torsdag 3 oktober 2013

"Det är ju oftast när du fegar ur som du blir skadad "

(Roger "Ragge" Johansson. FOTO VIASAT HOCKEY)

Ni vet det här med karaktär. En del människor står direkt ut i ett rum, andra gör det inte. En del visar vägen enbart genom sitt agerande. Andra genom att stötta som lyssnare eller pratare.

Moras assisterande tränare Roger Johansson är en skön karaktär. En lågmäld och galet ödmjuk person som inte vet vad orden ”ge upp” och ”kan inte” betyder.


Det är i stället ord som tålamod, värme och inte minst gå på hörntänderna som står högst i vokabulären och visst smittar det av sig på en spelartrupp när man har en kämpe som ”Ragge” i laget.

Mora har täckt fler skott i höst än man har gjort på år och dagar. Om det beror på att man nu har Roger ”åt puckar till frukost” Johansson i omklädningsrummet vet jag inte men spelarna själva berättar att visst fan täcker man ett skott extra när man har Ragges ögon på sig.

Han vet vad han pratar om, han kan kräva laglojalitet och att man sliter utav helvete för det var precis det han gjorde själv.

Eller som han själv säger:
 Det är ju oftast när du fegar ur som du blir skadad .

Och vill ni ha exempel på folk som täcker puck till varje pris i Mora numera så säger jag bara Patrick Cedergren som täckte skott i Haparanda mot Asplöven och åkte hem med sju frakturer på okbenet… han opererades samma helg men täcker gärna skott igen. Dock utan att vrida på skallen nästa gång, håller man ner huvudet tar ju pucken på hjälmen istället för okbenet.

”Ragge” kör för övrigt styrketräning samtidigt som laget. Inte läge att maska där när assisterande coachen kör övning på övning i redcordbanden och även kan svara på intervju frågor under tiden…

Han berättade bland annat – samtidigt som han körde armhävningar – att alla i laget inte vet vem han är faktiskt… eller jo nu vet de men när han kom till Mora förra säsongen var det en spelare (inga namn nämnda…) som frågade om han hette Ragnar Ragnarsson eftersom han kallades Ragge…

Något som Roger Johansson tog med ett stort garv med den sedvanligt bandybollsstora prillan i munnen.

Ragge kör för övrigt tre dosor snus per matchdag, så om han ser lugn ut på utsidan så lovar jag att det kokar inombords.

Jag och fotograf Nicklas Hallberg var upp till Mora och träffade ”Ragge” i veckan. Det inslaget kan ni se i kvällens sändning och efter sändningen på webben (jag lägger in länk till viasatsport.se senare).

Ni kan föresten redan nu se vem han ser som ett skräckexempel på tränare – Darryl Sutter – på viasatsport.se på den här länken. 

Jag frågade så klart vilka förebilder han har också och det var tre stycken, Curre Lundmark, Conny Evensson och Wayne Fleming. Så här motiverade han de valen:

– Jag har haft många fantastiska tränare genom åren som varit bra på sina sätt. Curre Lundmark som person var fantastisk och värnade om att gruppen skulle må bra, Conny Evensson kunde trycka på en knapp hos alla när det var allvar eller skoj, som istränare säger jag definitivt Wayne Flemming som jag hade i Leksand som gick bort för en stund sedan. Hans isträningar var enormt bra och proffsiga och min far satt och såg på oss och sa att era träningar är bättre än era matcher. Så han var fantastiskt bra.

Man skulle kunna göra en dokumentär om Ragge men nu blev det ett fyra minuters inslag åtminstone, kolla gärna JInga kommentarer: