söndag 5 maj 2013

VM Jhonas Enroth: "Jag brukar jämföra det med en klättrare."

(Enroth släppte bara en puck förbi sig. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Han fick bara tre skott på sig i första perioden. Men mot Tjeckien kan man aldrig slappna av som målvakt.

Ja det var… ska man vara ärlig så var det en ganska svår match för en målvakt, säger Jhonas Enroth och fortsätter:


– Det var inte så jättemycket att göra i första perioden men samtidigt så har de världsspelare i sitt lag i Voracek och Tlustly och alla de här. De kan verkligen göra mål så det gällde att vara fokuserad hela matchen för mig

Känslan efteråt?
– Otroligt skönt att vinna en så otroligt viktig match mot ett så otroligt viktigt lag.

Men hur gör han då för att hålla fokus under till exempel luriga perioder som den första? Jo han har ett eget lite ovanligt tricks:

– Jag försöker bryta ner matchen i smådelar. Jag brukar jämföra det med en klättrare. Varje steg de tar måste vara perfekt, det är likadant för mig. Allt jag gör där ute måste vara perfekt för att vinna en match och det är väl det jag försöker tänka på hela tiden, säger Enroth och fortsätter:

Min målvaktstränare i Buffalo har gett mig en sån där liten (karbin) hake som klättrare har och den har jag med mig hela tiden, i omklädningsrummet och tittar på i stort sett varje dag.

Hjälper det dig att koncentrera dig?
– Ja, eller det är bara skönt att se den haken och veta att allt jag gör är bara för att vinna nästa match då. Och jag kan inte spola fram tiden så det gäller att leva i nuet och jobba på de här hakarna man försöker sätta i berget.

Vad är det för bilder du ser framför dig när du står och väntar på en kontring?
– Det är hela tiden nästa skott. Jag försöker tänka på nästa skott och förbereda sig så gått det går för nästa skott. Det är så enkelt det är.

Nu ökade Tjeckien takten på skotten i andra och tredje och det blev totalt 18 skott mot Enroth som tog 17. Och när tjeckerna väl sköt var det kvalitet i skotten.

Vilken räddning är du mest nöjd med?
– Det är väl den första i tredje perioden när Voracek passar genom målgården till en back som kom ner i power play och han försökte skjuta mellan bena (på mig). Den tycker jag var väldigt bra kontrollerad.

Sedan var det en där du fick ut benskyddet i sista sekund?
– Ja den var bra också. En liten stortå fick jag på den, det var en bra räddning också. Direkt efter deras mål också tror jag det var så den var viktig.
Att få hålla nollan hade varit pricken över i. Nu var det nära men en puck smet på något oväntat sätt in mellan armen och sidan efter 12.40 av andra perioden när Jiri Hudler reducerade för Tjeckien.

– Den går igenom mig så jag kanske ska ha den men samtidigt så är det väl en på hundra som går in där men … ja. Det är bara jobba vidare och försöka vara bättre i morgon.

Det såg ut som att du trodde att du hade klämt fast den?
– Ja jag vet inte hur den gick in. Jag måste kolla på videon jag trodde jag hade allt där men tydligen inte… jag tror jag hade en liten, liten lucka, konstaterar Enroth.

Det stör honom lite, det syns. Men det är glömt och borta nu, det blev ju vinst och tre viktiga poäng för Tre Kronor trots att Tjeckien tryckte på rejält på slutet.

– Ja det är ju det man förväntar sig ska hända när man bara leder med ett mål och de tar ut målvakten – då är det ingen överraskning att de kommer att pressa. Så det har man stått och förberett sig på under de sista minuterna.

På vilket sätt?
– Nä men det är mentalt, man vet att de kommer att komma nu. Då gäller det att vara med och vara på och titta var alla killar är och såna grejer.

Tjeckerna försökte både med målvaktsbyten för att tjäna tid, trasslade med sin timeout, hade långa diskussioner om vissa domslut med de randiga och stökade till det rätt allmänt på slutet. Det var inget som störde Jhonas Enroth.

– Det är likadant där, jag försöker tänka på min lilla hake där och bara fokusera på mitt eget fokusera på nästa skott mot mig och försöker att inte bry mig för mycket om vad som händer. Försöker att inte bli för överraskad vad som än händer där ute. Och nu för tiden så är man rätt van vid att spela inför mycket folk.

Känsla komma in och spela inför ett fullsatt Globen?
– Nej men det var inte så jättespeciellt för mig. Det är klart att det är speciellt att spela på hemmaplan men jag försökte se det som en helt vanlig match och inte se det som att man spelar hemma utan jag försökte bara se det som en vanlig Buffalomatch i stort sett. Försökte hålla mig samlad och göra mitt jobb bara.

Staffan Kronwall pratade om typ ståpäls under nationalsången men du blockar ut det eller?
– Ja det kanske jag gör, jag är i min egen bubbla kanske.

Inga kommentarer: