tisdag 7 maj 2013

Silly season AIK och SSK - AIK lånar ut Lundström till Södertälje o Hamberg förlänger med AIK


 (Niklas Lundström. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det har ryktats i media och bloggosfären att AIK:s målvakt Niklas Lundström skulle dra till NHL och St Louis som har draftat honom. Men i dag (tisdag) kom i stället beskedet att han kommer lånas ut av AIK till SSK under kommande säsong.

Nu är det här alltså ett lån av ett lån. Eller kommer mest troligt att bli. Låter krångligt? Det är det inte, så här är det.


Svenska Ishockeyförbundet och NHL ligger i förhandlingar om ändringar i NHL-avtalet och under tiden som de förhandlar verkar St Louis vilja ligga lågt med kontraktsförslag och dylikt till sina draftade spelare.

Men St Louis måste erbjuda Niklas Lundström ett kontrakt senast 1 juni för att behålla NHL-rättigheterna till honom och det kommer de enligt de uppgifter jag har mest troligt att göra. Lundström kommer sedan att ha fram till den deadline som då gäller (fram till förra året var det 15 juni) på att dra till NHL eller inte.

(FOTO JESPERZERMAN.SE)

Som det ser ut just nu kommer Lundström dock inte att dra till NHL för spel kommande säsong utan han kommer -som det verkar nu - att stanna i Sverige. Och skriver han då på för St Louis så lånar de ut sin unge målvakt till AIK som i sin tur nu alltså har lånat ut honom till SSK.

Sedan kommer Niklas Lundström mest troligt att åka på St Louis prospects camp i juli för att sedan komma tillbaka och spela i SSK.

Låneavtalet har en out – till AIK:s fördel - och den innebär att OM Daniel Larsson skadas så får AIK plocka tillbaka Lundström fram till och med den 1 februari nästa år.

 (FOTO JESPERZERMAN.SE)

Det väcker ju lite frågor, som jag bad AIKs sportchef Daniel Rudslätt att besvara. Och så här säger Rudslätt om:

… vad som händer om AIK:s andre keeper, Alexander Hamberg, blir skadad?
– Då händer ingenting med Niklas. Vi kan bara ta tillbaka honom om DANIEL är skadad.  Det är så vi har skrivit avtalet.

 ... varför har SSK fått rätten att använda Lundström till fullo efter 1 februari även om Daniel Larsson skadas?
– För att SSK måste kunna gå in i en Kvalserie och veta vilken målvakt man har. De måste få ett datum där de vet om Niklas är kvar eller inte. Har vi (AIK) inte tagit tillbaka Niklas senast då, så stannar han i SSK.

… vad händer om Lundström är kvar i SSK samtidigt som AIK och SSK båda hamnar i Kvalserien och möts där?
– Då spelar Niklas för SSK. Det finns inga restriktioner om att han inte får spela mot oss utan då får SSK använda honom som de vill.

 … varför gör AIK detta?
– Vi har gjort bedömningen att det är bäst för Niklas utveckling och för vår långtida plan för honom att han måste få stå många matcher. Nu blev det ett bra läge med SSK, de ligger nära Stockholm och vi kan ha bra koll på honom samtidigt som vi vill ge Hamberg chansen.

För det är ju nämligen så att AIK:s målvaktspar nästa säsong blir Daniel Larsson och Alexander Hamberg. Den sistnämnde spelade i vintras mestadels i Almtuna i HockeyAllsvenskan. Kontraktet med AIK gick ut nu men AIK och Hamberg har alltså förlängt kontraktet med två år till trots att andra elitserieklubbar visade intresse:

Det var bara AIK jag hade fokus på och det är otroligt skönt att det löste sig. Det ska bli riktigt roligt att få kriga om förstaspaden med Daniel (Larsson) och träna hårt med grabbarna under en hel säsong. Jag är här för att kriga och inte glida på ett bananskal, säger Hamberg

********************

SPELARE UNDER KONTRAKT 7 MAJ

Målvakter: Daniel Larsson, Alexander Hamberg (Niklas Lundström, lånas ut till SSK)

Backar: Jonathan Andersson, Daniel Josefsson, Jonas Liwing, Christopher Aspeqvist, Fredrik Carlsson.

Forwards: Oscar Ahlström, Victor Ahlström, Patric Blomdahl, Fredrik Hynning, Mattias Janmark, Björn Melin, Marcus Nilsson, Esa Pirnes, Christian Sandberg, Oscar Steen, Edgars Klavins, Oscar Steen, Mark Hurtubuise.

TRANSFERS I AIK UNDER SILLY SEASON

Mars 2013
*Nicklas Jensen åkte direkt efter  säsongen till NHL och blev nerskickad till AHL
* 7 mars: Förlänger kontraktet med Mattias Janmark, Niklas Lundström och Jonathan Andersson.
* 19 mars: Skriver två årskontrakt med Marcus Nilsson, poängsprutande forward från BIK Karlskoga.
* 20 mars: Förlänger Christian Sandberg på för tre nya år. AIK Går ut officiellt med att Daniel Rudslätt är ny sportchef
*28 mars: Det blir officiellt att backen Andreas Frisk (klart sedan februari) samt forwardsduon Kristopher Beech och David Lillieström inte får förnyat kontrakt.

APRIL 2013
*3 april: HV71 går ut med att man värvat AIK-backen Stefan Johansson som därmed lämnar Gnaget efter fem säsonger. Johansson var en av dem som tog upp AIK i elitserien.
* 4 april: AIK gör officiellt att Fredrik Carlsson (även kallad Fish) förlänger sitt kontrakt.
* 12 april: AIK går ut med att man förlängt kontraktet för backen Christopher Aspeqvist och forwarden Edgars Klavins.

* 26 april: Leksandsforwarden Mark Hurtubise skriver på för AIK.
* 1 maj: Tobias Viklund bekräftar att han utnyttjar en KHL out och flyttar från AIK till Automobilist Yekaterinburg kommande säsong.
 * 1 maj: Obekräftade uppgifter i flera svenska media gör gällande att Niklas Lundström är på väg till NHL kommande säsong.
* 7 maj: AIK går ut med att man lånar ut Niklas Lundström till SSK, samtidigt som man har förlängt med Alexander Hamberg i två år till och låter honom vara kvar i AIK och slåss med Larsson om förstespaden.


2 kommentarer:

fk75 sa...

Du glömmer att Mark Hurtubise är klar.

Marie Hallman sa...

Ja sorry! Ska lägga in honom. Tack!!