lördag 18 maj 2013

FINLAND – SVERIGE 0-3 (0-1, 0-1, 0-1) (rättad, var Gustafsson som räddade på mållinjen)


Matchen: MMMM
Målvakterna: Antti Raanta, Finland 93,33 % och Jhonas Enroth, Sverige, 100 %
Publiken: 11 674
Domarna: Konstantin Olenin (Ryssland), Brent Reiber (Schweiz)

Bäst i Sverige:
MMM Jhonas Enroth, mv
MM Henrik o Daniel Sedin, f
M Loui Eriksson, f.

Bäst i Finland: Lauri Korpikoski, f


Målen:
Första perioden:
0-1  (10.33) Loui Eriksson (Henrik Sedin, Daniel Sedin) Spel 5 mot 4
En lätt passning av Daniel till Henrik som hur lugn och kylig som helst tar emot, håller i, siktar in sig och nästan i slow motion lägger iväg pucken med precision mot bortre stolpen. Staffan Kronwall står beredd att styra in pucken men den snuddar på Loui Erikssons ben och går sedan via bortre stolpen och in. Snyyyyyyggt.

Andra perioden:
0-2  (16.13) Loui Eriksson (Henrik Sedin, Daniel Sedin) Spel 5 mot 4
Henrik står bakom målet och väntar iskallt in ett bra läge, Loui har redan parkerat i slottet, fyra finländska spelare står i slottet och vrider villrådigt på skallen, vad gör dem, vad gör dem? Så pang, en passning som skär som ett rakblad i smör genom den finländska boxen in till Loui som sätter till bladet och styr in pucken över axeln på Raanta. Hockeygodis!

Tredje perioden:
0-3  (19.37) Henrik Sedin (Loui Eriksson, Henrik Tallinder) Mål i tom kasse
Finland tog målvakten i ett sista desperat försökt att få hål på Enroth. Det gick inget vidare, Henrik Sedin tar pucken och lägger den i tom kasse. Höjer armarna och det leendet, var inte att leka med.

Skotten i matchen: 30-31 (12-11, 7-8, 11-12)

Utropstecknet:
Jhonas Enroth! Så lugn, så säker, så tålmodig och så på. Tog sin första VM-semifinalnolla i karriären, den andra nollan i den här turneringen och bjöd på många fina räddningar, bland annat plocken efter 4.18 av tredje, även om ingen av semifinalens räddningar slår rånet av Stamkos i kvarten

Frågetecknet:
Hur är det med Jimmie Ericssons skada egentligen? Han fick en ny smäll på samma ställe som tidigare skadan och såg verkligen ut att ha ont efteråt när han stod i båset och kippade efter luft även om han samtidigt ansträngde sig för att hålla ett brave pokerfejs. Vilken kämpe! Noteras bör att han spelade över tretton minuter och säger att han mår bra. Men man undrar lite ändå.

Matchens tre höjdare:
Hur stark är inte Henrik Sedin när han tekar? Det visades en slowmotion bild uppe vid pressläktaren och där såg man i närbild hur Henrik använder sin styrka och sitt klubbskaft till att helt låsa fast finländarens klubba, så att denne inte ens får ner bladet på isen och är helt rökt i tekningen.

Han har gjort den en gång tidigare men det är lika kul varje gång att se Nicklas Danielssons snurrfint. Nu smart använd när backen Laakso kliver på och stänger vägen inåt i slottet, då tvärnitar Danielsson och gör en snurrfint utåt, får med sig pucken och kan gå förbi den ställde finländaren och få i väg ett skott. Skickligt!

Segern kändes inte i fara men Enroths nolla var illa ute i slutet av tredje. Med 6.42 kvar kommer ett skott som är nära att glida över mållinjen vid bortre stolpen då Jhonas stod vid första. Men Erik Gustafsson (och ingen annan) hann få fram sitt klubblad och rensa. Och tackades såklart av den svenske målvakten (se intervju).

Citatet:
"De sköt lite hur som helst - de hade ingen skjutkapacitet"
finländske forwardslegendaren Juhani Tamminen sågar Lejonen i finländsk tv

Detaljen:
Henrik Tallinder fortsätter att göra en kunglig insats som defensiv svårrubbad utpost på backen. Han gör inget flashigt men är stadig som en klippa i defensiven. Är dessutom lång och stark och tar verkligen ingen skit, städar upp framför målet när det luktar tjafs. En sån där lugna ner spelet, bara spela stabilt back som alla lag vill ha.

En sak till!
Oj oj vad nära mål finländskt ledningsmål det var i början av matchen när Niklas Hagman plockade upp en retur och hade all chans i världen att lyfta in pucken över Jhonas Enroths arm då svensken inte hann till stolpen  med hela kroppen. Men. Hagman missar! Får inte kontroll på pucken som fladdrar förbi målet i stället. Puh.

Ursäkta en fråga men…
Det blev stort jubel och Russia ekade över Globen när legendaren Viktor Tichonov zoomades in. Han såg närmast chockad ut och hur var det? Satt han och sov när han zoomades in?

Kvällens skräll:
Det blir alltså Schweiz (!) som nollade USA (!) och som gått obesegrade genom turneringen (!) som blir Sveriges motståndare i VM-finalen efter att ha vunnit med 2-0. Intressant. Och inte alls det ”lättaste laget”, tvärtom. De är äckligt discplinerad och fenomenalt stängda bakåt, har bara släppt in fem mål på de sex senaste matcherna. Blir svettigt detta.

Inga kommentarer: