onsdag 26 januari 2011

Liwing "Jag gjorde det som kändes rätt"

(Liwing fixade bonuspoängen. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

AIK tog två viktiga poäng mot Brynäs igår, efter att Jonas Liwing avgjort straffläggningen på Gnagets fjärde straff:
– Jag visste redan när jag åkte fram vad jag skulle göra, säger AIK-backen.

AIK tog en tidig ledning i matchen då Richard Gynge gjorde 1-0 efter 6.26 i första, Brynäs kvitterade i slutet av samma period, tog ledningen i början av tredje. Pavlikovsky tvingade sedan fram en förlängning som blev mållöst och sedan kom alltså avgörandet på straffar:


– Jag tycker att det var en ganska jämn match även om de kanske hade lite mer puck i vår zon men vi höll ut dem bra mot sargen så att de inte kom in på mål. Jag tycker inte att vi ska skämmas för att vi tar två poäng, det var ju inte så att vi var utspelade, säger Liwing.

 Läser man rapporteringen kan man få intryck av att Brynäs dominerade matchen?
– Nej men det är lite kryddat i så fall. Visst de var kanske mer i anfallszon än vi men de kom ju inte till några klara lägen. De hade bara ett friläge, hade inga tre mot två eller två mot en. De har mycket puck utan i sarghörnen men där gör man sällan mål… men vi gör det bra defensivt och trycker ut dem dit.

Segern var AIKs andra raka efter en tung period. Och kanske är det just segern mot HV i söndags som blev nyckeln till seger mot Brynäs:

– Ja, kanske. En seger mot ett så pass bra lag som HV, det ger självförtroende till hela laget. Vi borde kanske haft fler poäng än bara en på matcherna innan också tycke jag. Det är jobbigt när man har spelat bra och ändå inte får poängen med sig.

Vad betydde det mentalt att få den där trean mot HV?
– Det var nog många spelare som kände sig lättade och avslappnade inför Brynäsmatchen. En vinst ger ju positiv glädje i laget. Det ger mer go och det är kanske lite mer lättare stämning i omklädningsrummet och runtikring laget. Det ger mer positiv energi och gör att man kan koncentrera sig på hockey istället för att gå runt och vara sur.

Och nu blev det alltså ny seger på straffar. Att just Jonas Liwing avgjorde i det läget var inte helt väntat.
– Nej det var länge sedan jag la en straff senast, tror det var mot Borås förra året. Jag blev tillfrågad mot Skellefteå men då tackade jag nej, för det kändes inte helt hundra. Nu frågade Roger om jag ville lägga fjärde om det blev så och då sa jag ja. Han hade redan tagit ut de tre första, jag ställde mig och drack lite vatten och då frågade han om jag ville och jag tänkte ”varför inte?!”

 Vad var det som gjorde att du tackade nej mot Skellefteå då och ja mot Brynäs nu?
– Det var väl mer att ska jag in och ta en straff så ska det vara harmoni då ska allt vara hundra. Svaret ska direkt vara ”ja jag vill lägga en”. Om jag tvekar så är det bättre att fråga någon annan som har rätta känslan i kroppen. Det är ju onödigt om man tvekar och sedan går fram och inte gör mål.

Hur vet man när det är rätt känsla då?
– Det kan bara var och en svara för, men jag hade den känslan i går bara. Jag har svårt att beskriva exakt hur det känns men det kan vara hur det har känts under matchen, hur det har känts med pucken…

Om man är vän med pucken?
– Ja precis, om man missat passningar och mottagningar under matchen är det inte så bra att ta en straff för då kanske den hamnar i hörnan. Men i går kändes det rätt.

Hur mycket hade du planerat när du åkte fram?
– Jag visste direkt vad jag skulle göra när jag åkte fram till pucken.

Men det såg lite snirkligt ut?!
– Ha, ha ja de brukar säga att jag lägger innebandystraffar så det där är kanske något som sitter ifrån i innebandytiden, men jag gjorde det som kändes rätt, säger Jonas Liwing.

Och rätt i det här fallet var först lite kringelikrokar och sedan, pang ett hårt skott utan krusiduller.
– Jag tänkte direkt att jag skulle skjuta för två av oss och två av deras straffar var dribblingar som inte gick hem. Det är svårt att göra mål när man ska dribbla mot målvakter med butterflystil. Då är det lika bra att skjuta. Man tror ofta att man kan finta och är nära och ska lyfta in pucken men så ligger det en stor kudde i vägen, ha, ha.

Hur mycket försöker du psyka ut målvakten?
– Inget, jag hade inte tittat under matchen heller hur han är. En del forwards kanske gör det eftersom de har fler målchanser men jag gjorde det inte och det kanske var lika bra så att man inte åker in och tror att man ska göra mål på någon svaghet som inte finns, säger Liwing med ett skratt.

AIK tränar emellanåt på straffar, det är kul och dessutom bra för målvakterna. Men frågan är vilket som är lättast att göra mål på? En straff eller ett friläge?
– Ett friläge. Då har man folk i ryggen som backup, man kan ta en retur, det kan hända massa saker. Man hinner tänka mer på en straff också. Får man en puck på blålinjen i full fart så går det mer på instinkt, så friläge är nog lättare.

AIK har nu 14 matcher kvar att spela. Gårdagens seger tog AIK förbi Timrå som nu är ny jumbo. Det är tre pinnar upp till SSK och åtta poäng upp till Brynäs på slutspelsplats, men då har AIK fortfarande en match färre spelad än konkurrenterna runt strecket.

– Det är ändå 42 poäng kvar att spela om, det är ganska mycket. Sedan är vi så klart glada för varje placering som vi kan klättra. Det gäller att vinna så många matcher som möjligt nu, det vore skönt att ta många på rad som vi gjorde i mitten av säsongen.

Känner du flåset från kvalserien redan nu?
– Nej jag har inte kommit dit ännu. Jag kan bara tala för mig själv och just nu tycker jag att det är många poäng kvar att spela om. Jag hoppas att inte någon av oss går runt och oroar sig för kvalserien. Vi hoppas och siktar fortfarande på att komma bättre än elva och tolva.

I morgon väntar Luleå som har samma grundtanke i spelet som AIK, hård forechecking, snabba fötter, hög press och tajt försvar.

Vad blir nyckeln mot Luleå?
– Det är nog vår revanschlust. Vi har förlorat tre matcher mot dem varav två med uddamålet på bortaplan, så revansch är nog nyckelordet!

6 kommentarer:

Kalle sa...

Marie. Kan inte du kolla med hockeyligan varför AIK alltid får de sämsta domarna till sina matcher? Wolmer Edqvist har dömt tre av lagets fyra senaste matcher. Däremellan dömde Patrik Sjöberg laget (en som bevisligen heller inte kan regelboken). Det här borde du nysta i och kolla med någon på hockeyligan. Kan knappast vara en slump att den klart sämste domaren av alla, Edqvist fått döma AIK så mycket. Lägg därtill att den näst sämste domaren Sören Persson har dömt oss väldigt ofta också. Som Gnagare undrar man varför... varför kan inte vi också få Uffe Rådbjer på våra matcher?

Kalle sa...

En användare på AIK:s hockeyfourm på Svenska fans har lämpligt nog lagt ut en lista över domare vi har haft denna säsong - Rådbjer inte en enda gång och Lärking och Rönnmark som är två av de bästa har vi knappt haft alls. Däremot är Wolmer Edqvist en frekvent förekommande herre i våra matcher - tyvärr. De tre sämsta domarna har vi haft oftast. Här har du en lista att trycka upp i nyllet på hockeyligan!

Thomas Andersson - 8 matcher
Wolmer Edqvist - 8 matcher
Sören Persson - 7 matcher
David Bergman - 6 matcher
Niclas Johansson - 5 matcher
Mikael Sjöqvist - 5 matcher
Morgan Johansson - 5 matcher
Patrik Sjöberg - 4 matcher
Pehr Claesson - 3 matcher
Mikael Nord - 3 matcher
Christer Lärking - 3 matcher
Tobias Björk - 2 matcher
Ulf Rönnmark - 2 matcher
Thomas Forrström - 2 matcher
Niklas Lovefall - 1 match
Karol Popovic - 1 match
Teemu Salminen - 1 match
Alexey Ravodin - 1 match
Robert Mullner - 1 match

Marie Hallman sa...

Kalle: nej jag kan inte ringa coh fråga om varför AIK får sämsta domarna för då får jag bara luren i örat. Det funkar inte så att de sitter och tänker... hm hur få vi in sämsta domarna på alla Gnagets matcher... just Wolmer och (tror jag) Sjöberg är även frekventa på Djurgårdens matcher.
Domargänget själva anser ju att alla deras domare är lika bra. Sedan får ju Lärking som du gillar mestadels höra hur dålig han är när han dömer på andra ställen, som i SSK där fansen till coh med vill porta honom från sina matcher för att de tycke han är så usel ...
Det är väl tyvärr snarare så att det varit strul med domarstandarden överlag hela säsongen samt att man som supporter alltid tenderar att ogilla de domare som dömer när det går dåligt oavsett om domaren gör en bra match eller inte.
Nu har det dessutom varit en radda märkliga beslut men som sagt, det har inte bara varit på AIKs matcher det har varit på andra matcher också. Kolla runt med andra lags fans så får du se att de tycker som du men då om de domare som du hellre skulle vilja se på Gnagets matcher...
De fyra namnen längst ner på listan är för övrigt utbytesdomare, alltså bara i Sverige enstaka matcher(tack och lov får man väl säga omo några av dem)

Erixon sa...

Lysande svar.
Men jag tycker inte så dumma frågor ska få så bra svar.

För övrigt känns det vettigt att Rönnmark & Rådbjer inte dömer stockholmslag..

Kalle sa...

Okej jag förstår. Men är det inte lite konstigt att domarstandaren har sjunkit i och med "tvådomarsystemet" och att vissa domare blivit proffsdomare? "Kuben" som ju var först att bli proffsdomare tillhör ju de allra sämsta. Hänger inte med i spelet och har en förmåga a la Anders Frisk eller Peter Fröjdfeldt i fotbollen - att alltid dra uppmärksamhet till sig.

Den svenska domarnivån var riktigt bra för några år sedan och har varit genomgående bra i många år. Men redan förra säsongen kunde man märka en klar nedgång och den här säsongen vet jag inte vad.

Många domare saknar känsla för spelet, missar de mest horribla sakerna för att däremellan upptäcka grejer som egentligen inte är något alls.

Tänk om det funnits en domare som fotbollens Marcus Strömbergsson. En domare som är hyfsat ung och som har en enorm känsla för det moderna spelet. Har aldrig sett honom göra en dålig match och har aldrig vikt sig för publiktrycket på Råsunda heller, utan dömt blott och bart efter regelboken. Han har tillåtit tufft spel när det varit så men också stävjat direkt fult spel direkt.

Inom hockeyn är det just brist på känsla för spelet som är det mest graverande tycker jag. Många är i vägen för pucken, står helt felplacerade i andra lägen. Ulf Rådbjer var ju riktigt bra när han fick chansen i elitserien men det berodde ju mycket på att han själv var gammal spelare (buse) och som många spelare hade respekt för.

Hoppas att fler gamla spelare tar steget över och blir domare. Då först känns det som om standarden skulle höjas. Mats Hallin eller Roger Johansson hade känts perfekta som domare.

Marie Hallman sa...

Erixon: Lärking är ju också väldigt Solna (och numera Stockholm).

Kalle: jo men det håller jag med om. Det har ju inte blivit bättre utan snarare än mer rörigt med fyra domarsystemet och det var ju inte vad man hade tänkt sig direkt...