lördag 4 maj 2013

SVERIGE-SCHWEIZ 2-3 (0-0,1-2,1-1)


(Premiär! Men också snöplig förlust. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Matchen: MMM
Målvakterna: Jacob Markström, Sverige och Martin Gerber, Schweiz
Publiken: 12 500
Domarna: Ian Croft (USA) och Jyri Petteri Rönn (Finland)

Bäst i Sverige:
MMM Loui Ericsson, f
MM Johan Fransson, b
M Staffan Kronwall, b.


Bäst i Schweiz: Martin Gerber, mv.

Målen:
Andra perioden:
0-1  (2.52) Mathias Bieber (Julian Walker, Eric Blum).
Bieber snor pucken nere bakom svenska målet, åker inåt i banan, gör en snurrfint och drar iväg pucken bakåt mot Markström. Pucken smiter förbi, verkar som om Markström blev ställd av en studs via skridsko där?

0-2 (8.17) Nino Niederreiter (Martin Plüss)
Niederreiter fintar ut Nicklas Persson till parkeringen, vänder om, dribblar sig in till Markström och lägger in pucken mellan benskydden

1-2 (8.10) Johan Fransson (Nicklas Danielsson) Spel 5 mot 3.
Fransson får pucken mitt på blå, dammar till ett hederligt slagskott som går som en projektil in vid sidan av Gerber och studsar ut.  Calle Järnkrok petade för övrigt in pucken en gång till för att vara på den säkra sidan… Bra med ett distinkt avslut. I avsluten precis innan, fyra slagskott diagonalt flög puckarna förbi målet och in i sargen.

Tredje perioden:
1-3 (19.27) Ryan Gardner. Mål i tom kasse.
Dräll och galet flippass i helt fel läge. Schweiz får chansen att skicka in pucken i öppet m mål och gör det.

2-3 (19.38) Simon Hjalmarsson (Henrik Tallinder).
Halvminuten kvar och folk var på väg att gå. Då bjöd Hjalmarsson på nytt hopp men förgäves trots att det var nära, nära att Sverige tryckte in den där kvitteringspucken.

Skotten 31-24 (9-6, 9-12, 13-6))

***

Utropstecknet:
Johan Fransson, eller ”Frallan” som han kallas emellanåt. Satte sitt tredje mål i Tre Kronor  och spelar som övriga borde göra – enkelt. Målet var för övrigt Sveriges första i detta VM.

Frågetecknet?
Var tog det fina lagspelet vägen? Det disciplinerade, tajta alla för en spelet vägen? Det fanns med i början av matchen men efter att Schweiz gjort 1-0 började Kronorna köra en och en istället för tillsammans. Inte bra. Det här lagets framgångar bygger på disciplinen då funkar det inte med en och en kör.

***

Matchens tre höjdare:
1. Jacob Markströms räddning på mållinjen cirka 16 minuter in i matchen. Där talar vi snabba reflexer.  

2. Johan Fransson! Som förutom målet hade ett skott i stolpen efter bara några minuter av matchen. Ett rungande stolpskott dessutom. Frågan är ju hur matchen hade utvecklats om det blivit mål där i stället, om Tre Kronor kunnat slappna av och köra istället för att som nu börja jaga.

3. Schweiziska fans vet hur man hejar. Det är kostymer, koskällor och väldigt mycket sång. Höjde temperaturen i Globen rejält.


***

Citatet:
”Förra året var det snack om att det kom för lite folk, nu var det fullsatt då är det vi som inte levererar” (Tre Kronor målvakten Jacob Markström hade helt rätt där.)

Detaljen:
Dick Axelsson skapade mycket oreda för sina motståndare. Var hal som en ål att få tag på och tvingade fram några utvisningar för Schweiz. Gärna mer sånt.

En sak till:
…Det här med att ännu en Bieber! Inte Justin men väl Matthias Bieber intog Globen.

Inga kommentarer: