måndag 20 maj 2013

VM guld Jhonas Enroth: "Det är otroligt stort, man förstår det väl inte riktigt ännu"


(Nummer ett på många sätt! FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Schweiz inledde ju målskyttet men efter 1-1 vände matchen och i tredje, när trean, fyran och femman kom blev det kramkalas i båset fast matchen fortfarande pågick. När spelet var avblåst hann även Jhonas Enroth vara med och kramas:

– Ja när vi ledde med 5-1 åkte jag dit, då är det klart att man får jubla lite extra kanske så det är en otroligt skön känsla, och svårt att förstå just nu, säger Buffalomålvakten.


Vad sa du till grabbarna i båset?
– Jag vet inte vad jag sa, det var väl fan vad bra boys eller något sånt där, ha, ha. En klyscha. Eller så åkte jag dit och bara skrek kanske, he, he.

 (Testar medaljen... FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Hur glad är du nu?
– Bättre än nöjdglad i alla fall! Nu är jag superglad – det är otroligt skönt att vi kan vinna med det här laget. Det är många av grabbarna som har varit med och krigat med det här laget i sju veckor eller vad det är. Som har krigat till sig en plats, sedan har ju NHL-spelare kommit med här på slutet och glidit med på en räkmacka och gett lite spets kanske. Så det är otroligt skönt just nu.

Kom det lite tårar vid slutsignalen?
– Nej, det var nog svett! He he, jag grät faktiskt inte men det gör ju ingenting om man gör det.

Du blev utsedd både till media och av direktionen till bästa målvakt.
– Ja det var ju ingen överraskning kanske… om man vinner. Och släpper in ett mål per match i stort sett…

(FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Klart det inte är någon överraskning men det är ett fint erkännande så hur glad är du över det?
– Nja, just nu så bryr jag mig inte om det så mycket faktiskt. Just nu är det bara så jäkla skönt att vi vann tillsammans och just nu är det bara så skönt att kunna titulera sig som vinnare (av guldet).

Ni fick mycket skit i början, vad är det som gör att ni reser er och vinner ändå?
– Nej men det är väl det att många killar har varit med här tillsammans och krigat tillsammans, de vet vad alla kan, såna grejer, och man litar på varandra även om det går lite trögt i början.

Att en spelare som Jimmie Ericsson spelar sex matcher med brutet revben, hur stärker det gruppen?
– Det säger otroligt mycket (om det här laget). Han är en jäkla krigare och han har krigat på hela turneringen, han har varit jätteviktigt för oss, kriga med sig puckar, dumpat ner dem och gjort många byten i deras zon. Det är jätteviktig och sånt som kanske inte märks så mycket efter matcherna men under matcherna så betyder det massor för oss, säger Jhonas Enroth.

 (FOTO WW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

När slutsignalen gick slängde han plock och stöt all världens väg. Ni kanske känner igen den målgesten? Jäpp. Det var DEN från OS i Turin:

– Äh jag vet inte. Jag försökte bara göra som (Henrik) Lundqvist gjorde efter OS-finalen, i stort sett och slänga stöten så högt upp som jag kunde. Jag har alltid velat gjort så. Det var väl det! säger Jhonas med ett skratt.

Ah jag tyckte väl jag kände igen den, har du tränat på den också?
– Nej det har jag inte gjort men det är något jag har alltid velat göra.

Har du sett det framför dig att någon gång så får jag också göra det?
– Ja det har man väl kanske gjort och det var väl jättekul att man fick den chansen nu, he, he.

 Det här var första gången ett svenskt lag vinner på hemmaplan (och då var det här det tionde världsmästerskapet för herrar som Sverige arrangerade) och första gången något lag vinner hemma överhuvudtaget sedan 1986 då Sovjet vann i Moskva. Men just den historiken var svår att ta in:

– Ja det är otroligt stort, man förstår det väl inte riktigt ännu. Men det blir säkert större om några dagar. Just nu känns det mest som att man har vunnit en vanlig match i stort sett – men med lite krydda på. Men om ett par dagar eller veckor så känns det nog jäkligt bra och självklart efter karriären, plus att det är skönt att kunna titulera sig världsmästare i ett år. Så det är kul!

Hur känns det att komma tillbaka till Buffalo som världsmästare?
– Det blir otroligt skönt det också. Synd bara att vi inte mötte några Buffalokillar men det blir jätteskönt.

Hur vill du fira nu?
– Jag får väl gå bort och krama nära och kära här borta och sedan så blir det väl fest nere på Stureplan någonstans och så är det väl Kungsträdgården i morgon va?

Kan du sova något i kväll eller kommer du ligga och mysa och känna vad skönt det är?
– Äh jag kommer nog inte ens att gå och lägga mig tror jag. Det är lika bra att gå direkt på frukosten och sedan Kungsan, he, he. 

Inga kommentarer: