torsdag 30 maj 2013

Silly season: William Nylander Altelius

Det tog ett tag men nu är tvisten mellan William Nylander Altelius och SSK avgjord och det slutar med att Nyllet junior lämnar klubben.

Exakta detaljer kring hur uppgörelsen mellan parterna ser ut vet bara de närmast inblandade då det – som alltid är standard i såna här fall – finns en sekretessuppgörelse som lägger locket på också.

Vilket så klart är frustrerande för de fans som undrar – fick SSK betalt?  Så här svarar Maria Andark, SSK:s klubbdirektör på det:


– Vår uppgörelse är under sekretess så det kan jag inte svara på i det här specifika fallet. Men det jag kan säga rent generellt - är att vi har ett i kontraktet fastställt buyoutbelopp i såna här typer av avtal.

SSK-fansen har ju spekulerat i att man ska få samma belopp som AIK fick för Robert Rosén när han gick till Växjö. AIK gick aldrig ut med någon summa då utan skrev så här i sitt pressmeddelande ”Växjö Lakers har löst ut Rosén från sitt kontrakt med AIK” men enligt de uppgifter som sedan kom från olika håll handlade det om någonstans mellan fyra och fem miljoner som AIK fick.

Men frågar ni mig så tror inte jag att SSK-fansen kan räkna med samma summa – långtifrån - av flera skäl. (Och då handlar det inte om vad jag vill utan hur jag tror det har gått till)

Rosén var till exempel elitseriens poängkung och hade spelat sju A-landskamper med Tre Kronor - William Nylander Altelius är förvisso en supertalang men har ju inte vunnit poängligan i högsta serien än och har ju så här långt bara spelat åtta matcher i HockeyAllsvenskan och 10 i Kvalserien samt har inte spelat i A-landslaget.

Rosén gick dessutom till en konkurrerande klubb i samma liga utan att ha en out i kontraktet som gjorde att han kunde lämna på det sättet.  

William Nylander Altelius har inte gått till en konkurrerande klubb (än i alla fall), han hade en out, sedan exakt vad som gällde i den outen har det ju tvistats om. 

Han hade dessutom - med tanke på vad SSK verkar ha som standard i alla sina avtal mest troligt ett redan fastställt utköpsbelopp i sitt kontrakt. Enligt vad jag har hört i tidigare liknande SSK-fall har det de gångerna rört sig mellan 100 000 och 300 000 kronor och man får väl anta att det ligger någonstans lika här.

– Hade vi tagit en tvist så hade vi fått lägga ett antal månader på den och den juridiska expertis som vi har konsulterat säger att det inte var någon idé att ta en sådan tvist. Det hade inte blivit någon skillnad ändå, säger Maria Andark.

Och fortsätter:

– Vi har haft ett antal såna här liknande avtal och då har både agenten och vi gjort samma tolkning. Här var uppfattningen en annan och det fanns andra legala omständigheter utanför spelaravtalet som jag inte kan gå in på som gör att vi nu accepterar deras uppsägning.

Och därmed är saken över för SSK (förutom att de kan vara aktuella att få pengar från NHL den dag William mest troligt tar steget dit). Den stora frågan nu är ju var William och eventuellt även Micke Nylander spelar kommande säsong.

AIK har tidigare nämnts som ett alternativ, klubbens sportchef Daniel Rudslätt, Nylanders och deras agent har inte kommenterat det ryktet. Nu nämns även Brynäs som ett alternativ och där säger Gävleklubbens sportchef Micke Sundlöv till lokaltidningen Gefle Dagblad att:

– Vi har lämnat ett konkret bud såtillvida att vi diskuterat nivåer och hur vi tänker oss ett rookiekontrakt. William är en jätteintressant spelare för oss, och det är möjligt att han hamnar här till slut, men vi får se vad han själv vill.

William har ju tidigare sagt att han gärna spelar mer med pappa Micke men Brynäs verkar inte så sugna på det i alla fall, enligt intervjun i GD där Sundlöv säger:

– Nej, med ytterligare en forward från AHL så känns det som om vi har forwards så det räcker. Det är William vi är ute efter.

Vi får se vad det blir där. Bloggen har bett Williams agent om en kommentar både när det gäller SSK och framtida klubbar men agenten har avböjt att kommentera båda delarna.


Inga kommentarer: