onsdag 8 maj 2013

NORGE-SVERIGE 1-5 (0-2, 1-0, 0-3)


 (FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Matchen: MMM+
Målvakterna: Lars Haugen, Norge och Jacob Markström (Sverige)
Publiken: 12 293
Domarna: Vladimir Baluska (Slovakien) och Matt Kirk (USA)

Bäst i Sverige:
MMM Gabriel Landeskog, f
MM Elias Fälth, b
M Jacob Markström, mv


Bäst i Norge: Marius Holtet, f (trots svanhoppet som gav utvisning för diving)

Målen:
Första perioden:
0-1  (9.26) Gabriel Landeskog (Dick Axelsson, Johan Fransson)
Mårts hade kastat om lite i pp –uppställningarna och det gav – nästan utdelning direkt. Sveriges ledningsmål kom nämligen tre sekunder efter att Kristian Forsberg hade klivit in på isen från utvisningsbåset. Målet kom efter ett inspel i slottet där Niklas Persson och Gabbe Landeskog stod som två tänkbara alternativ. Gabbe tog emot och forcerade in pucken, Persson skymde fint.

0-2   (14.00) Loui Eriksson (Niklas Persson, Dick Axelsson)
Återigen bra jobb framför mål och fint slit av Axelsson nere i hörnet. Han lämnar pucken ute vid långsidan till Persson som spelar in till Dick i slottet. Pucken når inte fram dit men Loui Eriksson står bredvid, sträcker sig fram till pucken och kan trycka in 2-0. Fint slit!

Andra perioden:
1-2 (11.53) Marius Holtet (utan assist)
Norge fick lite hjälp här med en mindre lyckad svensk passning som Holtet kunde bryta, sedan pinnade han på i ett friläge mot Markström och snärtade in pucken med ett distinkt skott.

Tredje perioden:
1-3 (4.11) Andreas Jämtin (Johan Fransson)
Fransson gör ett starkt jobb som åker runt hela det norska försvaret, gör en 180-gradersvändning och prickskjuter mitt på målet. Pucken går genom gröten av spelare, passerar Andreas Jämtin som får en grilla på pucken innan han ramlar baklänges i famnen på målvakten Haugen. Var videogranskning där, för att se om det var spark antar jag. Eller möjligen spelare som stör målvakten i målgården. Men mål blev det hur som helst. Jämtins första VM-mål dessutom.

1-4 (4.59) Elias Fälth (Dick Axelsson, Niklas Persson)
Snygg crosspass av Axelsson, diagonalt in till Fälth som tar pucken, väntar kyligt ut målvakten och avslutar med en pärla rätt upp i nättaket. Första VM-målet även för Fälth.

1-5 (16.33) Gabriel Landeskog (Simon Hjalmarsson, Loui Eriksson) Mål i tom bur
Lite rörigt framför mål, men Landeskog är stark i slottet och håller sig framme, hittar en lucka och trycker in pucken längs isen.

Skotten i matchen: 21-48 (6-10, 8-17, 7-21 )

Utropstecknet: Gabriel Landeskog.
Två mål och äntligen rejält med speltid i pp. Det syns långa vägar att ”Gabbe” trivs ju mer han får spela. Han har själv sagt att han behöver matchas mycket för att komma in i det och han blir hetare ju fler byten han får. Coloradoforwarden går verkligen rakt på mål, står inte på avstånd och testar skott utan bryter gång på gång in i hettan framför målvakt och är så stark där. Eller som han själv konstaterade ” Det är en så kort turnering så vi har inte råd att och mysa så här i pp, vi har inget val det måste bli bättre.”

Frågetecknet:
Vilka känslor det var mellan Norge och Sverige! Men hur kunde enbart Gabriel Landeskog bli utvisad efter slagsmålet nere vid Haugen där typ alla tio utespelarna var inblandade? Och vad hände på slutet av matchen där Jimmie Ericsson fick matchstraff efter ett gruff? Man kunde se på bilder från spelargången att han hade rejält ont i sidan också. Inte bra.

Matchens tre höjdare:
Sverige har ett riktigt fint boxplay. Det visade man inte minst när Norge fick spela fem mot tre i en minut och 53 sekunder i andra perioden. Markström var tät på de få skott som kom igenom. Där är Tre Kronor riktigt starka. PP däremot…

Kul att Loui Eriksson fick komma igång och göra mål. Han var ju fenomenal på att sätta de där avgörande puckarna förra VM. Kanske kan nå samma killerform i år igen? Speciellt nu när Sedinarna är på ingång? Sedan kan man ju bara skratta – med, inte åt- Loui som fick något felskär i pp och druttade lite dråpligt på baken. Shit happens även den bäste.

Fredrik Pettersson är för skön. Sprakar energi och hur kul såg det inte ut när han först skulle hoppa förbi en norsk spelare, kommer inte förbi då hoppar han upp på spelaren och ruskar om honom istället. I farten. Som en studsboll.

Citatet:
Jag har messat med de lite grann men vi har inte pratat om våran match utan vi har pratat om hur snygga tjejerna i Sverige är på sommaren. De har varit ute på stan och sett lite. De tycker det är bra i alla fall.”
(Gabriel Landeskog berättar om sms-korrespondensen med kanadensiske lagkompisen Matt Duchennes med flera hos Lönnlöven).

Detaljen:
Snacka om att falla på eget grepp… när Ole Kristian Tollefsen drog undan benen på Martin Thörnberg (som var på väg ner mot det norska målet), så ramlade norrmanen själv, dundrade in i målburen och klippte där även sin målvakt Lars Haugen. Inte dagens smartaste move.

Överraskningen:
Kan inte låta bli att nämna killen som friade till sin tjej på läktaren – via ett meddelande på jumbotronen. Tjejen grät, skrattade och skakade av glädje såg det ut som. Häftigt.

En sak till!
När matchen var körd för Norge kör alltså Ole Kristian Tollefsen upp klubban i skrevet på Järnkrok och drar till. Risigt värre med en sån move.

Det här har ju inget med matchen att göra men: under matchen kom en bekräftelse från svenska Ishockeyförbundet att Sedinarna och backen Alexander Edler (alla Vancouverspelare  utslagna ur Stanley Cupslutspelet) nu är klara för spel i VM. Bra jobbat förbundet! Trion ansluter under lördagen, tränar första träningen på söndag och väntas spela sin första match mot Danmark på tisdag.

Inga kommentarer: