söndag 30 januari 2011

Kilström "Riku bidrar oerhört även när han inte spelar"

 
(Kilström hyllar Helenius och goet i laget. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Lukas Kilström missade flera matcher på grund av hjärnskakning men han var med i går och spelade då 8 minuter och 52 sekunder.
– Det är bra med huvudet nu. Jag spelade lite mot Skellefteå, några minuter till i matchen efter det, mot Djurgården och lite grann i går. Jag försöker komma in i det succesivt och har tränat på bra i en vecka nu, säger SSK-backen.

Hjärnskakningen kom mot Modo den 4 januari och var lite lurig:
– Jag drog med huvudet före in i sargen, kände inte av något då mer än att det gjorde ont i själva smällen men sedan fick jag en sån jävla huvudvärk i båset. Klev av, tränade på och tänkte spela mot HV men fick sån jäkla huvudvärk och klev av på värmningen mot HV.

Smärtan har dock lindrats lite av lagkamraternas framfart. SSK är nu uppe i åtta matcher med poäng:
– Det har gått jäkligt bra! Det känns i hela laget, att vi har ett jäkla go, det ska vi bara fortsätta med tycker jag.

Har ni spelat under er kapacitet fram till den här vändningen?
– Ja det tycker jag. Vi har visat vad vi kan i några matcher, men har haft en alldeles för lång lägsta nivå innan (sviten började). I visst matcher har det varit skit, sedan i vissa matcher har vi spelat jätte, jättebra. I de senaste åtta har vi haft en hög nivå i alla matcher. Det är nog det som har betytt mest, tror jag.

Vad var det som hände då?
– Jag vet inte men det har väl med att Månsson och Lehoux kom in. Konkurrensen ökade och alla vill visa att just de ska vara med. Det är en faktor. Sedan bara händer det! Man vinner några i rad, får upp goet i laget och då flyter det på.

Sitter det i skallarna?
– Ja det gör ju det, det sitter i skallen. Hockey är verkligen ett mind game.

Jag såg i en intervju att stämningen i omklädningsrummet är en annan nu. Att det tydligen var världens liv inför en av matcherna i början på sviten. Att det var ”som en cirkus” och helt galet, helt plötsligt?
– Ja, det blev bara så, ha, ha. Men alla peppar innan man går ut och skriker lite i periodpauserna och så, det är bara kul.

 Men var det inte så innan då?
– Nej det har varit lite tystare innan faktiskt men eftersom det har gått bra nu så fortsätter det väl på samma sätt.  (Mathias) Månsson är väl en av dem som drar i gång det och Riku (Helenius) har varit i gång mycket och peppat. Det var kul att han fick göra en kanonmatch nu (tog 29 av 30 skott).

Jasså, men Riku kan ibland ge sken av att vara lite blyg och försynt sådär?

– Ha, ha ja men inte i laget. Där är han en jävligt rolig kille, säger Lukas Kilström och fortsätter

– Alla är ju självklart med på sitt sätt. Vi har ett jäkla go i laget och alla måste hitta sitt sätt att bidra fast man inte spelar och Riku bidrar oerhört även när han inte spelar. Han peppar alla hela tiden, det är sånt man vill höra som spelare. Man måste bli peppade när man täcker skott, vad man än gör, minsta grej så ska man få höra att det är bra jobb när man kommer in i båset, för det stärker och då vill man göra det igen.

I går blev det alltså spel för Rikus Helenius som varit bänkad i nio matcher före Luleåfajten.
Nu var Pontus Sjögren sjuk men att Helenius knappt stått alls i höst märktes inte:

– Nej, han gjorde en kanoninsats, skapade lugn och ro. Det är sånt man känner om man är back eller forward, man känner att man har ett jäkligt bra förtroende och vi kände i hela matchen att vi kunde lita på Riku till hundra procent, så det var kul för honom.

Hur känner man av det där?
– Det är sånt man känner redan på matchvärmningen och efter några minuter av matchen. Det kändes som att han hade ett jäkligt bra självförtroende också. Man får bara en sån känsla, man ser om ens egen målvakt är taggad eller nervös. Han verkade inte ett dugg nervös utan gick in för att göra en bra match och strålande insats och gjorde det också, säger Kilström och fortsätter:

– Som spelare tänker man mycket på målvakterna också, i alla fall gör jag det. Man tänker på motståndarmålvakten med. Man ser efter en tio minuter var han släpper returer, så man vet var man ska skjuta. Man ser om han sätter sig ner, då skjuter man högt. Man kollar mycket sånt hos båda målvakterna.

På tisdag väntar Frölunda och förhoppningsvis ett fullsatt Tempel, då SSK med hjälp av sina sponsorer och givmilda supportrar bjuder på gratis entré:

– De matcherna brukar vara jäkligt roliga! Det ska självklart bli oerhört kul. Det är inte så ofta som vi spelar inför ett fullsatt i Axa – tyvärr men de här matcherna brukar ha bra stämning. Man kommer vara laddad, och får väl försöka hitta rätt nivå så man är laddad på rätt sätt!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sponsorer OCH supportrar

Marie Hallman sa...

anonym: skrev jag inte det?

Marie Hallman sa...

hm jag glömde, tänkte men skrev inte,men nu så!