fredag 17 maj 2013

VM Jimmie Ericsson " Det är vågat och stort av honom att sticka in näsan och göra en sån grej."


(Jimmie Ericsson, en halv tand fattigare. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Nederlagstippade och utdömda. Det är två lägen som brukar passa svenska lag bra. Det gjorde det även när Tre Kronor vann den rafflande kvartsfinalen mot Kanada.

Äckligt disciplinerat spel, fantastiskt målvaktsspel av Jhonas Enroth och så en aningen ovanligt straff gav seger 3-2 efter just straffläggningens fjärde omgång.


– Jag tycker att vi gör en härlig match. Det är klart att det känns skönt och jag är lite lättnad också över att vi har gått vidare till semin och att vi gör det som krävs för att vinna och som vi gjorde det. Det ger lite extra känslor, säger Jimmie Ericsson och ler brett.

Något ser annorlunda ut och visst har han tappat en halv framtand visar det sig. Eller den var av tidigare i veckan, lagades och så var det någon armbåge där och hade av den lagade biten igen. 

Men vad gjorde det en så här match där taktiken – ni kanske minns att Daniel Sedin förordade ”tråka ihjäl dem” föll fullt ut.

Det var inte elegant på något sätt men vackert om man med vackert menar ett fungerande spel som gör motståndarna frustrerade och lite villrådiga. Och som ger seger.

– Ja tråka ut dem, det gör vi väl men det är klart att vi vill spela lite mer aggressivt än vi gör i början av matchen men det var helt okej. Och så tar vi tillvara på power playen på bästa sätt! Det var grym utdelning idag. Danielsson har ett riktigt bra skott, det handlar lite om marginaler och flyt också och i dag så har vi det.

Det här att Sedinarna och Loui snurrar runt nere vid tekningscirkeln och drar på sig all uppmärksamhet samtidigt som Nicklas Danielsson smyger upp på blå och laddar för direkt skott, det såg ut som en intränad variant?
– Ja det var det absolut, slår Ericsson fast med ännu ett jätteleende.

Power playmålen gjorde att Sverige kvitterad och tog ledningen i tredje men det hann bara gå en minut och femton sekunder så hade Kanadas Claude Giroux kvitterat till 2-2.
I förlängningen såg det ut som att ingen ville ha pucken, varvat med små raider där det hängde mål i luften. Det var avvakta, inte gå bort sig, hålla igen och mitt i allt ett målvaktsbyte.

Det visade sig nämligen att domarna var noga med den regel som säger att målvakter inte får åka ovanför tekningscirklarna om det inte är antingen skada på målvakten eller prylarna. Enroth ville bara byta handskar, då tvingade domarna honom att lämna plats för Jacob Markström.

Enroth hade inte full koll på regeln, det hade däremot Jimmie Ericsson:

– Ja, den kände jag till men det känns som att det finns andra saker för domarna att koncentrera sig på än det där…

En mållös sudden följdes av förlängning. Loui Eriksson satte sin straff, Jordan Eberle satte medan stjärnor som Claude Giroux, Matt Duchene och Sedinarna kammade noll. Suddenstraffarna inleddes och in kommer lite oväntat Fredrik Pettersson och dammar in ett slagskott. Briljant i sin enkelhet.

Vad kände du Jimmie, när det blev straffläggning?
– Ja vad tänkte jag… vem ska avgöra? Det var ju en grym straff som Loui bjöd på först. Och de får ändå 1-1 så är det Freddans tur att lägga en straff så går han in och dra iväg ett slagskott, ha, ha.

Det är inte en helt vanlig variant?
– Nä men man får ju mycket skit om man missar där så det är, så jag tycker det är vågat och stort av honom att sticka in näsan och göra en sån grej. Och så få utdelning på det.

Vad säger du om Jhonas målvaktsspel?
– Han har varit fantastiskt hela turneringen. Han har vunnit matcher åt oss när vi inte har varit på topp och kliver upp stort i dag igen.

Inga kommentarer: