lördag 6 oktober 2012

AIK-VÄXJÖ 3–2 (0-0,1-2, 2-0)




(Ett målvrål av det innerligare slaget. FOTO: JESPERZERMAN.SE)

Matchen: MM

Målvakterna: Niklas Lundström, AIK 91,67 %  och Fredrik Norrena, Växjö 91,89 %
Publik: 4 235
Domare: David Bergman, Wolmer Edqvist.

BÄST I AIK
MMM Mattias Janmark, f
MM Nicklas Jensen, f
M Niklas Lundström, mv.

( Niklas Lundström. FOTO: JESPERZERMAN.SE)
 
BÄST I VÄXJÖ: Liam Reddox, f.


FÖRSTA PERIODEN
AIK hade fyra spelare borta:  Dick Tärnström (rygg), Joakim Nordström (ljumske), Patric Blomdahl (mage), Daniel Josefsson (ben) men får tillbaka Jonas Liwing som var febersjuk senast och Fredrik Hynning som haft lite problem efter en smäll han fick i inledningen av serien.

…Ingen Robert Rosén på isen, detta var en del i det avtal som klubbarna enades om när den omdiskuterade övergången blev klar. Officiellt är det för att han inte ska kunna bidra till mål mot AIK men visst beror det även på att AIK fansen reagerade starkt på det som hände.

…Växjö valde även att bänka sin kanske mest namkunnige spelare, Petr Vampola. Han hade behövts.

…Väldigt försiktig inledning på matchen för övrigt. Långsamt spel från båda lagen, lite som att man kände sig för istället för att gå ut och ta initiativet. Inte så konstigt kanske när läget är som de är för båda lagen men ändå. Kaxa upp er AIK, ni kan ju bättre!

…Första utvisningen gick till AIK på grund av för många spelare på isen. Det är inte första gången AIK åker på den utvisningen och såna bjudningar till motståndarna får man ju bara  inte hålla på med.

…Nu lyckades inte Växjö utnyttja det överläget, fick till ett par bra skott men AIK har seriens bästa boxplay och Lundström var bra med i målet så den uppgiften löste man bra.


(Victor Ahlström jobbade hårt som alltid.  FOTO: JESPERZERMAN.SE)
 

.. AIK var centimeter från ett mål när Nicklas Jensen  sköt, pucken gick genom Norrena som inte såg det, landade bakom honom och gled försmädligt sakta mot mållinjen men då hann en Växjöspelare kasta sig fram och slå undan pucken strax före de jagande AIK-spelarna som också försökte få fram ett klubblad men för att peta in pucken då.

… AIK fick efter 11.41 chansen att spela fem mot tre i 1.05 efter att först Liam Reddox och sedan Johan Markusson åkt ut för fasthållning respektive slashing. Nu kunde inte Gnaget utnyttja det gyllene överläget, hade ett par, tre försök med bra skott men Växjö stressade och täckte bra där.

… Växjö fick dessutom en kontring i slutet av fem mot fyra spelet som – med bättre skytte – hade suttit bakom Lundström.


( Steen vs Brad MoranFOTO: JESPERZERMAN.SE)
 
…Med tanke på Roséngate trodde jag det här skulle bli en känslofylld och het match. Men första perioden var allt annat än det. Cred dock till Tobias Viklund som dunkade in en Växjöspelare i planket så det dånade.

… Cred också till Mattias Janmark som var kreativ och skapade och slet på. Försökte bland annat trampa runt kassen medan Norrena hade fullt upp vid andra stolpen, men finländaren hann se vad som var på gång och freda målet.

ANDRA PERIODEN
… Om första var försiktig så small det till desto fortare i andra.

…1-0 (0-49) Nicklas Jensen (Christian Sandberg, Andreas Frisk) Samarbete mellan Frisk och Sandberg  bakom målet, leder till inspel i slottet där Jensen står och klipper till med ett direktskott.

…Målet satte fart på båda lagen och tyvärr för AIKs del så kom en snabb kvittering.

( 1-1 målet.Pucken flyger förbi de två spelarna vid målet och ligger här i kassen.FOTO: JESPERZERMAN.SE)
 
…1-1 (3.22) Liam Reddox (Jan Urbas, Tom Linder) Reddox för pucken hela vägen över isen, ner till målet, fintar, bryter sig in och får sätta kvitteringen vid bortre stolpen. Svagt defensivt jobb av AIK där.

… AIK tappade geisten lite. Det gjorde inte Växjö som tryckte in ett till mål ett par minuter senare.

…1-2 (5.31) Brad Moran (Kristofer Berglund, Miika Männikkö) Moran får stå helt omarkerad vid ena stolpen och sprätta upp pucken i bortre krysset.

 (Oscar Steen FOTO: JESPERZERMAN.SE) 
…Fredrik Norrena drällde lite med pucken halvvägs in i perioden, tappade ut den helt enkelt. Mattias Janmark och Rasmus Holmén var där och högg men det blev inget av den situationen.

…AIK ryckte upp sig – om inte speltekniskt så i alla fall när det gällde att visa vilja i mitten av andra. Jag tycker att kedjan med twinsen och Oscar Steen gick i bräschen där.

…Efter 11.37 slog Fredrik Norrena på ändan. Det fick Mattias Janmark betala för med en två minuter för interference på målvakten.

…Bra initiativ i det Växjööverläget när AIK:s Brock Little tar pucken och hinner pinna på hela vägen ner till Norrena. Som dock inte hade några större problem att hantera avslutet.

…En ganska hafsig andraperiod annars. AIK har bättre spelare än så här, jag saknar den det sammanhållna spelet som Gnaget hade förra säsongen. Det här är för utspritt, för ogenomtänkt. Vet nte vem som ska ta tag i det men alla är välkomna, för nu måste någon visa vägen.

…Burop från publiken efter andra. Aldrig kul.

(Oscar Ahlström FOTO: JESPERZERMAN.SE)
 

TREDJE PERIODEN

…Inleddes med ett Växjöanfall där både puck och spelare landade på Lundström utan att gå på mål,  men spelet fortsatte och han kom upp och fick se AIK kontra istället.

… Lurigt skott efter 2.30 av Josh MacNevin men Norrena är rutinerad så den tog han. Också.

… Svettigt läge för AIK när Växjö tryckte på, Lundström lämnar retur som Steve Saviano plockar upp, rundar Lundström och ska ”bara” lägga in pucken vid stolpen men där fick AIK-målvakten ut benskyddet. Tur förö AIK  att Saviano var så loj där.

( Fansens sista ryck fick fart på laget. FOTO: JESPERZERMAN.SE)
 
…Otroligt sömnig match men helt utan förvarning gick klacken i gång och fick med sig hela hallen och då låter det alltid som de är tredubbla det verkliga antalet spelare. Och det stödet väckte verkligen laget. Eller som tränaren Perra Johnsson sa efteråt:

”Den hjälpen som vi fick från de där uppe i hörnet! (Klacken) Den var helt otrolig, det bara kändes som en stark våg i hela båset att nu JÄVLAR! Alla lyftes av det”

 (Jonas Liwing och Matttias Janmark firar kvitteringen., FOTO: JESPERZERMAN.SE)
 
…2-2 (4.56) Mattias Janmark (Esa Pirnes, Broc Little) Little trampar ner längs högerkanten, inspel till Pirnes framför mål, skott av finländaren och en retur som Janmark slår in.

( Mattias Janmark fortsätter ta för sig.FOTO: JESPERZERMAN.SE)

…Janmark var för övrigt nära att slå in 3-2 på tennis ett par minuter senare när AIK hade pp.

…Blev hur som helst klart bättre fart på matchen efter den där kvitteringen. Båda lagen lyckades öka tempot.

…Steve Saviano försökte halvvägs in i tredje återigen trä in pucken vid Lundströms ena stolpe, gick inte den gången heller.

…Ser alltid lite komiskt ut när två spelare i samma lag, den här gången Växjös Johan Andersson och Johan Markusson frontalkrockar med varandra. I offensiv zon dessutom.

( Jonas Liwing. FOTO: JESPERZERMAN.SE)

 
...Det ska – vad jag vet- inte vara powerbreak under ett pp. Men det blev det nu. Märkligt. Regeländrat? Någon som vet? Kan inte säga om det är bra eller dåligt för det lag som har pp/boxplay – beror väl på hur man ser det.  men det kändes märkligt.

… AIK jobbade i alla fall till sig ett nytt 5 mot 3 läge efter powerbreaket. Och då tog AIK … tiemout.  Och fick sedan chansen till spel i fem mot tre i 59 sekunder då först Erik Josefsson och sedan Tom Linder åkte ut  för tripping respektive hakning. 

 (Janmark efter att ha satt 2-2 pucken. FOTO: JESPERZERMAN.SE)
 
…Och den här gången spelade AIK i fem mot tre som tränaren Perra Johnsson ville. Så här sa han efter matchen om snacket i timeouten:

”Jag påtalade redan efter första fem mot trean att det är ett förtroende man får att spela fem mot tre. Men när man står och skickar pucken till varandra som de gjorde i första fem mot tre, då händer ju inget. Så inför sista fem mot trean sa jag bara att bomba på allt ni kan. Då blir deras box mindre och vi får in puckarna och får fler chanser”

 ( Måljubel som visade sig vara segerjubelFOTO: JESPERZERMAN.SE)

…3-2 (14.26) Jonas Liwing (Esa Pirnes) Spel 5 mot 3. AIK hade några trevande skottförsök men till slut satt tog Jonas Liwing i för kung och fosterland och bombade in en retur.

( FOTO: JESPERZERMAN.SE)
 
…Växjö gjorde ett sista försök i slutminuten men Niklas Lundström hade stängt då. Och AIK kunde fira andra vinsten på tre matcher. Det här var förövrigt ... första matchen som AIK inte fick någon skadad. Ett trendbrott där kanske?

SKOTTEN I MATCHEN: 37-24 (10-6, 14-9, 13-9)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra jobbat Gnaget! Härligt stöd i 3:e! Hoppas att det kan fortsätta så. :)

Marie Hallman sa...

Anonym: Den där klyschan om en sjätte spelare blev sann där! Bara köra på!