måndag 6 maj 2013

VM o silly season AIK, Henrik Tallinder " Ska jag spela någonstans i Sverige så är AIK laget som gäller"


(Henrik Tallinder var snäll och böjde lite på knäna så att korta jag kunde ta en bild. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

34-årige Henrik Tallinder hade redan 21 A- landskamper på meritlistan före VM men han är faktiskt VM-debutant även om han inte känner sig som en sådan.

– Jag har ju haft mina chanser tidigare att vara med. Då har de varit lite andra saker som har spelat in, som skador, lite med familj, småbarn, såna saker. Då har det inte riktigt passat, nu kände jag mig fräsch. Det blev en kort säsong där borta och nu kände jag mig sugen på att komma och spela, då fanns det inga tveksamheter utan det vara bara att tacka ja direkt, säger Tallinder.


Tre Kronor ledningen har gjort ett gediget jobb när det gäller att skapa bra relationer till NHL-spelarna. Mårts har personligen varit över till Nordamerika på ett antal resor och redan där kom första indikationen på att det kunde bli en fråga om VM framåt våren:

– Han var där över och kollade lite, då fick jag lite indikationer när han frågade hur jag ställde mig inför VM och såna saker. Jag kommer inte ihåg när han var över, det kan ha varit i februari? Det var i alla fall under den första resan han gjorde.

Hann du ställa in dig på det också?
– Nej jag tänkte inte på det förrän jag fick förfrågan. Man är så inne i spelet därborta och säsongen därborta så man sitter inte och tänker på det utan det var först när vi var utanför chansen att gå till slutspel därborta i NHL som man började tänka på det lite, säger Tallinder.

Som får finna sig i att vara ålderman i den VM-trupp där snittåldern ligger på 26,86 år.

– Ja, jag är äldst, Pajen är ju född i mars, jag är född i januari så jag slår honom där! Jag är gubben, konstaterar Tallinder med ett garv,

Hur är det att komma in i det här hyfsat unga gänget då?
– Nja man hänger med i jargongen i omklädningsrummet ändå, det är sköna grabbar. Ett jäkla bra gäng. Jag kände mig välkommen direkt, det var inga problem.

Du hänger med i musikvalen och så?
– Hm, Fredrik Pettersson har en musik smak som inte är min så när han drar igång sitt då blir det lite sådär nja… men man är van, det är samma sak där borta också. Man får tampas med de yngre om stereon. Men det är bara kul, det håller en ung.

Vad vill du bidra med i Tre Kronor?
– Längden (190 cm) framför allt, det är det som gäller… Närå det är mitt spel, det är att åka mycket skridskor och spela bra defensivt i första hand. Sedan är väl mitt förstapass så det och att åka skridskor, det är mitt spel.

Det är ju inte så vanligt med 34-åriga VM-debutanter. Har du extra krav på dig när du kommer in så här sent i karriären?
– Nej jag tänker inte så. Jag tänker mest på det jag ska göra där ute och bryr mig inte om vad alla andra tycker och tänker för då blir det jobbigt.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det kan ju vara förväntningar inom laget och hos Pelle (Mårts, förbundskaptenen)?
– Ja, han har säkert sina förväntningar men det är inget jag kan kontrollera. Jag kan bara kontrollera vad jag känner. Jag måste kunna se mig själv i spegeln. Det är min grej, när jag väl kan göra det, så är jag nöjd.

Det är en hel del AIK-fans som önskar att han ska göra en Dick Tärnström. Det vill säga komma hit – helst nu – och styra upp backsidan i ett par, tre år innan han lägger av. Och visst öppnar Tallinder för spel i AIK – men inte just nu:

– Jag har ju ett år kvar på kontraktet (med NJ Devils) så det ska jag fullfölja. Efter det kan vad som helst hända, det vet man ju aldrig. Men AIK är ju… ska jag spela någonstans i Sverige så är AIK laget som gäller.

Finns det ens på kartan att komma hem och spela eller känns det som att när du är klar med NHL så är du klar med hockeyn?
– Alltså jag tänker inte ens så långt fram tiden. Utan jag tar ett år i taget så får vi se. Så länge min kropp känns hel och jag känner att jag har motivation och känner att det är kul så… Det finns ju de som hållit på mycket, mycket längre än vad jag har gjort så jag ser inget slut på det här ännu. Utan jag tycker fortfarande det är skitkul att spela hockey.

Men fortsätta lira är ju en sak, komma hem till Elitserien och satsa ordentligt, inte bara ”spela av ett sista år typ” är ju en annan?
– Ja, men det är just det. Om kan kommer hem och känner att fan det här ska bli skitkul och det är på samma nivå, då är det självklart att man ska fortsätta lira men om man inte har den känslan då är det farligt.

Håller du kontakten med AIK?
– Ja jag har alltid haft kontakt med AIK, den har aldrig slutat att existera utan den har alltid funnits där. Det fanns den även under den förra lockouten (2004) när jag var i Linköping så fanns kontakterna med AIK så den har alltid funnits där och jag har kontakt med Rudan också.

Vad betyder AIK för dig?
– AIK är den förening som jag har vuxit upp i sedan tio årsåldern då jag kom dit. Så de har fostrat mig och jag har otroligt fina minnen från AIK-tiden. Så det är klubben i hjärtat. Jag följer elitserien också, så då ser jag självklart hur AIK ligger till.

Så bara för att slå fast det här nu… om du väljer att spela i Sverige, då blir det AIK?
– Ja, exakt.

1 kommentar:

Hans sa...

Härligt Henrik! Du är mer än välkommen den dagen det är dags.