söndag 12 maj 2013

VM Gustafsson: " Väldigt roligt att få det förtroendet"


Erik Gustafsson spelar mest av alla i Tre Kronor. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE

Vinst, 2-0 och tre fina poäng in på kontot. Men spelet hackade rejält och det mot ett lag som Slovenien. Ett lag som Tre Kronor väntas spela ut rejält i varje match. Fast så kan man inte se det, menar Erik Gustafsson:

– Nä så kan man inte säga, det tycker jag inte. Alla mindre nationer, om man säger så, har vuxit de senaste åren. Det blir tajtare och tajtare och det är bara titta på resultaten som Slovenien haft genom den här turneringen, de har varit med i alla matcher utom en. Men äh. Vi får tre poäng! Säger Tre Kronorbacken.


Spelet kan man dock ha åsikter om, speciellt om man tittar lite framåt i turneringen, mot slutspelet och till att börja med kvartsfinalen där Sverige lär få möta Kanada. Mot Slovenien blev skotten 19-4, 15-5 och 6-12 totalt 40-21 och Erik Gustafsson medger att i första:

– Då kunde vi ha gjort fem, sex mål men deras målvakt var fantastiskt bra.

Det var han verkligen, 19 åringen Luka Ganbar som gör sitt första VM i karriären och som VM-debuterade mot Sverige med fina 95 i räddningsprocent.

Snackar vi siffror så är det intressant att titta på Erik Gustafssons speltid. Han snittar 23.12 utslaget över de sex första matcherna men mot Slovenien blev det 9.52 + 9.11+ 8.13 och totalt 27.16 i speltid.

– Jag har inte pratat något med Pär om det där utan det blev väl bara så i olika situationer. Jag tycker det är väldigt roligt att få det förtroendet även om idag inte var min bästa match i turneringen, så man får ta nya tag och ladda om till tisdag mot Danmark.

Ni har fortfarande svårt att göra mål. Pratar ni om det?
– Äh, det är klart att vi vill hänga mer kassar men nu är det som det är. Jag hoppas vi har sparat det till nästa vecka, när det verkligen behövs. Nu får vi tre poäng i dag och visst hade det varit jätteroligt at göra fler mål. Men nu är det som det är, då får vi titta vidare mot nästa match och jobba lite på träningarna på söndag och måndag.

Tappade puckar i mittzonen och strul i mittzonen har varit ett återkommande tema efter de svenska matcherna. Så vad ska man göra åt det?

– Jag tror vi får jobba lite på det här nu under träningarna. För jag tycker att spelet i power, play eller vårat power play p överhuvudtaget är inte bra. När det gäller mittzonsspelet så blir det svårt när man möter såna här lag. De har en gubbe uppe och fyra i rad på deras blålinje. Då blir det svårt. Och ibland vill man göra för mycket där ute, när man egentligen bara ska dumpa ner pucken och gå. Men ju längre matchen går desto mer vill man göra och det är inte det bästa alla gånger.

När väl blev mål i pp så såg det så enkelt ut – rakt på mål, mycket folk vid kassen, bra fart, bra rörelse, ett pass och så pang. Då undrar man varför det är så svårt alla andra gånger?
– Jag önskar jag hade ett bra svar på det! För jag håller med.  Tittar man på målen som görs så är det oftast två snabba pass och så skott på mål, att man skymmer, att man har gubbar på kassen. Så vi att vi förenkla det, försöka spela rakare och hjälpa varandra där ute.

En annan sak jag noterat är att ni står långt ut och skjuter fast det inte ens var något jättefysiskt motstånd?
– Det är väl som jag säger, att vi vill göra lite för mycket, vi vill göra det lite för snyggt, då passar man en gång extra istället för att skjuta. Det kan lätt bli så vissa dagar, speciellt om man känner att man har spelövertag som vi hade i dag när skotten var i så stor favör som de var under de två första perioderna så, då kan det lätt bli att man försöker för mycket.

Kan det bli annat när man möter andra lag, som Kanada till exempel?
– Ja undermedvetet så kanske det blir det och samtidigt om de bjuder till lite i sitt spel och kommer upp mer i sitt forecheck istället för att sitta så långt bak då blir det lättare att spela det spel som vi vill ha också

2 kommentarer:

Palle sa...

Vilket fruktansvärt skitsnack! Slovenien tillhör blåbärsnationerna och givetvis ska det vara tvåsiffrigt mot bajslag som Slovenien och även mot Vitryssland.
Han försöker bara snacka bort ytterligare en genomusel insats och hålla förbundskapten Mårts om ryggen.
De borde fan tänka på att folk har betalat minst 500 spänn för en biljett och att man då förväntar sig minst tvåsiffrigt mot ett lag som Slovenien, spelarna borde fanimej betala tillbaka pengarna till åskådarna.

Hoppas någon kan hålla lite "kvartssamtal" med spelarna och Mårts och säga att det här fanimej inte acceptabelt. Pinsamt av Mårts att rata målgörare som Gynge och i stället ta in en praktsopa som Landeskog som bara gör mål mot mindre nationer.

Marie Hallman sa...

Palle. Kvartssamtal? Vilket skitsnack att komma dragande med den ideén. Och vem gjorde mål i matchen? Jo Landeskog som du spyr på enbart för att han har spelat i DIF
Visst hade det varit kul att se Gynge i en VM -trupp men bättre än backen Erik Gustafson är han inte. Snälla se bortom klubbmärket någon gång.