torsdag 2 maj 2013

VM 2013 Gabbe Landeskog: " Man kände tryggheten direkt"


'
(Gabriel Landeskog. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Han var lite rookie inför förra årets VM. Ett år senare rycker och drar alla i Gabriel Landeskog som har ett stort revanschsug efter förra årets tvärnit redan i kvartsfinalen mot Tjeckien.

– Hemma-VM är väldigt stort. Jag tror alla vet att det är stort. Speciellt efter hur det gick förra året så vill vi alla visa igen för svenska folket att vi är bättre än så, säger Coloradoforwarden.


Det tar ett tag att beta av alla tv-kameror, all radio och all skrivande media men Gabriel Landeskog tar tålmodigt tid för alla. Det är bara stackars pressansvarige Anders Feltenmark som är på väg att få gråa hår redan dag ett och som efter fyra minuter visar med fingrarna att det är max tre frågor minuter till som gäller.

 Om Gabbe Landeskog väntade sig den här uppståndelsen? Förmodligen inte även om han numera är van vid frågor, frågor, frågor från rollen som NHL:s yngste lagkapten genom tiderna.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


När frågan om VM-spel kom från förbundskaptenen Pelle Mårts var svaret givet – Yes!

– Det var ingen tvekan för mig. Jag ville komma direkt, ville spela och jag kände att jag hade mycket kvar att ge fortfarande.  Så jag vill avsluta säsongen på ett bra sätt här.

Vad har du för känslor då, om du jämför med förra året, för din del?
– Förra året var ju mitt första VM och mina första landskamper i Tre Kronor så lite nervöst var det ju förra året men nu så kommer man in och har ett år till under bältet och har lite mer erfarenhet så det ska bli kul att komma in och bevisa för mig själv och för alla andra att jag kan bättre än förra året.

Hur ser du på din roll i det här laget?
– Ja jag ser väl att oavsett vilket lag jag spelar i så försöker jag alltid spela mitt spel och jag försöker göra samma saker som jag alltid gör och bidra med det jag kan vare sig jag spelar power play, boxplay eller bara fem mot fem så ska jag bidra med fart och fläkt och fysiskt spel och vara stark med pucken.

Nu har du hunnit vara lagkapten där borta i en halv NHL- säsong – vilket i och för sig är lika många matcher nästan som en hel grundserie i Elitserien. Kan du ta med dig någonting från det?
– Det är väl inget som har förändrat mig på så sätt men jag gick in i säsongen och försökte bara vara mig själv och bara göra det jag alltid har gjort och det var många situationer som man inte var van med och som man fick ta tag i… som sagt, lite ovana situationer men jag hade bra lag runtomkring mig som hjälpte mig och stöttade mig i såna beslut och vi får hoppas att jag drar någon nytta av det även fast det var en tung säsong.

Är det skönt att du ”slipper” vara lagkapten här?
– Ja… ska jag vara riktig ärlig så lite skönt är det faktiskt och bara kunna smälta in med de andra som en i mängden och bara få fokusera på mig själv ett tag, säger Landeskog med ett skratt, glimten i ögat och spricker upp i ett avslappnat leende. Som den 20-åring han är (även om han ibland känns så mycket äldre)

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Han kommer säkert höras och synas ändå, som den informella ledare han är och alltid har varit. Han berättar hur det märks att stommen i laget hunnit spela sig samman, hur det känns ”tryggt” och om att det är ”sköna killar som det vanligtvis är i ett svenskt landslag” och att det är ”skönt att komma in i ett lag som redan är i rullning och försöka fortsätta behålla det som är bra och att de redan startat på rulle”.

Nu känner stommen i laget varandra bättre, kan systemet bättre, har hittat sina roller och kan med lätthet slussa in NHL-förstärkningarna i lagets tänk:

– Man kände tryggheten direkt. Alla vet sin roll och speciellt de som har varit här ett tag och jag menar. Stommen är här, det är oerhört sköna killar och även när jag var med här (i Tre Kronor) i vintras när jag spelade med Djurgården och spelade en turnering i Tjeckien så var det oerhört kul att vara med. Det är oerhört bra go i laget och speciellt nu när de har gått bra så bygger det självförtroende och när man kommer in som ny i ett lag som har det självförtroendet så känner man av det direkt.

Hur går det med anpassningen till stor rink?
– Det blir alltid en liten utmaning med mycket åkande och vid forechecken tar det lite längre tid innan man kommer fram och får kontakt, vid boxplay är det lite jobbigare och såna saker men det ska bli kul med det med. Jag växte ju upp och spelade på stor rink tills jag var sexton år så, så svårt ska det väl inte vara.

Det kommer vara slutsålt i premiären, vad betyder det stödet för dig?
– Det är enormt! Det ska bli riktigt kul och förra året, det var ju en besvikelse, speciellt i premiären då man trodde det skulle vara fullsatta läktare och tack vare biljettpriserna så var det inte det – det var förståeligt. Men vad jag har hört i år så har de sänkt priserna och promotat hela eventet lite mer så det ska bli oerhört kul.

Hur pirrigt är det?
– Det blir nog rätt pirrigt i morgon (läs fredag)! Just nu (torsdag lunch) är det inte så farligt men det blir nog bara mer och mer pirrigt tror jag. Det ska bli kul att komma in i ett fullsatt Globen.

Med halva släkten på läktaren eller?
– Ja vi får se, jag måste fortfarande ringa runt lite. Vi får se.

Inga kommentarer: