lördag 4 maj 2013

VM Staffan Kronwall: " Vi måste ta bättre beslut i mittzonen - det är grunden"


(Lagkaptenen röt i från. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Uddamålsförlust (2-3) mot Schweiz. Då lös besvikelsen om de svenska spelarna och lagkaptenen Staffan Kronwall var tydlig med vad han tyckte.

– Det här är naturligtvis inte bra, vi förlorar ju matchen. Det är för jävligt, säger Staffan Kronwall.


Och det var en svacka – som inleddes i slutet av första – som blev ödesdiger trots att Sverige kom ut bra och inledde matchen med tung press mot Schweiz.

– Jag tycker som du säger, att vi kommer ut första tio, tolv minuterna – stekheta - och kanske ska ha med oss en puck där men tyvärr så i de två power play som vi får så skapar vi ingenting. Sedan lyckas de få ett eller två pp och skapar riktigt bra chanser och någonstans där tar de över matchen i en 10-15 minuters period och lyckas göra två mål.

Analysen på vad som behöver göras till nästa match är enkel:

– Jag tycker mittzonsspelet är bedrövligt. Vi söker crosspassningar och flip-passningar och de plockar bara ner dem och vänder direkt och speciellt i början av andra perioden och då får vi jättelånga byten emot oss när vi byter mot bortre båset. Jag tycker att någonstans där måste vi börja och sedan måste power play och boxplay bli mycket, mycket bättre.

Är det premiärnerver som gör att ni söker de här omständliga lösningarna?
– Vi har många debutanter men jag upplevde det inte som nervöst där ute. Men vi gör det alldeles för svårt för oss. Vi söker hoppas-passningar som inte finns egentligen, man hoppas det ska studsa på något så den går rätt och då vänder de. Vi får för långa byten emot oss och det är såklart mycket jobbigare spela mycket i egen zon än i deras zon, konstaterar Kronwall.

Han var, liksom bland andra Jimmie Ericsson och Loui Eriksson, aktiva på isen för att få till ett stopp på idiotpassen och styra tillbaka spelet till det tajta fina spel som Tre Kronor bjudit på mestadels under träningsmatcherna i april.

När tillfälle gavs så var det smågrupper både på isen och i båset som diskuterade, pekade ut en ny riktning och påpekade att det här och det här ska måste upp eller bort.

 – Det blir lite frustrerat, absolut. Sedan så tycker jag att vi höjer spelet i tredje och att vi tar över matchen men de försvarar sig bra och vi lyckas inte skapa de där riktigt heta chanserna även om vi har pucken och är mycket i deras zon så kommer vi inte till riktigt i så heta chanser som vi borde.

Vad kommer du säga till grabbarna nu inför matchen mot Tjeckien för att få spelet att flyta igen?
– ja det är väl det viktigaste att vi kommer ini rätt banor igen men jag tror vi tar ett snack och…

Rensar luften lite?
– Ja lite sådär. Vi måste ha högt i tak, vi måste kunna kritisera varandra och säga vad som måste bli bättre och jag tror att alla har på känn vad det är för något. Vi är alla här för att vinna. Ska vi sitta här och gulligulla med varandra och säga fan vad bra vi är, då vinner vi ingenting

Det är inte läge att börja mixtra med något?
– Nej, så är det. Vi måste jobba hårdare och göra det enklare för oss. Jag tycker att vi ger dem mål nu. Nu får de mål via en av våra skridskor och in. Lite oturligt för oss och turligt för dem naturligtvis. Sedan vi andra målet har vi en sån situation som vi nyss pratade om. Vi tappar pucken i mittzonen, vi får det över oss och de rullar ut ur hörnet och skapar en två mot ensituation och petar in pucken.

Och för att summera, mot Tjeckien får det inte vara samma slarv och pucktapp:
– Ja för tappar vi puckar då är alla på väg fram, våra forwards är på väg fram, vi tappar puckarna på fel ställen och jag tycker det såg ut att vara många tre mot tvåor och så. Vi måste någonstans ta bättre beslut i mittzonen det är grunden.

Inga kommentarer: