onsdag 9 oktober 2013

"Sättet som vi spelar på är inte acceptabelt"

(Jason Gregoire var självkritisk efter 0-4 mot DIF. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

SSK tog en fin bortaseger (4-1) i lördags men när det var dags för länsderby hemma i Templet stämde ingenting. Få skott, lamslaget spel, noll utdelning i pp och nä. Det här var en kväll då både fans och spelare gick hem med blyskor.

– Ja jag är verkligen besviken, jag också. Kanske byggde vi upp förväntningarna för högt, det är ändå länsderby, mycket publik i hallen, en viktig match för våra fans och vi ville verkligen vinna. Men vår prestation, sättet som vi spelar på, är inte acceptabelt, konstaterar Jason Gregoire och fortsätter:


– Vi spelare är också besvikna och ledsna, det gäller varenda en i omklädningsrummet. Vi ville vinna för laget, för våra fans och … det suger att det inte blir så. Samtidigt så har vi ny match om två dagar (Almtuna borta på fredag), så vi är i samma sits som senast vi förlorade hemma att vi har en snabb chans till revansch borta. Då studsade vi tillbaka. Vi kan inte bara hoppas att det ska bli så utan vi måste se till att vi gör det och jobba hårt nu på torsdagens träning så vi kan ta en vinst på fredag, borta.

Vad är du mest besviken på, när det gäller er egen insats?
– Det är mest sättet som vi spelar på och att vi inte håller oss till det vi har sagt att vi inte följer vår gameplan. Vi hade sagt att vi skulle sätta åt deras backar, det gör vi inte. Vi dumpar ner pucken mot deras målvakt men åker inte på pucken. Vi låter dem göra snabba kontringar- enkelt, vi lyckades inte etablera något rejält tryck i deras zon som vi vill göra i vårat spel, säger Gregoire självkritiskt och fortsätter:

– Vi vill ha pucken där nere, etablera tryck i deras zon och göra det jobbigt för dem och trötta ut motståndarna runt deras eget mål men när vi får in pucken där så lyckas de göra en spelvändning och skapa en målchans istället. Vi skjuter bara femton skott och det är … för dåligt. Ligger man under med 0-3 och bara skjuter fyra skott i tredje när man ska försöka jaga i fatt… det funkar inte. Det är verkligen frustrerande.

Från sidan sett såg det ut som att SSK spelade med handbromsen i. Det fanns ögonblick då spelet glimtade till och då man kunde ana bra intentioner i agerandet, men. Det såg allt för ofta ut som att det som finns där innanför tröjan inte går att omsätta i spelet. Det blir reagera istället för agera och det är ingen som riktigt vågar spela ut, speciellt inte när DIF fått in ett par mål.

– Ja jag vet inte om det sitter i huvudet att vi har haft några matcher nyligen där vi har gått ut hårt och blivit straffade för det, då motståndarna har fått göra ett par mål i stället. Man kanske blir för försiktig och jag vet inte om det blir någon slags panik i laget kanske. Det blir som du säger att man har handbromsen i istället för att spela ut och hålla oss till vår gameplan – fastän det ju är när det går emot som man verkligen måste hålla sig till det man har bestämt innan. Det är då man måste hålla ihop som ett lag, så vi har en del att ta upp inom laget.  Alla måste fundera på hur de spelar – jag inte minst men även alla andra i laget, tränarna, you name it. Alla måste prestera bättre nu. Vi vet att vi kan göra det och det börjar direkt, i morgon (torsdag) på träningen, säger Gregoire.

Men det är inte bara den där mentala handbromsen som måste släppas. SSK:s powerplay såg mestadels inte ut som ett pp. Det blir inte ens en box, det är fortfarande spel en och en och Djurgården behövde inte direkt slita ihjäl sig i boxplay.

– Nej och det är sånt som dödar matchen. Kolla på Djurgårdens pp, de har special teams som gör två av deras fyra mål i pp. Vi hade väl typ sex- sju fem mot fyra-överlägen men gör inga mål. Vi hade en fem mot trea och får iväg ett enda skott mot mål. Det är såna saker som… sätter sig i huvudet. Om du har ett bra pp och inte gör mål så kan du ändå känna inom laget att okej, vi gör inga mål men vi spelar bra, vi är på gång. Man får energi. Men när man inte får in pucken i pp så dräneras laget på energi istället och det är oacceptabelt det med. Så det ihop med våra dåliga tekningar blir avgörande. Jag förlorar till exempel alla mina tekningar (fyra stycken) och när vi får åka och jaga pucken hela tiden då blir det svårt att göra mål.

Hur ska ni agera för att få ett bättre pp?
– Alltså det går en tunn linje mellan vad som är ett bra pp och ett dåligt pp. Och jag tror inte vi är nere på ett uselt pp- än. Vi hade ändå några skott på mål och har lite otur också. Som när Damien (Fleury) har ett bra läge, tar ett bra skott men så går klubban av. Hade den inte gjort det så hade pucken gått i mål där och då hade matchen sett annorlunda ut. Det är så små marginaler som det handlar om, säger Gregoire och fortsätter:

– Är det nu så att det sitter i skallen så är det bara att vi fokuserar mer på det och spelar bättre både där och i boxplay. Det är sånt som avgör. Hade vi bara lyckats förhindra ett av deras två pp-mål samtidigt som vi hade fått in ett par i pp då hade vi haft 2-3 med tid kvar och då hade allt kunnat hända. Så det finns mycket att jobba på och pp är en av de viktigaste bitarna. Det gäller mig och alla andra, jag är ju en del i pp-spelet så en stor del av ansvaret ligger på mig där. Jag måste bli bättre på det.

Det är ju ganska tydligt att medan DIF seglar på ett bra självförtroende så har ni sten i ryggsäcken. Hur vänder man ett sånt läge?

– Alltså … vi har ett ganska ungt lag och som det är nu så är det många killar som tittar sig omkring och lite väntar på att någon äldre ska ta tag i det. Men om jag står där och väntar på att en lagkamrat ska gå före och ta en forecheck då är jag fel ute. Min mentalitet måste vara go. Kör! Sedan om jag ser att lagkamratet inte hinner med då får man vika av men första instinkten måste vara att kör, kör, vi ska ta initiativet och det måste vi få in i skallen. Vi måste ha det tänket men vi måste också snacka mer med varandra så vi vet vem som går och när, så att vi får med hela laget i offensiven.  Så vi får ett bra uppspel från backarna som sedan kan följa med upp i en andravåg. Det är såna småsaker som vi inte gör nu, som vi avstår och det sätter käppar i hjulet för oss.

3 kommentarer:

Häggen sa...

Är de nåt killarna bör göra efter detta magplask, så är det att skämmas. För denna insats inför äntligen fyllda läktare osv gör det extra pinsamt. En offentlig ursäkt från kapten på forum kanske?

Anonym sa...

Då borde våra fans ochså be om ursäk vilka medgångsdsuportrar,när laget behöver dom som mest viker dom ner sig o låter difs suportrar sjunga ut oss fy fan va dåligt,ransaka er själva o sjung för vårat lag i med o motgång.

Marie Hallman sa...

Häggen o anonym: Man kan väl konstatera att det blev dubbelt tungt för SSK men som jag ser det är det viktigaste att titta framåt, att älta det som varit ger inga poäng.