onsdag 12 januari 2011

Djurgården-AIK 4–1 (1-1, 2-0, 1-0)


(Marcus Krüger vs Oscar Ahlström. FOTO: JOHANNA LUNDBERG)

Matchen: MMMM
Målvakter: Mark Owuya, DIF, 95,2 %  och Björn Bjurling, AIK, 87,5 %
Publik: 11 893
Domare: Sören Persson och Wolmer Edqvist

Bäst i DIF:
MMM Daniel Widing, f
MM Mark Owuya, mv
M Andreas Holmqvist, b

Bäst i AIK  
MMM Oscar Steen, f.
MM Victor Ahlström,f.
M Oscar Ahlström,f.

 
(FOTO ANDREAS GRANDIN)
Kvällens...
...  manifestation: Båda lagens styrelser och lagkaptener stod tillsammans på isen samtidigt som ett gemensamt budskap lästes upp. Starkt. Extra cred till båda klubbarna för att man har tagit problemen vid tidigare derbyn på allvar och sedan vägra vika sig för de som vill förstöra.

... surprise: Tommy Körberg sjöng nationalsången, och plötsligt blev det –tyst i hallen förutom Körberg då. Stort.

... självmål: Skott av Widing som går via en AIK: spelares knä och sedan via nästa AIK:back = Peter Nolanders skridsko och in i mål.

(Falk vs Pavlikovsky FOTO ANDREAS GRANDIN)
... 1-0 (0.40) Daniel Widing (utan assist) Men det var ett självmål, se raden ovanför...

... debut: AIKs tungt meriterade Richard Zednik gjorde sin första match i AIK-tröjan, kom direkt från Arlanda och körde sedan med Richard Gynge och Rastislav Pavlikovsky.

...1-1 (8.01) Victor Ahlström (Oscar Steen, Oscar Ahlström). Steen går runt kassen och petar fram pucken till Victor Ahlström mitt i slottet, han sätter klubben till och det är kvitterat.

... båsdörr: Någon i AIK öppnade båsdörren just som Djurgårdens Mario Kempe åkte för att byta, blev en lite upprörd situation där jag tror även AIK:s Kent McDonell var inblandad och Kempe for som en vante vid dörren men sedan var det lugnt.

... gruff: Blev ett rejält gruff mellan Djurgårdens Marcus Krüger och AIKs junior Henrik Nilsson nere vid AIK-målet och var för övrigt en hel radda smågruff här och där under matchen, det syntes att det var tända spelare.

(Fredrik Claesson vs Oscar Steen.FOTO JOHANNA LUNDBERG)

...ramträff:  Nära, nära mål av Patrick Cehlin som satte pucken i målramen efter fyra minuter av mitten perioden. Försökte se om det var ribban eller kryssribban men satt tyvärr för högt upp för att se

... friläge: AIK nykomlingen Zednik fick ett fint friläge och tog sig förbi tre Djurgårdsspelare halvvägs in i andra, men fick inte upp pucken riktigt, samtidigt som Mark Owuya var bra med.

... hakning Djurgårdsforwarden John Norman kom en mot en med AIK-backen Jonas Liwing som stoppade honom med en lite väl tydlig tripping och åkte ut.


(FOTO JOHANNA LUNDBERG)

... fem mot tre: Liwing hann inte mer än sätta sig så kom nästa AIK-utvisning då Christian Sandberg åkte ut för hakning av Mathias Tjärnqvist nere vid det egna målet. DIF fick spela fem mot tre i 1.37. Det tog 59 sekunder, sedan blev det mål.

... 2-1 (11.28) Andreas Holmqvist (Marcus Nilson, Josef Boumedienne) spel 5 mot 3. PP uppställning där pucken bollades runt och till slut hamnade hos Andreas Holmqvist som skickade pucken stolpe in.

... boxningsfajt: AIKs Patrick Blomdahl och Djurgårdens David Printz tyckte tretton minuter in i mittenperioden att det var dags för en fajt nere vid DIF-kassen. Först flög hjälmarna sedan flög handskarna och sedan var det matchstraff för båda.

( Blomdahl vs Printz FOTO ANDREAS GRANDIN)

... 3-1 (16.07) Mathias Tjärnqvist (Oscar Eklund, Kristofer Ottosson) spel 5 mot 4. Skott av Eklund som Tjärna står vid målet och styr in.

... fasthållning: En av twinsen fastnade bokstavlig talat nere vid sargen då pucken liksom kilades fast mellan isen och sargen. Lite märkligt men till slut kom pucken loss.

(DIF-jubel efter 4-1. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

…4-1 (18.30) Daniel Widing (Marcus Krüger, John Norman) Spel fem mot fyra.  Djurgården får stå och hålla i pucken och skicka den bakom och runt målet, fram till Krüger som lägger en diagonalpass ner till Widing vid bortre stolpen, bara sätta fram bladet och näta.

 ... äntligen!: Det blev det alla vill ha -en het hockeymatch där fokus låg på det sportsliga och inget annat och med två klackar som försökte slå varandra med sånger istället för slagsmål på läktarna. Det finns sånger jag bara avskyr och det är de med döda, hugga osv som hördes ett par gånger. Men även de dog till slut ut och ersattes av sånger som lyfte fram de båda klackarnas kärlek till lagen istället. Så som det ska vara. Häckla, retas och framför allt älska, aldrig hata. Bra av alla som var där att man visade respekt för sina lag och lät det vara en hockeyfest och inget annat.

 
(FOTO ANDREAS GRANDIN)

19 kommentarer:

Anonym sa...

Fast nu Marie är du väl lite ute och cyklar med det sista du skrev. Inte hata i ett Derby? Kom igen..

Anonym sa...

"Men även de dog till slut ut och ersattes av sånger som lyfte fram de båda klackarnas kärlek till lagen istället."

Knappast. Lions lägger alltid mest energi på AIK i sina sånger.

Hans sa...

Måste hålla med. Lions har alltid mer fokus på AIK än på sitt eget lag. Fast det är väl förvisso det största kännetecknet på att man är en lillebror...

Annars är jag, precis som många andra har jag sett, ruskigt besviken på hur ojämn nivå domarna höll igår. Framför allt i andra perioden där de faktiskt avgjorde matchen då de släppte några ganska solklara djurgårdsutvisningar för att i sekvenserna efteråt istället ta ut AIK:are. Med följd att dif kunde göra mål. Riktigt riktigt usel insats där.

Nåväl, ska ändå bli kul med ett 5:e och helt avgörande derby framöver. Kan bli en kanonfight!

Pont sa...

Skönt med en seger över riddarna från Solna. Får hoppas att dom åker ut i år så minskar våldet radikalt i Elitserien.

Marie du har skrivit fel under "friläge". Zednik tog sig inte förbi tre aik:are. Tack för en bra blogg.

Petrus sa...

Inte ett pip om den pinsamma domarinsatsen. Precis som under derbyna under slutet av 90-talet och i början av 2000-talet var det helt tydligt att Djurgården mutat/betalat domarna för att få dem att blåsa till deras fördel precis hela tiden. Så fort en AIK:are petade på den difare åkte han ut medan dif fick tillåtas fulspela hur mycket som helst (Cehlins attack mot Zednik för att bara ta ett exempel) utan att visas ut.

Tråkigt att inte ett lag kan vinna fair and square utan att behöva muta domarkåren för att skaffa sig fördelar för att vinna en match.

Hoppas de ger fan i att muta domarna till det sista derbyt så att vi kan få en rättvis uppgörelse.

Då måste också ta upp det medvetet fula spel också som difarna kör med. I senaste derbyt överkörningen av Fasth som utfördes av Brodin. Nu en mycket ful grej på Zednik av Cehlin.

Spela hockey för fan och sluta håll på med fulspel!

Stockholmare sa...

Jag passar på att tacka ajkklacken för att ni inte bråkade denna gång.

Anonym sa...

Tack för en härlig blogg Marie!

Och tusen tack till alla AIKare för ett gott morgonskratt där förlusten skylls helt på domaren!

Jack sa...

De som har bråkat i särklass mest under derbyna hittills är djurgårdarna, så är det några ni önskar skall försvinna för att det skall bli lugnare borde det rimligtvis vara dom. Eller hur?

Erik sa...

Bästa analyserna/intervjuerna om Djurgården!

Alltid värt att titta in hos dig : -)

Anonym sa...

Hahaha, tillåt mig skratta.
Gnagarna har i vanlig ordning ingen självinsikt. Våga erkänna att ni blev överkörda både på läktarna och på isen.
Snacka om att Djurgården bara fokuserar på aik? Tyckte inte jag hörde så mycket annat än "Ridderwall är bög" "En djurgårdsfitta" "Alla suger kuk i Djurgården" ska jag fortsätta? Kryp tillbaka till era hålor och skäms där istället.

Erixon sa...

Petrus> Klockren analys av en hockeykännare av rang! DIF spelade jäkligt fult igår och gnagets utvisningar var alla felaktiga.

Erik sa...

Petrus: det var tomhylsan Liwing som tacklade Brodin in i Fasth. Var även samme Liwing som möjliggjorde Stjärnas vackra pp mål igår

DIFThom sa...

Aik:are i allmänhet och Petrus i synnerhet, jag bugar och bockar för den underbara humor ni levererar återigen! Tack för alla skratt, ni gör min vardag!

God fortsättning....

Anonym sa...

Hans får gärna berätta om alla dessa solklara DIF utvisningar. Kan hålla med om en och det var när Sandberg blev trippad.

Marie Hallman sa...

anonym: Nä vet du vad... för mig går hata alltid bort. Tycker inte det hör hemma i idrott. Ogilla starkt, ja, häckla-fine men hata kommer jag aldrig förstå mig på.

anonym 2 o Hans: fast jag håller inte med var väldigt mycket FÖR och OM DIF också,mest det tyckte jag.

Pont: ah, det har du rätt i.Skyller på lite trötthet, ska ändra. Tack själv för att du läser.

Petrus: Det var Sören Persson och Wolmer Edqvist, knappast några som gjort sig kända som DIF anhängare,sedan är det ju bara fånigt att prata om mutade domare. Spelarna själv pratade för övrigt inget om domarna utan var bara självkritiska... rätt tänkt om du frågar mig,det är bara det egna spelet man kan ändra på

Stockholmare och Jack,Det har varit lika mycket stök på båda sidor men framför allt från folk i DFG ohc FB som har dragit med sig andra.De flesta andra i klackarna har ju faktiskt inte ställt till bråk utan bara försökt sjunga fram sina lag så tack till alla då för att vi slapp bråk allihop

Anonym o Erik:Tack själva för att ni läser:0)

anonym: som sagt, det fanns endel ökensånger på båda sidor men det var framför allt sånger FÖR vardera laget från båda håll, det tackar i alla fall jag för.

Niklas Persson sa...

Många dåliga förlorar AIK:are här...

Många lag som mutat domarna på sista tiden antar jag, efter gnaget inte vunnit så mycket...

Hänger man inte med tar man dumma och onödiga utvisningar.

Att skylla gårdagens förlust på domarna är bara löjligt...

DIF sa...

Hahaha. Man får tacka gnagarna för all underhållande läsning. Fantastiskt vad ni lyckas vara enögda.

Särskilt mutankalgelserna, från signatur "Petrus", är ett litterärt mästerverk.

Marie Hallman sa...

Niklas o DIF Ja det blir lite fånigt, speciellt som det var Persson och Wolmer... men nu hoppas jag att båda lagen och SSK lyfter, kom igen nu 08! Jag vill titta uppåt inte neråt!

Anonym sa...

Petrus 4 President!!