torsdag 9 maj 2013

VM Fransson " Han står där och jävlas. Det är helt underbart"


(Seger, två assist och Vancouvertrion på väg in. Johan Fransson hade en del att vara glad åt! .FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Norge fick lite häng i slutet av andra när Marius Holtet reducerade till 1-2. Men Johan Fransson och Andreas Jämtin sänkte norrmännen när duon fick till ett riktigt härligt blåställmål.

– Ja, he, he. Vi får målen på rätt ställe i matchen och det är klart att när vi får 3-1  så blir det lite jobbigt för dem. De fick ju 1-2 där och hade chanser att kvittera men vi reder ut stormen och gör det bra, konstaterar Johan Fransson.


Han gjorde sitt första VM-mål i karriären i förlustmatchen mot Schweiz. Luleåbacken kunde inte riktigt glädjas då men var desto gladare nu då Andreas Jämtin var sist på pucken som Fransson kastade iväg från blå.

– Det är ett flytmål! Jag skickar in den på mål bara, då brukar det hända lite farligheter ibland. Det är skönt att man får en medstuds med sig. Men det blir ju inte mål om inte Jämtin står där framför och stör, konstaterar Fransson.

Jämtin styrde pucken med skridskon innan han ramlade rätt i armarna på norske målvakten Lars Haugen och Tre Kronor fick vänta lite innan målet godkändes då det blev videokoll. Exakt vad domarna tittade på hade Fransson ingen aning om:

 – Det var väl om det var spark eller inte men skit samma. Eller offside i målgården. Han står där och jävlas. Det är helt underbart. Det blir som ingenting om inte någon håller sig framför mål.

Vad säger du om Jämtins jobb där? Det är hyfsat oglamoröst?
– Ja men det är skönt att se såna spelare som får ta lite extra skit där. Det är stenhårt att stå framför mål där, de gör det riktigt bra. Och oftast går ju inte puckarna inte in om de inte står där framför målet. Det är deras förtjänst ofta att det blir mål.

Och det var viktigt, så att Norge inte fick mer kontakt där?
– Ja visst är det så… det är skönt att vi får in lite puckar idag. Jag tycker vi har haft så många chanser så det är bra för självförtroendet att få in några mål.

Lite humor är det ju dock att det fortfarande inte blev några mål i pp. Inte ens trots spel i fem mot tre. Första målet kom i och för sig tre sekunder efter att ett svenskt power play tagit slut och det var en av de två pp-formationerna som gjorde det. Men som sagt, tre sekunder efter att pp tagit slut. Aningen typiskt.

– Ja det är typiskt! Så vi får finslipa på pp… vi har surrat lite grann om det. Vi har en del att jobba på. Jag tycker att vi skjuter mycket men vi har inte de där supervassa chanserna och alla vet ju att det händer mycket om vi stormar in framför mål och får mer folk framför kassen. Ibland så måste vi vara längre ut när vi puckar runt och försöker få lägen. Så det beror på från situation till situation så självklart har vi pratat om att attackera målet mer.

Ni har sagt själva att ni tog skott för långt utifrån i de första matcherna?
– Ja det stämmer! Och med lite mer attacksinne så brukar det ofta lösa sig under vägens gång så att vi inte ställer oss och letar runt för mycket utan vi måste försöka ta lägena som bjuds.

Och lägen blev det. Liksom ett antal gruff. Det var långtifrån broderliga känslor grannländerna emellan. Mest gruff så här långt i en svensk match under detta VM.

– Ja det är sant. Det är tufft att möta Norge. De har många skickliga spelare. Folk tror kanske att det är en lätt uppgift men det finns inga lätta lag i den här turneringen, så det var en grymt viktig match att vinna och det var stentufft där ute så då blir det ofta lite känslor.

(Beskedet om Sedinarna och Edler skapade en del buzz...FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Under matchen skickade Svenska Ishockeyförbundet ut beskedet att bröderna Sedin och lagkamraten Alexander Edler är klara för spel i VM. Vancouvertrion kommer på lördag, tränar på söndag, måndag och spelar om allt går som tänkt sin första match mot Danmark på tisdag.

 (....Bland andra Expressen ville få till lite välkommenhembilder.....FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Och Fransson var glad över beskedet:

– Självklart är det en kanonförstärkning. Det är ruggigt kul att de ställer upp och det är fantastiska spelare. De håller världsklass. Alla vet hur duktiga de är och vilken spetskompetens de tillför så det är fantastiskt roligt.

(...och lyckades med lite övertalning få Frallan och Joel att säga hej.....FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Sedinarna har väl alla koll på men inte Edler tror jag. Berätta om honom?
– Jag tycker att han är en grymt underskattad back. Han är grymt duktigt, han är stor och stark och spelar stabilt backspel och är en riktigt, riktigt bra back.

Bra backar och ännu bättre forwards blir det på isen mot Kanada i kväll (torsdag) då det är dags för Stockholmsgruppens tungviktsmöte. Tre Kronor försökte i går lägga över favoritskapet på Kanada även om man knappast kommer stå med mössan i hand och vänta:

– Kanada har ett stjärnspäckat lag men det går det inte att fundera på. Man har stått på isen mot så många bra spelare så det går inte att åka runt och tänka på att de spelar i NHL och själv spelar man inte i NHL, så att man ska vara imponerad på så sätt. Utan man ska ta sig an uppgiften och man behöver inte visa någon respekt så. Det är bara att vara ödmjuk och gå in och köra och spela vårat spel.

Du får ta dig an Steve Stamkos som väl just nu är en av de hetaste målgörarna i världen. Hur är det som back att stå mot honom där ute?
– Äh, det går inte att åka runt och fundera på att oj här kommer Stamkos – det gör man inte så det är en match i mängden även om den är speciell.

Nyckeln mot Kanada då?
– Det är att vi är med från start och tar tag i taktpinnen direkt och spelar efter vårat spel.

Inga kommentarer: