tisdag 7 maj 2013

VM Gabbe Landeskog: "Jag tror att alla vill spela power play..."


(Mot Vitryssland fick Gabbe Landeskog fick äntligen komma in i pp.. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)Spelet var inte vackert, det var återigen mycket kramp a la Schweizmatchen, jaga en och en och tidvis hönsgård. Men. Tre Kronor vann och det är det viktiga i en VM-turnering.

– Jo, vi vann det var skönt. Det var väl si så där stundtals men jag tycker att vi jobbade hela vägen och Freddan (Pettersson) satte en när vi som bäst behövde det, det var viktigt, konstaterar Gabriel Landeskog.


Sverige fick spela fem mot tre i 1.21 i första, hade tre pp i andra och fyra i tredje utan att kunna göra mål i åtminstone något av alla överlägen.

Och just PP var en rejäl snackis både under och efter matchen. Men det finns förklaringar till att det hackade en hel del på just pp-fronten.

– Vi har inte fått så mycket tid att träna på det, då är det svårt att prestera på match men självklart så har vi många lägen och borde trycka dit någon puck i alla fall, säger Gabriel Landeskog självkritiskt.

Men förbundskapten Pär Mårts håller med om problemet att spela ihop sig i pp under en så kort tid som ett VM:

– Att träna på power play när man har så kort om tid är svårt, ta som det är i morgon. Då är man lite seg i skallen efter matchen. Då är det lättare att vara destruktiv så vi tittade lite på video i dag. Alla de här femmorna fick se sina byten. Vi satte upp vad de skulle göra för mål och vad de behövde ändra på, vem som gjorde vad, vilka är riktlinjerna, vilka är hot och så vidare. Vi satt i nog i en 20-25 minuter var med dator och ritade och fixade och förberedde oss för det här. Mer kan man inte göra, säger Mårts.

Men en sak kan man göra, bestämma vilka som ska spela. Coloradokaptenen Gabbe Lindskog – som är given i pp till vardags - fick inte spela en enda sekund pp i första matchen och bara ett byte i sista pp:t mot Tjeckien. Mot Vitryssland fick han spela mer och mer och deltog i alla pp fullt ut från mitten av matchen och framåt. Och då gjorde han det som lagkamraterna inte hade gjort fullt ut innan – tryckte på mot mål och stressade vitryssarna rejält.

När jag frågar varför han inte spelat ler han och svarar diplomatiskt:
– Hm, det kan du inte fråga mig om!

Är det så att du känner dig trött efter resan eller något?
– Nej

Så du vill gärna spela?
– Ja jag tror alla vill spela power play...


(Den här bilden har ju inget med texten att göra men. Men äh den var fin! Landeskog tog sig som vanligt tid när fansen var nera på öppen träning i söndags FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Men det är just resan över hit med jetlag och annat som bland annat ligger bakom förbundskaptenen Pär Mårts beslut att hålla nere tiden i pp inledningsvis visar det sig en stund senare:

– Jag ville att han skulle få landa först, att kroppen skulle bli… vad ska man säga? Tidsordnad. Jag ville att han skulle känna att han är bättre, att han konkurrerar om en plats och inte får en plats. Jag tycker han börjar ta de där kliven nu och då är det inte så mycket att fundera på men jag tycker inte att bara för att man spelar i NHL så ska man spela power play. Loui Eriksson kommer också växa in i det och Erik Gustafsson har inte heller fått spela i början men fick göra det betydligt mer idag. Det är väl så det ska se ut att de som är skickliga på det måste få spela.

Men Loui Eriksson spelade ju pp från start, även om det inte var fullt ut?
– Ja men då var det för att Dick (Axelsson) och Pajen (Niklas Persson) var så bra, då fick han gå in lite med andra, så det var därför, förklarar Mårts.

Och att Gabbe Landeskog var sugen på pp var det ingen tvekan om. Det syntes. Men Vitryssland spelar, liksom Schweiz, med en så kallad vriden box vilket gör det lite knepigare för laget som har numerärt överläge. Ingen vill skicka pucken på de två backar som står längst ut och orsaka en kontring och så var det ju det här med att man inte har hunnit nöta något på pp:

– Ja det blir lite svårare då. Man har inte hunnit träna in några varianter om det är sånt man vill träna på och man har inte riktigt hunnit snacka igenom vart man vill vara på banan och sånt men det kommer ju med tiden. Man får ta och snacka mer om såna saker, alla vet sina roller så man får ge sig ut och försöka göra jobbet helt enkelt, säger Gabriel Landeskog.

Jag noterade att ni ändå försöker hinna snacka ihop er lite innan tekningarna på de få sekunder man har där. Vad hinner ni säga till varandra?
– Nja, det är inte mycket. Det är lite uppställningar här och där men det är ett område som vi behöver bli mycket bättre på.

(Högvilt i mixade zonen. Här efter Tjeckienmatchen. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Vad kände du när det var så tajt och tiden gick?
– Att vi får försöka att inte bli så frustrerade, vi måste försöka behålla tålamodet. Vi vet vad vi är kapabla till, vi vet vad vi kan göra och vi skapar mycket. Jag tycker vi har mycket puck i deras anfallszon. Vi måste bli lite mer spetsiga framåt men det… Freddan (Pettersson) visade vart skåpet ska stå.

Nu blir det mycket jaga en och en?
– Ja det är lätt att det blir så. Alla vill så mycket och i första perioden tappade vi allt få mycket puckar i mittzonen och det håller inte så jag tycker vi blir lite bättre på det under matchen.

Inga kommentarer: