söndag 30 januari 2011

Rudslätt: "Man liksom bärs fram av stödet"


 
(Rudslätt, två assist mot Modo. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Starten var allt annat än bra och när Roger Melins tidiga timeout följdes av ett andra Modomål låg AIK riktigt skrynkligt till. Men Gnaget gjorde det de gör bra i de matcher som de vinner – de trampade på, bet sig fast, skakade av sig baklängesmålen och malde på. Det gav fjärde raka segern.
– Det viktiga är att vi fortsätter tro på oss själva och tro på att vi kan spela bra hockey, säger Daniel Rudslätt.

Han stod för två framspelningar (2-2 och 3-2 i andra) när AIK vände och vann mot Modo.  
AIK, som såg ut att bli avhängda efter 2-4 torsken mot SSK för en och en halv vecka sedan, har nu bara tre pinnar upp till Modo på åttonde platsen och det med en match färre spelad.

– Jag tycker att vändningen kom redan innan vi började vinna. Den kom då under de där matcherna när vi inte fick poäng fast vi spelade bra. För det gjorde vi men då gick vi ner i svackor under matcherna där de straffade oss hårt. Nu har vi tajtat till defensiven, släpper inte till lika många chanser och mål som förr. Som idag när vi börjar dåligt men tog en time out och spelade upp oss.

Fast det blev ett Modomål direkt, bara 30 sekunder efter den där timeouten?
– Ja, men vi vet ju att vi kan vända matcher nu. Och Roger sa att vi skulle vara mer noggranna, vi kan inte bjuda på så många lägen som vi gjorde där.

Det var inte mycket som talade för er där i början av matchen?
– Nej och det har varit så i några matcher, särskilt hemma, att vi inte har varit med från start och gått för fullt. Jag vet inte varför, vi kanske har trott att det ska lösa sig av sig själv-

Den största förändringen mellan de AIK som förlorade sex av sju matcher mellan 28 december och 20 januari, stavas självförtroende, enligt Rudslätt.

– Det är klart att växer självförtroendet så är det enklare att spela bra. Det är en förutsättning för att man ska spela bra, och vi hade ett litet snack här för någon vecka sedan som var bra.

Ni åt gott och snackade taktik, sa Gynge häromdagen när jag frågade. Men vad sa ni till varandra där ute i Solna egentligen?

– Vi pratade igenom det. Samlade guppen och tog ett litet snack. Det händer ju att man gör det när det går bra också, det kan vara bra att städa upp lite oavsett. Men vi hade ett bra snack där gick igenom allt, hur vi spelar och så. Alla fick säga sitt och det är väl inget hokus pokus sådär utan alla sa sitt om hur vi ska spela, vad som varit dåligt och vad vi kan göra bättre. Och hur man ska vända på det och så, säger Rudslätt och fortsätter:

– Sedan ska man utföra det i verkligheten också. Det är enkelt att snacka i teorin men jag tycker att vi utför det som vi har bestämt bra. Sedan är vi inte nöjda med det här, vi kan ännu mer och ännu bättre.

Hur får man till det man snackat om i verkligheten?
– Svårt att svara på men man vill alltid göra sitt bästa. Och jag återkommer till det här med självförtroende. För nu när vi har självförtroende i gruppen, då blir det lättare, det visar vi i tredje. Vi visar det genom hur vi spelar som lag där. Och vi kan spela lugnt och stabilt och se till att de inte skapar någonting. Visst-de får ett mål (5-3) som följden av att de i princip bara slänger in en puck, men vi spelar med en lugnt och med bra avvägningar där.

Läget i tabellen är just nu rekordjämnt. Det är ju inte bara AIK som tar poäng, det rasslar in lite här och där. På lördagen vann tillexempel Brynäs och Timrå på straffar samtidigt som SSK tog tre pinnar, DIF bara fick med sig en och Frölunda blev nollade av Färjestad.

– Elitserien är så jämn nu och det gäller lite mer för lagen i botten, vi behöver poängen mer och då får man mer energi. Det räcker med att topplagen tappar 15 procent av sitt spel i en match så tappar de matchen och då känns det att vi vill ha poängen mer. Vi är hungrigare och hetare på att ta poängen och då räcker det för att göra det.

Det märkliga med AIK är ju att ni har två helt olika ansikten. Ett när inget funkar och ett när ni kör på som om ni vore ett lag mycket högre upp i tabellen.
– Mmm det ser ut så från läktaren va? HM, ja hade jag vetat svaret på varför det är sån skillnad så hade vi inte hamnat i den här svackan som vi hade (från 28 december till 20 januari). Och jag hoppas att vi kan hålla i den här toppen nu, säger Rudslätt och tillägger:

– Sedan var många skadade då när vi förlorade en rad matcher. Och det betyder mycket inte bara under matcher utan även under tärningarna som blir sämre för att så många är borta. Nu är de flesta tillbaka, då kan vi snurra runt på fler folk. Vi har ju ett brett lag där fyra kedjor kan producera.

En stor del av laget var med förra säsongen när AIK var uträknade flera gånger och inför kvalseriens näst sista omgång såg helt körda ut, men då tog de poäng som krävdes för en sista avgörande match som blev avgörande – efter många nervösa om och men.

Kan man ha någon nytta mentalt av det nu? Att man liksom tagit sig framåt mot alla odds?
– Ja det är möjligt att de gamla killarna, de som var med då, att de kan ha med sig den känslan av att man aldrig ska ge upp för det KAN vända. Det är bara köra på - det är ny match och nya förutsättningar hela tiden.

När vi knallar ner mot omklädningsrummet pekar Rudslätt på en till faktor som blev avgörande mot Modo. AIK hade stor publik för en gångs skull, runt 6 200 personer fanns på Hovet:

– Det var en fantastiskt publik i dag och vilken stämning de skapar! Det är fantastiskt att spela då. De tre och ett halv tusen som burkar vara här är också jättebra, de uppskattar vi enormt. Men det blir ändå skillnad med 6 000 på läktaren och det tryck som de 6 200 skapar. För då känner man det verkligen i ryggen. Man liksom bärs fram av stödet, och det är så det ska vara.

2 kommentarer:

Anonym sa...

hur är det med nyförvärv till stockholmsklubbarna? När stänger fönstret?

Marie Hallman sa...

anonym fönstret stänger natten mellan tisdag och onsdag, dvs 31 januari kl.23.59 typ. Sedan händer det ibland att värvingar offentliggjörs dagen efter men bara papprena är inskickade/faxade till förbundet senast midnatt så är det okej även om de expedieras dagen efter.