lördag 18 maj 2013

VM Staffan Kronwall: " Man skrattar nästan åt det - att de hittar såna passningar!"


(Staffan Kronwall vågade inte njuta förrän i slutsekunderna. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

1-0 efter första. 2-0 efter andra och när matchklockan började räkna ner i slutet av tredje kändes Tre Kronor oslagbara. Och kärleken från läktarna var påtaglig. Sista två minuterna var det stående ovationer och hyllningssånger från publiken som njöt. Men spelarna höll inne med känslorna ett tag till.

– Njöt gjorde vi nog inte förrän vi gjorde trean där (Henrik Sedin 3-0 i tom kasse med23 sekunder kvar). Efter det, då tror jag att då helt plötsligt hörde man publiken, tittade sig runtomkring och såg allt men innan dess så vågade man inte tro på någonting, säger Tre Kronors lagkapten Staffan Kronwall.


Skärmar ni av allt sånt under  hela matchen?
– Ja det gör man verkligen!

Vågen gick några varv under matchen, hann ni märka det?
– Det noterar man, men bara för någon sekund. Sedan är man fokuserad igen.  Men det (allt liv på läktaren) är för jävla häftigt, säger Kronwall och ler stort.

Vägen till finalen har varit knagglig även om spelarna själva aldrig tvivlat. Några av dem hade dessutom den sjukt jobbiga överkörningen från Bratislava i minnet. Ni minns kanske VM-finalen där, hur Sverige tappade allt i tredje och förlorade med 1-7 mot Finland efter ett klassiskt ras, där några spelare grät av förtvivlan mot slutet. Kronwall och några till mindes, helt klart.

– Ja det känns jättekul (att få revansch) naturligtvis, framför allt för oss som var med där och kanske även för svenska folket.

Jhonas sa att ni pratade lite om just revansch innan matchen, i snacket inför?
– Ja vi sa det, vi visste att alla kommer att vara heta och vi visste att vissa kommer vara övertända så det är många som spelar sin första semifinal i VM och sådär, så vi snackade lite om det. Sedan sa vi även att inga dumma utvisningar nu utan vi håller oss på banan så att vi får följa vår spelplan, då kommer det att gå bra.

Är det extra god tillbakakaka att få nolla Lejonen dessutom?
– Äh jag vet inte. Jag tycker att finnarna får stå för det där skitsnacket, vi är bara nöjda över att vi har vunnit. Det räcker.

Vad säger du föresten om Jhonas Enroths insats?
– Jag tycker att han har varit den mest värdefulla spelaren i hela turneringen än så länge. Det summerar väl ganska mycket vad jag tycker.

Och då har ni ändå Sedinarna i laget?
– Ja Sedinarna i all ära men Roten har ju varit extremt, extremt duktig i varje match som han har stått, säger Staffan Kronwall.

Men visst hyllar han Sedinarna också. 2-0 målet där Henrik Sedin stå bakom kassen och håller iiiii pucken medan de fyra finländska utespelarna varken visste ut eller in och så pang. En perfekt pass rakt in i slottet, rätt på Loui Erikssons blad. Ett mål man kan se hur många gånger som helst.

– Ja, det är världsklasspelare! Man skrattar nästan åt det - att de hittar såna passningar - och de visar varenda match hur duktiga de är och dominerar ju. Så det är jättekul.

Om du hade fått stå emot dem, hur hade det känts i ett sånt läge som vid 2-0 målet?
– Alltså spelar man mot världsklasspelare då vet man att man inte har råd att göra ett enda misstag för då smäller det. Så är det och det vet de (Finland) om och de visar dem (Sedinarna) otroligt mycket respekt. Det tycker jag syns och handen på hjärtat så hade jag nog också visat dem mycket respekt om jag hade spelat mot dem. Och man uppmärksammar att de är på isen, det måste man göra, sedan får man ju inte vara rädd utan man får se det som en jäkla utmaning.

I finalen väntar nu alltså Schweiz som gått obesegrade genom turneringen och som slog Sverige med 3-2 i premiärmatchen den 3 maj och som nu nollade USA (3-0) i den andra semifinalen.

– Vi är här för att vinna guld, vilket lag vi slår i finalen spelar mindre roll, konstaterar Kronwall.

Som ändå har nyckeln för att slå Schweiz klar:

– Jag tror det är viktigt att man håller ihop som en enhet. De väntar i mittzonen på att vi ska göra bort oss och ge dem spelvändningar, så där är det jätteviktigt att vi inte bjuder på någonting. Utan vi får skicka ner puckar djupt hela tiden, vi får nästan svara med samma mynt och se till att vi spelar tajt i mittzonen. Man får inte tappa puckar i mittzonen eller låta de komma igenom tre mot två eller två mot en. Det tror jag är nyckeln oavsett, för i dagens hockey är det jätteviktigt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Great article. I am experiencing many of these issues as well.
.

My site - bubblor - http://laturwap.net -