måndag 20 maj 2013

SCHWEIZ-SVERIGE 1-5 (1-2, 0-0, 0-3)


(Första nedsläpp. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Matchen: MMMM
Målvakterna: Martin Gerber, Schweiz och Jhonas Enroth, Sverige
Publiken: 12 500 utsålt
Domarna:Antonin Jerabek (Tjeckien) och Konstantin Olenin (Ryssland)

Bäst i Sverige:
MMM Jhonas Enroth
MM Henrik Sedin, F, Daniel Sedin, f
M Petter Granberg, b

Bäst i Schweiz: Roman Josi, f

(Guldglädje! FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Målen:
Första perioden:
1-0  (4.45) Roman Josi (Julian Walker)
Schweiz sätter press på Sverige direkt, efter 4.45 kör Josi slalom genom Sveriges försvar som ser ut som rena hönsgården och får in en puck vid första stolpen.

1-1(8.42) Erik Gustafsson (Fredrik Pettersson, Joel Lundqvist)
Skott av Fredrik, det blir retur och lite kalabalik framför Gerber, en svensk vräks omkull och mitt i röran trycker Erik Gustafsson in kvitteringen. Vilket viljemål!

1-2 (11.38) Henrik Sedin (utan assist) Spel 5 mot 4 Spel 5 mot 4.
Andreas Ambühl åker ut för checking to the head. Daniel Sedin skjuter, pucken fladdrar och ser ut att flyga förbi bortre stolpen, då kommer Henrik Sedin som gubben i lådan just där och  in pucken bakom ryggen på Gerber i stället. Hur kul som helst. Snacka om att Henrik var Daniels förlängda arm där. Bokstavligt talat.

(FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Tredje perioden:
1-3 (7.13) Simon Hjalmarsson (Gabriel Landeskog)
Julien Vauclair – som för övrigt hade bäst plus minus i hela VM inför matchen – dräller med pucken vid egen blå. Landeskog snor pucken, Vauclair drattar om kull, Landeskog tar skott, Gerber lämnar retur, Landeskog tar returen men Gerber får ut pucken igen. Då kommer Simon Hjalmarsson till höger och lyfter in pucken förbi Mathias Seger (hade näst bäst plus minus innan match) och in bakom Gerber. Vauclair såg helt knäckt ut. Tacka fan för det med den blundern.

1-4 (15.37) Loui Eriksson (Henrik Sedin)
Skott av Henrik Sedin som kommer till höger ute vid långsargen. Pucken  går mot bortre stolpen, där är Loui Eriksson stark hålls fast av Severin Blindenbacher som låst Louis klubba. Men Loui lyckas ändå driva bakåt liksom fastlås av schweizaren och träffar på något sätt pucken som styrs in vid bortre stolpen. Och godkänns efter en stunds videokoll.

1-5 (16.36) Henrik Sedin (mål i tom kasse) Spel 4 mot 6.
Schweiz tar ut målvakten i ett desperat försök att jaga ifatt. Det gick  inte . Pucken hamnar hos Henrik Sedin som står nere i det vänstra hörnet i egen zon och prickskjuter pucken över hela isen och in i tom kasse. Sedan började guldjublet trots att några minuter återstod.

Skotten i matchen: 27-27 (10-7, 7-10, 10-10)

(FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)Utropstecknet:
Jimmie Ericsson. Har alltså spelat fem matcher med brutet revben visade det sig efter matchen när jag frågade hur det nu var med den här skadan i revbenstrakten… Jimmie spelade 13 minuter och 17 sekunder under VM-finalen. Gjorde som alltid ett gigantiskt arbete och är ovärderlig med sin inställning, sin pondus och sin smartness som spelare. Fantastiskt.

 (Jhonas får pris som bästa målvakt i turneringen. FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Frågetecknet:
Schweiz kom ut och körde utav bara h….e första minuterna. Och gjorde första målet. Samt hade bud på ett par, tre till där under första halvan av första perioden. Man kan ju fråga sig vad som hänt om inte Enroth varit sedvanlig vägg och om inte Erik Gustafsson gjort den där kvitteringen. Nu var det istället Schweiz tappade momentum och när Julien Vauclair drällde med pucken vid 1-3 var de rödvita ett slaget lag. Undrar så vad Vauclair tänkte när han tog sig för ansiktet, ståendes på knä. Scheisse i kubik liksom?!

(Dags att hämta guldmedaljerna. FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)Matchens tre höjdare:
1-1-målet. Glädjen, inställningen, kämpaandan. Allt lös igenom vid Erik Gustafssons 1-1 kvittering. Ett mål som blev det wake up call som Sverige behövde och det mål som gjorde att Sverige fick möjlighet att samla ihop skarorna, gå tillbaka till det disciplinerade spelet och plockar fram tålamodet igen.

Simon Hjalmarsson! Vilken arbetshäst! Som han sliter och är överallt under den speltid han får. I finalen blev det ”bara” 13 minuter men som han spelade under dessa. Att se Hjalmarsson täcka skott även efter 5-1 målet värmer ett hockeyhjärta.

Jhonas Enroth! Visst, han släppte in första målet men sedan. Tvärstängt. Att han var bra visste jag redan. Att han växer ju tuffare det blir visste  jag också. Att han är en envis jäkel som jobbar metodiskt var inte heller någon nyhet för mig. Men Jhonas har inte fått den cred han förtjänar innan detta VM. Nu (hela VM) visade han att Henke Lundqvist har en het utmanare om OS-spaden. I finalen tog han ett par riktiga rysare och gav Sverige det självförtroende och den trygghet som laget behövde. Symptomatiskt var ju när han touchar en puck som sedan åker längs med mållinjen och bort från målet. Men en bra målvakt har tur också, den har Jhonas jobbat sig till.

Citatet:
”Vi har trott på det vi har gjort, har haft framtidstro, jobbat med små steg och har känt att vi har kunnat. Det har varit det viktigaste för oss”
Förbundskaptenen Pär Mårts summerar nyckeln bakom guldet.

(Och här kommer kapten Staffan med bucklan....FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Nicklas Danielssons smile när Denis Holenstein och han hamnade i gruff nere vid Gerber… Ingen kan se så skönt retfull ut som Nicky D i de lägena. Attityd, självsäkerhet och beslutsamhet att aldrig vika ner sig. Så rätt, så rätt.

(... å heeeej ......FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Såg ni?
Att Martin Gerber nickade – eller var det Loui Eriksson som pricksköt?...en puck med pannan. Var väl inte helt klockrent för hjälmen men han spelade vidare efter en del meckande med den.

 (...upp i luften med den bara.... FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Och såg ni den här?
Jimmie Ericsson fälldes av en schweizisk spelare på väg ut på isen vid ett byte, gjorde en förvånad kullerbytta, och fortsatte sedan som inget hänt. Klass!

 (FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Segerreceptet:
Tålamodet! När Sverige väl fått ordning på grejerna tog man över och styrde mestadels matchen. För det krävs tålamod och disciplin. Det hade Tre Kronor så det räckte och blev över. Och offerviljan som det här laget visar för varandra är en ren glädje att se.

(FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)En sak till!
Pär Mårts! Som den mannen varit ifrågasatt, det var krav om avgång hit och dit och vad händer? När allt ser som mörkast ut får han hit Sedinarna, matchar dem perfekt, nästan nonstop vilket gör det svårt ja nästan omöjligt för motståndarna att ta bort tvillingarna. Får alla spelarna att ta sina – ibland oglamorösa – roller och leder laget till Sveriges första VM-guld på hemmaplan genom tiderna. Starkt!

 (FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Utmärkelserna som delades ut, priserna gäller prestation under hela turneringen:

Medias Allstar lag:
Målvakt Jhonas Enroth, Sverige
Backar: Roman Josi, Schweiz, Julian Vauclair, Schweiz
Forwards: Petri Kontiola, Finland, Paul Stastny, USA, Henrik Sedin, Sverige
Mest värdefulla spelare MVP: Roman Josi, Schweiz

VM-direktoratets val av bästa spelare:
Målvakt: Jhonas Enroth, Sverige
Bästa back: Roman Josi, Schweiz
Bästa forward: Petri Kontiola, Finland

Inga kommentarer: