lördag 18 maj 2013

VM Jhonas Enroth: "Vi har inte vunnit någonting än"


(Inte nöjd eller euforisk men lite gladnöjd eller nöjdglad om ni så vill. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Första nollan i en VM-semifinal. Då ser Jhonas Enroth bara lite sådär nöjdglad – eller gladnöjd om ni så vill – ut.

– Ja det är ett bra ord! Vi har ju inte vunnit någonting än och det är en viktig match i morgon som vi måste göra oss redo för nu konstaterar han efter att Sverige nollat Finland.


– Det ska bli otroligt kul att få spela final i morgon! Och jag tycker att vi har kontroll över hela matchen i dag. De (Finland) har väl inga jättebra chanser utan de hade några halvchanser och så där så det var väldigt solitt spel för vår del, konstaterar Enroth.

När han ska minnas bästa räddningen kommer han inte på någon. Det säger en hel del om hur bra Sverige och han själv spelade:

– Jag vet inte det brukar vara ganska så blankt efter matcherna …

Och de hade ju inget Stamkosfriläge som Kanada hade direkt?
– Nej exakt utan det var mycket kontrollerat från min sida också. Jag släpper inte så jättemånga returer heller utom på slutet men då var Erik Gustafsson där och rensade. Så det var väldigt solitt spel från min sida också.

Tackade du Erik efteråt?
– Ja absolut, han var verkligen alert och det är sånt man behöver, säger Enroth och ler stort.

Men några större känslostormar bjuder han inte på. Och hade inte jag lyckats fucka upp min intervju med honom efter kvartsfinalen så hade ni förstått varför. Jag ska förklara vad jag menar.

Efter den matchen var många euforiska över spelet och resultatet men inte Jhonas. Han var lite nöjd, lite glad och slår vi ihop det så får vi lite nöjdglad eller gladnöjd om ni så vill. Och så känns det nu också.

(Enroth samlar på puckar vid hållna nollor. Mot Slovenien blev det tyvärr ingen puck med sig att spara som minne, men mot Finland var Pajen, alltså Niklas Persson framme och såg till att norpa den officiella matchpucken. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Kan låta konstigt men känner man Jhonas så är det naturligt. Det finns några karaktärsdrag som tagit honom till det spel han har idag – bland annat tålamod, fokus, envishet och en jäkla vinnarskalle.

Och så var det ju det här som han berättade – om ni minns – efter en av de första matcherna i VM – att han brukar dela upp matcherna i småbitar, att han fått en klättringshake av sin målvaktstränare och brukade se varje del i matchen som ett litet steg under klättringen på väg upp.

Men det är klart att hålla nollan i en VM-semifinal är lite extra:

– Ja absolut och så att den kom mot Finland också. Det är skönt och vi ska försöka bygga på det här och ha momentum med oss till i morgon i finalen.

Beskriv känslan i laget nu?
– Känslan är att vi kan slå alla nu. Vi slog Kanada i förrgår och slår Finland nu och kan vi spela så här bra i egen zon, plus att vi har tvillingarna och Loui därframme som gör i stort sett allt i kväll, vi har tre solida kedjor också, så går det bra.

Känslan i gruppen off ice då? Ni känns tajta?
– Ja, det är många som har varit med från början, i nästan sex, sju veckor och man märker att det är väldigt sammansvetsat. Sedan är det inte så många från NHL, utan det är mest den här coregruppen, som man känner att det nästan är som att spela i ett vanligt lag.

Känslan när man står där och spelar så bra som du gör nu. Beskriv den!
– Äh det är bara gå ut och göra sitt bästa, mer kan man inte göra.

Men känner du att jag äger ju här bak!
– Ja lite så är det. Man får bättre och bättre självförtroende och det är klart att man får lite bättre swag och sådär, det är så man måste spela.

Swag? Det är lite sån cool känsla eller hur?
– Ja det är det så det känns bra, det finns inget bra ord för det på svenska bara, säger Jhonas Enroth.

Lagkamraterna plussade som galningar för honom och Jhonas Enroth bjuder gärna tillbaka, inte minst när det gäller två rödhåriga snubbar från Övik:

– De är jättebra de två, de har spelat tre matcher och fick MVP här så vi fick en boost med dem och de är otroligt bra spelare.

Ger det dig något som målvakt också att ha dem i laget?
– Absolut, de gjorde ju tre mål framåt och de gjorde alla tre med Loui. Det är klart att då får man lite att andas med och det var skönt när vi fick ett litet försäkringsmål när vi gjorde 2-0, säger Jhonas Enroth.

Att Huddingekillen spelat sig till en plats i de svenska hockeyfansens hjärta blev tydligt redan mot Kanada då ”Enroth, Enroth” rullade runt Globen. Efter den matchen konstaterade Jhonas att hans namn redan sjungits i Södertälje men det går ju inte att jämföra med när ens namn går runt en i stort sett fullsatt VM-arena. Och inte minst i en VM-semifinal där man håller nollan.

– Nämen det är klart och publiken har varit väldigt bra här på senaste. Det är kul att man blir uppmärksammad, säger Jhonas Enroth ödmjukt.

Känslan när man håller nollan i en VM-semifinal?
Den är jätteskön. Sedan är det kanske inte så jättespeciellt sådär. Det är väl först i morgon som man kanske får jubla – om vi vinner den matchen.

Du var ju inte med i Bratislava för två år sedan då Finland förnedrade Sverige i finalen, men var det något som togs upp innan?
– Ja, de snackade lite om det innan faktiskt, Pelle och de andra. Så det var jätteskönt att vi fick slå Finland på vår hemmaplan.

Sedan är det väl alltid lite speciellt att slå Finland?
– Ja verkligen, he, he. Finland är väldigt skönt att slå. Man märkte innan – när vi kom i morse - att de var lite kaxiga här i gångarna så det var skönt att sätta dit dem, he, he.


Inga kommentarer: