söndag 20 oktober 2013

"De var väldigt tydliga med hur de vill använda mig i laget - det betyder mycket för en spelare"

(Philip DeSimone. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Flera klubbar var intresserade men det var SSK som vann dragkampen om Philip DeSimone. Och det var inte pengarna som avgjorde utan helt andra saker, berättar han för bloggen.

Jag hann aldrig skriva något när han blev klar för SSK i veckan men tog ett snack i lördags när han satt på pressläktaren i väntan på pappren från Immigrationsverket ska bli klara.


Tiden i Jokerit (åtta matcher i SM-liiga) blev inte alls vad DeSimone hade tänkt sig och i valet av nästa klubb la han stor vikt vid vilken roll han kunde få och hur trovärdiga klubbarna var i sina löften.

– När jag blev släppt av Jokerit berättade min agent vilka lag som var intresserade, vilka alternativ jag hade att välja mellan och vilken roll de olika lagen såg mig i. Till slut kände jag att SSK – och den roll i laget som de kunde erbjuda - förmodligen var det lag som passade mig bäst.  Det var tydligt att de ville ha mig hit och det betydde mycket för mig så, det kändes som det bästa valet att göra.

Hur märktes det?
– SSK var bara väldigt vänliga, proffsiga och bra att ha att göra med. De var dessutom väldigt tydliga med hur de vill använda mig i laget och det betyder mycket för en spelare, inte minst som det är mitt första år i Europa och eftersom det blev som det blev med Jokerit. Där gick det åt andra hållet…

De lovade mycket som de inte höll?
– Ja precis, så det var skönt att få den känslan som jag fick av SSK, att det är en ärlig och bra organisation som det går att lita på och det är något som inte alltid är så vanligt i den här hockeyvärlden så det var definitivt en av de saker som avgjorde mitt val av klubb och som gjorde att jag kunde slippa fundera på hur det skulle bli och i stället fokusera på att göra mitt jobb som hockeyspelare på bästa sätt.

Ryktet säger att du var på väg till Västerås?
– Ja de var ett av lagen som fanns där, som var en av de som var intresserade.

Men du hade ingen muntlig överenskommelse eller så där?
– Nej, nej, så långt hade det inte gått. Däremot så var de intresserade redan under sommaren och hörde sig för redan då, men vid den tidpunkten hade jag inte bestämt mig än för att spela här än. Då övervägde jag fortfarande att stanna i Nordamerika men så blev det inte. Sedan när de fick höra att jag varit en sväng till Jokerit men fått grönt ljus att lämna så återkom Västerås, och några andra klubbar tillsammans med SSK och visade intresse.

Fanns Djurgården med där bland intressenterna?
– Ja men bara lite grann, de visade lite lätt intresse men gick inte vidare. SSK visade däremot tydligt att de var intresserade och verkligen ville ha mig. Och just deras agerande gjorde att jag kände mig välkommen, det värmde och var som sagt definitivt en orsak till att det blev SSK.

Vad kan och vill du bidra med i SSK?
– Att göra precis allt jag kan för att hjälpa laget att vinna. Laget kommer alltid först och främst för mig. Jag tror jag kan bidra mycket offensivt, både i spelet genom att sätta upp andra för mål men också genom att göra mål själv. Jag kan vinna tekningar i nyckelsituationer och ären spelare som man kan lita på, en som bidrar med rätt sorts spel vid rätt tidpunkt, inte minst om vi ligger under och behöver göra mål.

– Jag tar risker när det går men avstår om det inte är rätt läge. Just de avvägningarna är något jag har lärt mig med åren. Jag är lite äldre nu och har mognat som hockeyspelare. Du vet hur det är, många av de unga spelarna är hur tekniskt skickliga som helst – men de kanske gör en och annan dragning för mycket när de borde ha spelat enkelt. Men det är ju något man lär sig genom de erfarenheter man får i matcherna och jag tror vi kan hjälpa varandra här, säger Philip DeSimone.

Förlusten (3-6) mot Asplöven var den första match som nyförvärvet såg i SSK. Och det var väl sådär… men DeSimone har även hunnit med några träningar och gillar trots allt ändå det han har sett:

– Det här laget har jättebra spelare, man kunde se det på hur bra spelet flöt i första men sedan ser man hur självförtroendet vacklar i andra när det blir någon felstuds och det blir mål i baken. Så många i laget saknar självförtroendet just nu och det kommer kunna växa och dra nytta av att det kommer in någon som är lite äldre, som kan göra mål och har visat att han kan göra mål på professionell nivå.  Jag tror och hoppas att jag kan vara med och bidra där.

Den 26-årige amerikanen har inte spelet med men väl mot både Jason Gregoire och Mario Valery Trabucco i många år som yngre spelare. Han spelar gärna i samma kedja som de två transatlanterna nu och ser uppenbara fördelar med att göra det.

– Ja det vore kanon och skulle underlätta för mig att komma in i laget och spelet här. Jag har spelat mot Jason i åratal när vi var yngre, så jag vet vilken typ av spelare han är, hur han vill ha pucken, var han vill ha den och hur man får ut det bästa av honom. Jag vet vilka åkvägar han tar, han vill gärna ta sig in i skiten framför kassen för att skapa lägen och göra mål och Trabucco är en bra spelfördelare med en bra blick för spelet och det vore kanon att få spela tillsammans med de två.


– Sedan är det självklart coachen som sätter ihop laget och vill han ha mig på en annan position så går det bra det också. Av det jag har sett på träningarna så finns det mycket skicklighet och talang i laget, kan vi bara få upp självförtroendet hos alla så kommer vi börja klättra i tabellen.

2 kommentarer:

Leo sa...

Tack Marie!! Mycket läsvärd intervju. Du gör det bra :) TACK

Marie Hallman sa...

Leo: Tack själv! För snälla ord och för att du läser :))