måndag 6 maj 2013

SVERIGE-VITRYSSLAND 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)


(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)Matchen: MM+
Målvakterna: Jhonas Enroth, Sverige och Dmitri Milchakov, Vitryssland
Publiken:10 473
Domarna: Keith Kaval (USA), Daniel Piechaczek (Tyskland)

Bäst i Sverige:
MMM Jhonas Enroth, mv
MM Fredrik Pettersson, f
M Jimmie Ericsson, f


Bäst i Vitryssland: Dmitri Milchakov, mv

Målen:
Första perioden:
0-1  (17.34) Konstantin Koltsov (Oleg Goroshko)
Puckdräll av Sverige, snabb kontring, lite klappklapp mellan Koltsov och Goroshko, till slut ett skott snett från sidan förbi Jhonas Enroth som hade en svensk spelare mer eller mindre på sig. Kalldusch.

Andra perioden:
1-1  (5.40) Oscar Lindberg (Staffan Kronwall, Fredrik Pettersson)
Tack som fan för att hockeyn har målkameror. Det såg med blotta ögat ut som att vitryske målvakten Milchakov räddade ett diagonalt skott lite mirakulöst med klubbskaftet. Men en videogranskning visade att den susade förbi skaftet, in i mål för att sedan studsa ut. Galet.

Tredje perioden:
2-1 (11.36) Fredrik Pettersson (Joel Lundqvist)
Tekning bak till Pettersson som skjuter genom gröten av folk i slottet, kryssribba och in. En delikatess!

Skotten i matchen: 29-21 (8-12, 12-3, 9-6)

Utropstecknet:
Så många pp men inga mål. Känns som Mårts måste tänka om lite nu vilka som ska spela pp och inte. Att Gabriel Landeskog inte har fått spela pp de första två matcherna (förutom ett byte mot Tjeckien) var lite absurt, nu var han inne i alla fall och gick rakt på mål. Växte för varje sekund han fick i pp. Och hur som helst så finns det en hel del att gnugga på i just den spelformen.

Frågetecknet:
Hur kan ett lag som spelar så disciplinerat och bra mot Tjeckien falla i samma fälla nu som man gjorde mot Schweiz? Tidvis hönsgård. Mycket ragga en och en. Tappat tålamod när spel i fem mot tre under 1.21 inte gav utdelning. Och knäpptyst på läktaren i ett nästan fullt Globen när alla undrade vad fan? Svaret är väl att det är hockey. Och typiskt ologiskt.

Matchens tre höjdare:
Jhonas Enroth, ser så skönt säker ut. Fick inleda med ett par klassräddningar på två vitryska frilägen direkt. Var chanslös på enda bakåtmålet då han hade en svensk spelare över sig. Har nu bara släppt in två mål på två matcher, ett i vardera matchen. Imponerande.

Jimmie Ericsson tar verkligen det här med att ”spela klart” på orden. Kom till exempel ett skott som gick mellan benen på Milchakov och gled sakta mot mållinjen. Övriga svenskar svängde av, Ericsson dök fram för att slå in pucken. Tyvärr hann en stadig vitryss emellan och tryckte bort honom men jag gillar jobbet där.

Oscar Lindberg! Lyckades på egen hand få hela Vitryssland att se ut som statister under en soloraid i tredje. Inte så effektivt men roligt att se på i alla fall.

Citatet:
”Jag är helt seg nu. En sådan här seger till och vi är förlorade, känns det som. Det är en pyrrhusseger. Vi coacher är i alla fall hårt åtgångna.
 (Pär Mårts pustar ut i TV4 efter matchen som gav honom ett eller annat grått hår)

Detaljen:
Blicken som Erik Gustafsson gav domaren efter en minst sagt billig utvisning halvvägs in i första var obetalbar. Tripping? När vitryssen snubblade på sig själv? Ska man skratta eller gråta liksom

En sak till!
Kenta Nilsson, Nicklas Lidström, Jonas Bergqvist och Peter Forsberg zoomades in på jumbotronen. Gissa vem som drog ner mest jubel? Fooooooooppa. Vilken kung han är!  

Inga kommentarer: