söndag 9 januari 2011

Oscar Ahlström: " Det är skitmålen som vi måste bli starkare på"


 
(Oscar Ahlström jobbar för fler mål. www.hockeymedmariehallman.se)

AIK har mött Linköping borta i två av de tre senaste matcherna. Och matchen nu senast (0-4 i går lördag var tung.

– Vi gör en bra första, sedan gör de ett mål där vi kanske missar lite framför mål, de får ett till, vi tar timeout och börjar komma in i det. Då får de där snöpliga 3-0 målet – där domaren står i vägen (för David Engblom) och då sjönk vi ihop lite i båset. Den här matchen vill men nog helst glömma, det var ganska tungt att förlora så där, säger Oscar Ahlström.


Vad menar du med ”förlora sådär”
– Nä men att vi... efter att vi hade förlorat ett par raka så vann vi mot Timrå och gör en första bra period mot Linköping så känns det bara som att helt plötsligt så står det 4-0 till dem. Det var synd men det är skönt att det kommer nya matcher rätt snabbt även om vi har haft ett haltande spelprogram ett tag.

Och det haltande programmet fortsätter. Förra veckan hade AIK spelledigt två dagar som alla andra spelade, tisdag och torsdag. Nu väntar derby på tisdag, sedan har AIK spelledigt igen på torsdag och spelar sin helgmatch på söndag. Sedan är det plötsligt matcher varannan dag istället.

– Jag spelar ju hellre så mycket som möjligt, gärna varannan dag och att man sedan har uppehåll någon vecka för landslagsspel, som är normalt. Jag tycker det är jobbigt som vi har haft det nu med två matcher med en dag emellan, sedan ledig en vecka sedan två matcher med en dag emellan och så ledig i fyra fem dagar och så match igen. Plus att vi hade tre bortamatcher i mellandagarna och när julen var slut så var det plötsligt en vecka ledigt igen.

Hur är det som spelare, blir man seg av det där märkliga schemat?
– Nja, nej men man kommer ifrån matchtempot, eller rättare sagt från matchrytmen, det blir ändå lite annat med match än att träna fast vi försöker köra träningarna i så högt tempo som möjligt men det är inte likadant på träning och match, så är det ju bara, säger Oscar Ahlström.

I dag hade AIK:s spelartrupp möte med tränarna. Men det har de å andra sidan lite då och då för att snacka igenom och utveckla spelet och spelarna:

– Vi hade bara ett litet snack som vi brukar ha några dagar i veckan. Det var absolut inte något krismöte eller så, det var inte något möte speciellt med anledning av förlusten igår utan vi tog ett snack bara om hur vi ska förbättra oss till nästa match.

Hur ofta har ni såna möten?
– Det är lite olika, vi har något eller ett par i veckan ibland och ibland inte. Går det bra kanske vi inte har så många möten, då flyter det mest på och det är mest småsaker som vi tar upp och snackar om att ändra. Nu har vi inte gjort så många mål framåt som vi tycker att vi borde göra så därför ville tränarna höra med oss spelare hur vi vill ändra spelet för att det ska gå bättre. Vi fick lappar i varje femma sedan snackade vi lite om vad som var bra och mindre bra och sådär.

Vad kom ni fram till då, hur ska det bli fler mål?
– Det var väl mest att det inte är så ofta som man spelar sig fram till öppet mål utan det är mer de här, som alla säger, skitmålen, returer och sånt som vi måste bli starkare på. Det är väl det som kan hjälpa oss mest tror jag, att vi måste bli hetare framför motståndarmålet.

Sedan ska ni ju göra allt ni sagt också! Hur mycket hjälper såna här möten i praktiken?
– De ger en helt klart en tankeställare, men vi snackar rätt mycket inom laget annars också. Det är mycket för att alla ska få vara med och säga vad de tycker. Det är ju bättre det än att en går och snackar med tränarna, det är bättre så här att alla är delaktiga, säger Oscar Ahlström.

AIK är nu nere på kvalserieplats men man har två matcher färre spelade än de flesta lagen, har bara tre poäng upp till fast mark och har bara fem poäng upp till slutspelsplats. Frågan är ju nu vad AIK ska göra för att inte fastna där nere och bli avhängda.

– Nä men vi har ju många roliga matcher kvar (20 matcher) kvar att spela! Vi har ett par viktiga nu på hemmaplanen till att börja med, vi har ju derbyt till exempel. Våra senaste matcher har varit tuffa matcher mot HV borta och Linköping borta två gånger, så det är ingen panik för våran del. Vi jobbar på som vi alltid har gjort och får förhoppningsvis tillbaka några av dem som har varit skadade och som har börjat träna nu. Jag tycker faktiskt att det ser ganska bra ut, säger Oscar Ahlström och fortsätter:

– Sedan så... vi har ju inte gjort så jättemånga mål men gör vi fler mål så kommer även poängen. Det har varit några spelare som har klivit fram hela tiden och kanske inte gjort mål i flera matcher i rad utan i korta perioder, sedan har vi bytts av. Man får självförtroende när det blir mål, det gäller inom femmorna som man spelar med också, man blir hetare då.

Då kanske det är bättre att tänka att ni ska gå för mål istället för poäng, så kommer poängen som en följd av målen?
– Ja, så gör man ju, man måste göra fler mål för att vinna. Vi har inte så mycket att ändra på egentligen, vi har spelat ganska bra i de flesta av matcherna som vi har förlorat också, vi har bara inte haft studsarna med oss. Men då när vi vann många i rad, så var det mycket för att det studsade med oss i vissa matcher också, som det inte har gjort nu. Det är svårt att säga varför.

 Hur gör ni för att hålla humöret uppe nu när det har gått emot lite?
– Jo men det är något som har varit bra hela tiden! Tränarna ser alltid till att hålla humöret uppe på träningarna och så. Vi har alltid roligt på träning, det är inte ofta det är dystert där, så det (hålla humöret uppe) är tränarna verkligen bra på och det är viktigt för att det ska gå bra.

På tisdag väntar alltså derby, arrangerat av Djurgården den här gången. Senast stördes båda lagen av det kaos och de avbrott som blev i spelet.
– Jag hoppas verkligen att det inte blir så igen. Det har varit lite stökigt och det kommer det säkert vara nu med men jag hoppas att det inte blir så. För det är inte kul när det blir en massa bråk och stök och spring mellan grupperna bland barnfamiljer, anhöriga till spelare och alla andra som bara kommer för att ha kul på hockey. Bråken är tråkiga, de förstör stämningen och för klubbarna så jag hoppas vi slipper det nu.


2 kommentarer:

Sophia sa...

Tack för dina intressanta snack med spelarna - denna gång med en av mina favoritspelare i AIK, som jag hoppas kommer igång och producerar även poäng och inte bara lagets starkaste spel i motståndarzon på tisdag!

Vore kul att få en dagsfärsk rapport om spelarläget i de båda Stockholmstrupperna inför derbyt också om det är så att det hinns med.

Marie Hallman sa...

Sophia:Tack själv för att du läser! Twinsen är bra både på och utanför isen:0) Jag tänkte åka till träningarna i morgon,kommer lite efter det.