torsdag 16 maj 2013

VM Elias Fälth: " Vi vet vad som gäller och tar det därifrån."


(Elias Fälth. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Säsongen 2009-2010 spelade Elias Fälth i HockeyAllsvenska Almtuna. Tre säsonger senare är han med i VM. Inte som någon toppback eller omsvärmad stjärna men väl som en viktig hårt jobbande kugge i Tre Kronors försvar som lägger ner hjärta och själ i den speltid han får.

– Jag hänger väl med … Nä men det är jättekul att vara med här och det gör inte mig någonting i fall de andra får den mesta uppståndelsen medan jag glider runt här och har det lite lugnt och skönt i vassen, säger Fälth med ett skratt och med glimten i ögat.


Han är mycket väl medveten om sin plats i näringskedjan och i rangordningen när det gäller speltid. Och att kraven höjs nu när det är dags för kvartsfinal mot Kanada, Fälths första VM-kvartsfinal i karriären:

– Det är klart att det är en jättehöjdare för mig, precis som hela turneringen har varit. Men vi får se om det blir någon speltid i - annars står jag och kikar från båset eller läktaren eller vad det nu är som gäller. Det är bara att suga i sig så mycket som möjligt av det här. Det är jättelärorikt.

Känner du lite pirr ändå?
– Inte än (onsdag em) men det kommer väl sedan, det är ändå en supermatch.

Och hemmaplan får man väl säga att det är? Född som du är i Nacka med Huddinge som moderklubb?
– Jomen det är det, det är klart att det är det. Det kommer vara ett jäkla tryck och det är upp till bevis och det är allt att vinna eller förlora sådär. Sedan för min egen del, som sagt, så får vi se vad det blir för istid, vad det blir av det.  Jag är med och peppar oavsett om jag är med och spelar eller inte och försöker bidra med positiv energi oavsett vad som behövs för tillfället.

Att tvillingarna Sedin och Alexander Edler gav laget inspiration och höjde självförtroendet hos samtliga var tydligt i matchen mot Danmark. Men det är bara på isen som de sätter spår, någon ändring av gruppdynamiken i ett redan tajt Tre Kronor har det inte blivit säger Fälth:

– Nej det tycker jag inte. De går ju in och tar sin plats på isen men sedan så är det jättesköna grabbar alla tre, så det är inget som har rört om på det sättet. Utan de går in där i hierarkin där de hör hemma och så. Det funkar bra

Blir det inte så att man backar när det kommer in tre världsstjärnor med jättemeriter då?
– Nej det tycker jag inte. Det är ödmjuka killar också och det är upp till oss andra också att ta för sig också i den omgivningen. Det är klart att de tar sin plats men som sagt det är upp till andra också att steppa upp i sina roller. Det är inget de sätter hinder för.

Sveriges insatser i VM har varit sådär. Fem vinster av sju möjliga ja men ett spel där pp varit helt ur funktion och ett mittzonsspel som varit slarvig och hafsigt emellanåt. Å andra sidan är det ju först nu som spelet ska sitta – och det rejält. Det är nu det gäller, förra årets respass i kvartsfinal sved. Två sådana i rad är svårt att ta för en hockeynation som Sverige:

– Det är klart att alla vet vad som gäller. Det är klart att det inte är någon höjdare att åka ut ur VM i kvartsfinal två år i rad och det är hemmaplan, men vi vet vad som gäller och tar det därifrån. Jag tar rygg på de andra grabbarna här. Och man får inte gå och tänka på det. Det är en ganska pressad situation som det har varit ändå i det här VM:et även om man är vana vid att spela under stor press. Men nu står vi där och möter Kanada och oavsett om det är de eller någon annat lag man möter i kvartsfinalen så gäller det ju att vinna den för att undvika ett så kallat fiasko ska uppenbara sig, säger Elias Fälth och fortsätter:

– Men jag tycker att vi kommer ha bra chanser i morgon. Jag är hoppfull faktiskt. Jag vet att det är många andra som inte är det och som det har sett ut och som det har snackats men vi är hoppfulla i laget. Vi vet att det finns så otroligt mycket i den här gruppen att få ut och vi har inte fått ut ens i närheten av det, men vi vet vad som finns.

Om du nu får spela, vad tänker du om att möta spelare som Steve Stamkos och Matt Duchene då?
– Det skulle vara jätteinspirerande. För mig var det första Kanadamatchen nu när vi mötte de här i VM - det tyckte jag var jätteintressant, att få möta alla de här grabbarna. Man visste att man inte varit närheten av dem innan och inte av Kanada över huvudtaget så det är intressant vilket lag de än ställer på benen och nu har de ett kanonlag och många skickliga stjärnor men i grund och botten så har även vi ett bra lag. I morgon kanske vi får gå ut och bevisa det.

Vad talar för Sverige?
– Vi har lite olika nycklar att trycka på sedan förra Kanadamatchen. Vi bjuder på ganska mycket av spelet ändå som vi absolut inte får göra mot ett sånt lag.

Vilka nycklar är det?
– Det tänker jag inte stå här och dra…

Daniel Sedin sa att ni ska tråka ihjäl dem?
– Det vore ju jättebra, det bästa, så vi tar rygg på honom, ha, ha. Han har koll på grejerna, han som spelar där borta.

Inga kommentarer: