lördag 4 maj 2013

TJECKIEN- SVERIGE 1-2 (0-2,1-0,0-0)


Matchen: MMMM
Målvakterna: Jhonas Enroth, Sverige, 94,44 % och Alexander Salak, Tjeckien 94,87 %
Publiken:  12 500 (fullsatt)
Domarna:  Vyacheslav Bulanov (Ryssland) och Konstantin Olenin (Ryssland)

Bäst i Sverige:  
MMM Henrik Tallinder, b
MM  Jhonas Enroth, mv
M  Dick Axelsson, f

Bäst i Tjeckien: Alexander Salak, mv.


Målen:
Första perioden:
0-1  (10.14) Jimmie Ericsson (Martin Thörnberg, Calle Järnkrok)
Tre Kronor hade pp precis innan utan att få till det men när Tjeckien blev fulltaliga skickade Järnkrok pucken bakom målet till Thörnberg som ser ut att gå köksvägen men stannar i och passar in till Ericsson vid första stolpen istället. Han sätter till klubban och trycker in målet, trots uppvaktning av fyra tjecker.

Andra perioden:
0-2  (3.38) Henrik Tallinder (Joel Lundqvist, Erik Gustafsson)
Slagskott från blå av Tallinder som går in i det bortre krysset. Finfin skymning av Fredrik Pettersson som täcker Salak helt och sedan flyttar på sig i exakt rätt sekund. Vet inte om han såg pucken eller om han hade ögon i nacken…

1-2 (13.40) Jiri Hudler (Jakub Voracek, Jiri Tustly) Spel 5  mot 4.
Tjeckien har nio sekunder kvar på sitt pp, Voracek drar på ett skott från kortsidan som Hudler styr in under armen på Enroth. Det ser först ut som att han ska få pucken på sig mer åt mitten till men pucken pressar sig emellan armen och sidan.

Skotten  18-39  (16-3, 9-13, 6-10)

Utropstecknet:
Det värmer ett hockeyhjärta att se Fredrik Petterssons jobb. Anmäld sist i laget, får spela extraforward men som han jobbade de byten han fick. Minst på isen men kaxade ändå upp sig mot 100 kilo tunge och 194 cm långe Zdenek Kutlak. Och skymde excellent vid Sveriges andra mål. Det var något som saknades mot Schweiz – det stavas Fredrik Petterssons energi.

Frågetecknet?
Hur nära var inte Oscar Lindberg att göra mål?! Hade en puck som gick via insidan av första stolpen, studsade på Salak och sedan ut. Närmare utan att få mål kommer man väl inte. Lindberg var föresten sånär hundraprocentig i sina tekningar, vann sju av åtta. Och enda missen kom i tredje. Typiskt.

Matchens tre höjdare:

Fjärdekedjan med Järnkrok, Danielsson och Thörnberg låg verkligen tätt mot tjeckernas förstafemma och gav dem inte en lugn stund. Pressade, stressade, smällde på, rev, slet och störde dem rejält. Bra inställning och attityd som smittade av sig.

Johan Fransson. En av de bästa på isen i går, för andra dagen på rad. Hade första målchansen, var nära att få in en repris på gårdagens projektil lite senare men där gjorde Salak en galen plock. Kom fri flera gånger,  hade något skott i ribban och var het,  het, het.

Vilken skillnad det var att se Tre Kronor i går vs idag. Om det var slarv, kladd och hoppasdenkommerfram-passningar i går var det disciplin, rejält grovjobb och en skön bestämdhet över spelet mot Tjeckien. Kul att se Sverige hota med två målchanser i numerärt underläge. Och att Tre Kronor höll ihop spelet, slet som djur för varandra och tröttade ut tjeckerna än mer när dessa gjorde en redig satsning på slutet för att komma i fatt.

Citatet:
”Vi har redan tagit kontakt med deras agent!” (Pär Mårts ligger i startgroparna för att ha hem Sedinarna vars Vancouver ligger under med 0-2.)

Detaljen:
Tjeckerna verkade trötta redan i slutet av andra och körde en måste-få-lite-tid-att-andas-klassiker och bytte målvakt två gånger inom loppet av 35 sekunder. Ut med Salak in med Pavel Francouz, ut med Francouz och in med Salak igen.

En sak till:
Bengt-Åke Gustafsson hyllades och uppvaktades före matchen för sitt inval i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame. Och hade självklart på sig den rutiga kavajen från 1987. Vet inte vad som är mest imponerande – att han har sparat den eller att han kommer i den fortfarande?!

Inga kommentarer: