söndag 23 januari 2011

Victor Ahlström: " Jag såg bara hur vattenflaskan flög"

(Victor Ahlström avgjorde mot HV71. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Serieledarna mot tabelljumbon.
Det lät som en given seger-för gästerna.
Men AIK var klart starkare, bröt förlustsviten och tog tre viktiga poäng i bottenstriden:
– Det betyder självklart mycket. Vi har haft några snöpliga förluster på rad, har förlorat trots att vi har spelat bra, så det är klart att det här känns som en vändning, säger Victor Ahlström.

Några större hemligheter bakom segern har han dock inte att berätta om:


– Nä vi spelar som vi har gjort tidigare matcher, när vi har spelat bra men vi gör inte lika stora misstag i försvarszon i dag och så gör vi några mål också, det är ju något som vi har haft problem med, säger Victor med ett snett leende.

Och inte helt oväntat så var det storebror Oscar som spelade fram till lillebror Victors 3-2 mål:
– Jag fick ett utlägg av brorsan, kom in från kanten och tänkte lägga pucken högt, men allt gick så fort jag såg bara hur vattenflaskan flög iväg. Och när flaskan flyger iväg så där, så borde det vara mål, säger Victor Ahlström.

Men spelet fick rulla på och bröts först när upprörda AIK:are gestikulerade och krävde koll om inte pucken var inne. Domarna stod först och funderade och snackade både med varandra och nere vid AIK:s bås innan det blev en koll till slut.

Dina tankar då?
– Jag tänkte ingenting och jag hörde inget heller, jag fattade inte vad de höll på med.

Vem var det som fick fart på domarna?
– Jag vet inte men alla på isen sa till mig att det var mål. Sedan vet jag inte om det var Dick eller någon som sa till domarna.

Var det nervöst att vänta på besked?
– Ja det tog ju sin tid så det är klart att det var nervöst! Sedan när man ser bilderna i efterhand så kändes det självklart att det var mål.

Det blev två kollar med videokameran- igen. Den har gått varm senaste matcherna både här och där, vad tycker du om det?
– Ja men jag tycker väl att det är bra att de använder dem om de är tveksamma, då har de ändå kollat om de är osäkra, säger Victor Ahlström.

Viktigast av allt var ju att AIK fick de tre poäng som kan betyda en hel del i jakten på fast mark – till att börja med.

Och en sak som kanske kan hjälpa AIK att ta fler poäng är den kamera som AIK haft på motståndarmålet de tre senaste matcherna (inklusive den mot HV). Lagen filmar ju i vanliga fall sin egen målvakt, så att målvaktstränaren ska kunna använda det i snacket med keepern.

Men Gnaget har även en kamera riktad mot motståndarmålet, mest för att se hur AIK själva agerar där – allt för att få fart på målskyttet.

– Vi har fått se lite klipp på hur vi ställer oss framför motståndarmålet, vad vi gör när pucken kommer och var man kan skjuta och så. Visst hjälper det med alla såna små saker, det hjälper att veta hur vi kan och borde stå, hur målvakterna i de andra lagen agerar, så man vet hur man ska styra in puckarna och så.

Men mest nytta har AIK förmodligen av den kick som självförtroendet får vid en seger som den här, där man ansågs slagna på förhand:

– Det är klart att det betyder mycket mentalt. Nu tänkte vi inte på vad vi ska göra utan vi bara gör det vi ska göra istället för att tänka efter. Om man börjar tänka vad man borde göra så tar allt sån tid, det är bättre om man inte tänker utan bara kör, säger Victor Ahlström och fortsätter:

– Vi har haft dippar i andra perioden i de andra matcherna där vi borde ha vunnit, nu håller vi uppe tempot och spelar lika bra där som i de andra perioderna. Det är bra. Sedan tar vi med oss det spel som vi har haft och bygger vidare på det och då är det skönt med en vinst för då vet man att man har gjort något rätt i alla fall.

Att det nu blev en vinst mot HV:
– Spelar inte så stor roll. Vi har väl inte tänkt så mycket på att de är serieledare, eller det är klart att man vet att de leder serien men det har inte så stor betydelse. Vi ska kunna vinna ändå om vi bara spelar bra.  Vi vet ju att vi faktiskt kan slå alla lag i serien bara vi gör det vi ska.

Och nu har ni faktiskt gjort pp-mål två i rad?
– Åh kan vi inte låta bli att prata om det där, säger nummer 68 med glimten i ögat och ett leende. Sedan fortsätter han:

– Det är så med allt snack att ibland är det bättre att inte prata om det, att inte gräva ner sig i det för mycket. Det är klart att vi har tränat lite extra, försökt hitta lite nya grejer istället för att tjata om det andra. Det är väl vi spelare själva som har kommit med lite idéer.

AIK knappade nu in på de andra bottenlagen och har – med en match färre spelad än de andra lagen runt strecken – två pinnar upp till elvan Timrå och fyra poäng upp till tian SSK på fast mark.

– Visst har vi tittat i tabellen men det här var en match bland andra. Vi måste spela vidare och ska försöka göra allt för at vinna så många som möjligt av dem som är kvar så att vi tar oss uppåt.

7 kommentarer:

Sophia sa...

Hej Marie, om du har möjlighet, kan inte du kolla vad som hände med Daniel Bång som utgick och inte ens satt i båset i tredje perioden..

Erik sa...

Piska serieledarna på hemmaplan. AIK har en enorm hög högstanivå när allting stämmer. Bara som ett meddelande till övriga lag: NI SKA AKTA ER FÖR AIK!!!!!!!!

Daniel Larsson, André Petersson, Johan Davidsson, Teemu Laine & Jukka Vuotalainen sa...

Erik > We beg to differ.

Anonym sa...

Daniel Larsson, André Petersson, Johan Davidsson, Teemu Laine & Jukka Vuotalainen

Marie Hallman sa...

Sophia, ska kolla om jag får tag på honom.

Erik och anonym: AIK var bra, samtidigt som HV saknade flera av sina toppspelare. å andra sidan... ska HV ta SM-guld måste man ju kunna spela bra även utan sina toppspelare.Faktiskt.
Viktigast för AIK var dock inte att slå HV, det var att vinna oavsett mot vem det var, för att bryta en jobbig trend och få en mental kick. Bara hoppas den håller i sig nu.

Anonym sa...

Tyvärr för gnagets del är det såhär bottengäng brukar agera, man brukar sprattla till då och då och knipa en ganska betydelselös skalp mot bättre lag. Det är i de viktiga matcherna mot de andra lagen i botten man kommer till korta... Det BLIR kvalserien för gnaget, bara att ställa in er på det!

Marie Hallman sa...

anonym:fast jag tror fortfarande att AIK kan knipa tiondeplatsen. faktiskt.