:s problem var ur världen bara för att det sparkades en tränare och värvades en klasscenter tror fel. Felaktiga mönster i spelet finns kvar och ploppar upp när det går emot.   

Men. Det är ganska tydligt vad som är fel och det är ju bra, för då går det att rätta till.

Vi vet precis vad vi behöver jobba på. Vi vet vad vi ska trycka på. Det kommer bli bättre, säger SSK-tränaren Anders Sörensen.


Brakförlust mot Asplöven (3-6), storkross av Rögle (7-1) och så tunga 2-5 mot Mora. SSK blandar och ger får man ju säga. Som i matchen nu mot Mora. En okej första, en okej tredje och en katastrofal andra period däremellan där Mora kunde vända 0-1 till 5-1 på tretton minuter.

Kvitteringen kom 25 sekunder in i andra och där gick lavinen för SSK.

– I första perioden gör vi en okej bortamatch. Även om de har mest skott så håller vi ihop lagdelarna och (Philip DeSimone) får kontra in 1-0. Lunkan (målvakten Niklas Lundström) gör en bra start i matchen, får många skott på sig. Tar alla, sedan är många skott utifrån också men vi får den start vi vill ha, säger Anders Sörensen.

Att få den start man vill ha låter ju bra. Men. Det var ju där med gamla mönster och spelare som i de mest trängda lägen får för sig att ta vatten över huvudet i de mest konstiga lägen.

– I andra gör Mora mål i sitt första byte. Vi slarvar längs med sargen, pucken kommer ut i mitten, rakt ut på en klubba, så blir det 2-1. Sedan tar vi timeout, vi spelar mer stabilt i några minuter men sedan får de 3-1 och 4-1 enbart på våra misstag. Vi har pucken under kontroll men slarvar. De får vända spelet och komma rakt emot oss, rättvända, säger Sörensen och fortsätter:

– Sedan gör vi ett ärligt försök i tredje men har svårt att komma in på mål. Vi måste in bättre på de där ytorna, måste få in mer folk på mål. Sedan försvarar de sig bra, de boxar ut oss bra men vi måste in bättre i trafiken. Nu skjuter vi oss själva i foten när vi gör de här misstagen.

Man kan ju undra var de där misstagen kommer ifrån, det är ju bara två dagar sedan SSK körde över ett ängsligt Rögle på hemmaplan, nu var det SSKs tur att bli ängsliga under press.

– Mora fick utdelning på nästan varje skott. Vi hade en liknande match mot Löven hemma när de fick utdelning på varje skott. Och då handlar det om att hålla ihop laget. När vi släpper in 1-1 och 2-1 så måste vi fortsätta spela. Vi måste känna att det är okej att spela 0-0 under en tid i matchen - då äts det upp några minuter. Håller det i sig blir det mer tryck på hemmalaget men det utnyttjar vi inte utan då släpper vi till för enkla chanser till Mora istället.

Får ni panik när de börjar göra mål?
– Nej inte panik utan vi spelar för svårt. Det blir en anspänning, en känsla av att man ska skapa något som inte finns. Om det hade varit panik så hade man väl dragit tio icing i stället, nu blir det att vi spelar för svårt och krånglar till det när vi istället måste spela enkelt och jobba hårt på isen. Och det är så i den här ligan att man kan inte göra de misstagen, det straffar sig hårt.

Det känns lite bakvänt, för om det går emot, baklängesmålen trillar in, varför börjar man krångla till det och försöka spela snyggt och svårt då? När man borde just slå en icing i stället?
– Jag vet inte varför vi gör det så svårt men vi har pratat om det. Alla är medvetna om det och man ser på spelarna själv, på dem som gör misstagen att de vet om själva när det blir sådär. Så det är något vi får titta på. Vi måste alla titta på oss själva och sedan försöka få till en förändring.

Det känns bara så konstigt att spelarna hela tiden går i fällan och krånglar till det när går emot, det borde vara lättare att göra det enkla?
– Ja, men det är bara att jobba vidare med det. Vi tar upp det på bordet och jobbar vidare. Men det går inte att ändra på allt på en gång utan det kommer vara en process, säger SSK-tränaren.

Hur lång tid det tar att komma till rätta med felaktiga mönster vet han inte.

– Vi vill ju vara där redan nu m en det tar en tid i att få fram en kontinuitet i det vi gör. Sedan måste vi få kontinuitet i laget. Vi har skador och har nya konstellationer hela tiden. Nu är det inte bara vi som har det så, alla har det så men man måste hitta en trygghet, få träna ihop laget.

Ni bytte målvakt efter 4-1, ut med Lundström in med Sebastian Idoff. Varför?
– Det var mer för att väcka laget och för att få en minitimeout. Vi hade ju redan använt vår time out efter Moras 2-1 mål och behövde få en paus så att alla skulle få distans under de 10-20 extra sekundernas paus som man får. Jag var tvungen att väcka alla.

 Sebastian Idoff fick en tuff start, släppte in 5-1 på första skottet som kom men höll sedan nollan under andra halvan av matchen.

– Lunkan har varit bra men vi får ta det dag för dag, från träning till träning och match till match, vem som spelar bäst. Vi får ta nytt beslut på måndag (inför matchen mot Karlskrona på tisdag).
Hur stor press känner du som tagit över efter tränarbytet, att du bara måste vända detta?
– Alltså man sätter en press på sig själv. Man vill vinna varje match men den största pressen känner man från sig själv. Man vill ju vinna tillsammans med laget.
***
Mora råkade för övrigt ut för en otäck skada i början av matchen då lagkaptenen Thomas Larsson och Fredrik Sonntag hade en närkamp, Sonntag tryckte till och Larsson fastnade med foten i isen, hamnade olyckligt på foten som stod åt fel håll. Som det verkar är det en fraktur på Larsson.
 ***
Tidigare på eftermiddagen kom ett positivt beslut från Disciplinnämnden för SSKs del. Damien Fleury som fick matchpenalty förra matchen för headbutting slipper ytterligare avstängning. Han får tillrättavisning istället.

Så här skriver Disciplinnämnden om det beslutet:
 Damien Fleury har anfört i huvudsak följande. Händelsen föregicks av att en Röglespelare spelat med hög klubba mot Södertäljes målvakt. Vid spelavbrottet som följde var en av motspelarna aggressiv mot honom och ville starta bråk. Han var själv passiv och puttade enbart bort Röglespelaren. Röglespelaren kom då tillbaka med sitt ansikte mot hans, varpå han puttade bort denne på nytt. I samband med detta stötte deras visir ihop. Det var aldrig hans avsikt att skalla den andra spelaren.

Nämnden gör följande bedömning. Domaren har lämnat en tydlig redogörelse för händelseförloppet och det får anses utrett att Damien Fleury utfört en skallningsrörelse som träffat motspelarens visir. Disciplinnämnden finner dock att händelsen får anses ha en så lindrig karaktär att påföljden kan stanna vid en tillrättavisning med uppmaning att i fortsättningen följa det gällande regelverket. Disciplinnämnden understryker att detta inte påverkar den automatiska avstängning som alltid följer vid ett match penalty.  


Inga kommentarer: