onsdag 16 oktober 2013

"Det är så här vi måste göra i varje match - offra sig och göra det tunga jobbet"

(Fredric Andersson såg en energiskjuts i laget. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)

Tabellfyran Västerås var obesegrade hemma. Det är de inte längre. SSK, som bytte headcoach i måndags, blev första lag att ta en trepoängsseger i ABB Arena (4-2). Och det med ett spel som lovar mer.

– Otroligt skönt att lyckas vinna, speciellt som det var en så svår bortamatch. Det får vi en extra skjuts utav. Det var kul att se hur bra alla grabbarna mådde efter matchen, säger lagkaptenen Fredric Andersson och fortsätter:


– Alla förstod innan kvällen att det var en viktig match på gång och efteråt såg man att alla insett att det är så här man måste göra i varje match, offra sig och göra det tunga jobbet i varje match också. Och hjälpas åt så bra som vi gjorde nu.

Nye tränaren Anders Sörensen tackade både laget och fansen på twitter för segern med det han hashtaggade som #köttochpotatishockey.

– Kött och potatis? Det är vanligt käk för knegare. Och vi jobbade på bra idag, stod för ett jävligt bra jobb. Det måste vara det jag menar, säger Fredric Andersson med ett skratt när bloggen undrar vad nu kött och potatishockey är för något?

Jag har hört från de som såg matchen att det var er bästa för säsongen, håller du med?
– Ja – om man ser till hela matchen, både offensivt och defensivt så var det kanske den bästa matchen. Jag tycker i och för sig att (4-1 segern mot) Oskarshamn borta var den kanske bästa defensiva matchen som vi har spelat hittills. Men ser man till anfall och vår mittzonshockey så var det, den absolut bästa för säsongen.

Vad funkade bra där?
– Vi var tajta och bra i mittzonen, speciellt i mittersta delen av mittzonen. Vi har pratat mycket om att ha en tajt backcheck speciellt i mittzonen och göra det svårt för de som försöker komma in med pucken i fart. Det har vi haft svårt med i några matcher, och motståndarna har fått åka in med pucken för enkelt. Det vill vi förbättra oerhört mycket.

Offensivt då?
– Det gick bra! Nu fick vi mer tid på oss i anfallszonen och det var för att det inte tog så lång tid för oss att åka igenom mittfältszonen. Nu blev det en pass, en touch ner och checka fast istället för att åka ner, droppa och försöka lirka in pucken. Nu spelade vi mer rakt och enkelt och fick mer tid i anfallszonen.

Ni har ju haft en tendens att göra det svårt för er, alternativt spela svårare än ni klarar av och behöver?
– Ja exakt och vi är ett arbetande lag. Vi ska jobba och vinna matcher, inte göra en massa snygga prylar, eller jobba en och en utan vi ska jobba som ett lag. Så det var kul att det gick så bra att vi vann, nu när vi spelade så bra, berättar Fredric Andersson och fortsätter:

– En annan skillnad mot tidigare var att nu ville alla fem som var på isen ha pucken. Ingen var rädd för den, alla var aktiva och hjälpte varandra. Det var stor skillnad mot vissa av de matcher som har varit – då har man vänt ryggar till, nu var alla aktiva för att hjälpa varandra.

Om det var en ”Sörenseneffekt” eller en ”sparkaStrömwalleffekt” eller bara en ”spelarna ryckte-upp-sig-på-egen handeffekt som gav 4-2 segern mot VIK känns oväsentligt tycker SSK:s lagkapten. När jag frågar om de rykten som gått- om att spelarna inte gett hundra i syfte att bli av med tränaren - är Fredric Andersson bestämd:

 – Det där är bara skitsnack. Så har det inte varit. Det som däremot kan bli en effekt (av tränarbytet) är väl att man nu kände redan när man vaknade i morse, att det klubben vill ha – nu när man gjort något så drastiskt som att sparka tränaren – är just en förändring, eller ett bevis på att det är en förändring på gång. Vi gick igenom vad som krävs innan matchen plus att vi fick en ny röst i båset. Det är klart att vi vill vinna, det vill alla, men vi fick en extra skjuts nu energimässigt av vinsten. Det är kul när man får en sån start här start.

 Så det är inte att just Strömwall fått sparken utan att man gör något nytt överhuvudtaget som gett mest effekt?
– Precis, Strömwall är det absolut inte, utan det handlar mest om att det sker något nytt. Sedan är både Nygge (Per Nygårds) och Sören (Anders Sörensen) känslomänniskor. De visar känslor och det kan vara sånt vi behöver – att någon visar lite jävlar anamma från båset och ger lite energi från båset och det funkade bra nu.

Har inte Sörensen visat känslor innan då?
– Jo men det var lite skillnad ändå. Det är mer förändringen i sig som gör att man får energi, man utnyttjar den förändring som görs och tar energin från den förändringen.

Det stora jobbet nu blir att höja lägstanivån och köra den där kött och potatishockeyn om och om igen, det vill säga slita lika hårt dag ut och dag in:

– Vi ska hjälpas åt att göra det. Man såg efter matchen i dag att alla kände ”så här ska vi lira” och ”så här är vi framgångsrika” och jag tror och hoppas alla förstår det nu samt att vi får bygga vidare på spelet i den här matchen, både på träning och under matcherna så att vi kan visa att vi förstår att det är det är som krävs. Det är smådetaljer som gör att vi vinner, säger Andersson och påpekar:

– Det är de lag som gör det bäst tillsammans som vinner mest. De lag där det är olika spelare som kliver fram, beroende på vad som kräv för dagens. De lag där alla håller sig till sitt jobb, oavsett om man har en bra dag eller inte och spelar enkelt, är de lag som är i toppen för då spelar den som har en bra dag lite mer avancerat medan den som har en dålig dag spelar enkelt. Då blir det att man växlar av varandra och turas om att dra laget framåt.


Inga kommentarer: