torsdag 11 oktober 2012

Landeskog: " Jag tycker att jag blandade och gav "



(Gabbe pustar ut i omklädningsrummet. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Ett mål, en assist, två lagda straffar, speltid nonstopp och en vända till utvisningsbåset. Säga vad man vill om Gabriel Landeskog men det händer saker runt honom.

Och något tog han med sig in i laget. Djurgården som varit spända och ängsliga i stora delar av de första matcherna spelade plötsligt med en helt annan pondus, ett återvunnet självförtroende och en energi som bara strålade ut på läktarna och fansen som bjöd tillbaka.


Otroligt att en spelare kan väcka liv i så många slumrande självförtroenden men det gjorde han. Det vart en sån där klunga som man ser i NHL efter matchen runt Gabriel Landeskog som förgäves försökte få alla att prata med segerskytten Pontus Åberg i stället…

… men det var ju Landeskog alla ville ha och eftersom det kom frågor lite huller om buller (många från mig, jo jag vet kan ju inte låta bli) så får ni här snacket uppdelat på frågor.


(Fundersam efter matchen vid tv-intervju.FOTO JOHANNA LUNDBERG)


Så här sa Landeskog om:

… hur han såg sammanfattningsvis på matchen:
– Ja... he, he… vi vann ju matchen. Det är det som det handlar om. Vi hittar ett sätt att vinna matchen, det var det som det kom ner till. Att få bollen i rullning och det fick vi idag. Jag ser fram emot att få åka till Tingsryd på fredag.

… att han spelade i princip nonstop:
– Ja jo men det finns bara ett sätt att bli matchvan och det är att spela. Sedan hade jag lite för långa byten stundtals och det fick jag betala för i tredje när jag var lite trött.  Men man vänjer sig vid att spela mycket och i varje match.

… vad han förväntade sig innan matchen och om det blev så?
– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig om jag ska vara ärligt men jag hade väl väntat mig att jag skulle vara lite piggare i alla fall. Men å andra sidan så är det svårt att veta hur man ska känna sig när man inte har spelat sedan VM. Det var kul att vara där ute och att få trycka dit den så vi fick vinna matchen.

(Weinstock vs Landeskog. FOTO JOHANNA LUNDBERG) 
... han fick spelade ännu mer när Fredrik Bremberg klev av med hjärnskakning efter en smäll mot huvudet?
– Vi vart lite kort om folk och försökte hitta lite konstellationer som funkade, var lika bra och testa. Sedan blev det utvisningar, boxplay och pp och man får väl anpassa coachningen efter det och det gjorde Challe (Berglund, tränaren) bra tycker jag. Det är kul, det är många bra spelare i det här laget så det var kul att spela med alla.

… han fick välja själv hur mycket han skulle spela?
– Ah, nej Challe frågade mig om jag kände mig fräsch och jag sa att jag kände mig fräsch. Sedan är det klart att man vill spela så mycket som möjligt. Jag fick chansen, då gäller det att visa att man förtjänar den istiden. Nu tycker jag inte att jag gjorde det riktigt på straffarna men, äh vi tar vinsten och går vidare.

… sin egen insats:
– Jag tycker att jag blandade och gav, speciellt straffarna är jag lite missnöjd med men det spelar ingen roll vem som gör det så länge vi får poäng och Pickard spelar fantastiskt bra. Det är kul att se hur han stoppar puck efter puck där bak.

(FOTO DANIEL PETTERSSON)

… vem som egentligen gjorde 1-0 målet som han fick. Både Ölvestad och Landeskog gick ju på den tredje returen?
– Jag trodde faktiskt det var Jimpa som tryckte in den man jag antar att han är en sån gentleman så att han gav den till mig. Och de kanske jag behövde för självförtroendet också. Å andra sidan spelar det ingen roll riktigt. Den gled in och det var väl inte det snyggaste målet jag har gjort men de räknas de med.

… sin assist till 2-0?
– Ja, den kändes lite bättre i alla fall men (Markus) Ljungh är riktigt bra. Han åker sig fri där och så hittar han en lucka och lyckas trä igenom den, då satt den.

… det var frustrerande att ha matchen i sin hand men ändå få se 2-0 bli 2-2?
– Jag tycker att våra pp ger oss chansen att ta momentum där, speciellt i slutet på första. Jag hade en i stolpen där och vi hade några skott där till, såna saker men det gäller bara att trumma vidare. Ridderwall visar att han är riktigt bra målvakt, han visar varför han och Tim Sandberg har tagit upp det är laget (Örebro) i topp så sånt kan man inte klaga på. Vi gör det bra i power play ändå och ju längre matchen går så gör vi det bättre och bättre och Timmy (Pettersson) har några riktiga bra skott där som inte riktigt glider in. Men vi jobbar på det.

(FOTO DANIEL PETTERSSON)
… Han kan tänka sig att spela med Tre Kronor i Karjala Tournament i november?
– Klart att landslaget är alltid roligt. Sedan får man se hur lockoutsituationen ser ut då.
Om du är kvar?
– Självklart spelar jag landslaget då, det är inget man tackar nej till.

… om det var ovant med stor is igen?
– Syntes inte det, ha, ha? Det är mycket is att åka på, mycket is att täcka, det är lite annorlunda sätt att spela men det är en vanesak också och det kändes som… det tar väl några matcher att vänja sig. Vid VM tog det väl fyra fem matcher att vänja sig vid en stora isen men man får anpassa sig helt enkelt, man får gilla läget helt enkelt och fortsätta spela.

(I väntan på straffläggningen. FOTO JOHANNA LUNDBERG) 
… domarnivån:
– Det var bra fysiskt spel men domarnivån är väl lite sådär får jag erkänna men det är så det är.
Den sämsta jag sett sa Murray när han klev av?
– Ja det var ju inte den bästa jag har sett, det kan jag ju säga. Det var snuskigt okonsekvent och äh, han tar lite hit och dit. Släpper en interferenceutvisning på Jimpa när han släpper pucken och går förbi och sedan tar de en åt andra hållet, men det är så det är. Domaren dömer, vi får anpassa oss.
...sina två straffmissar i straffläggningen, en på ordinarie tid och en suddenstraff?
– Första tappar jag iväg lite men får iväg skottet som träffar stolpen, vid andra så hade jag väl mellan benen eller plocken som jag skulle lägga den på så blev det något mittemellan. Så äh, det är något jag får jobba på. Jag och Dogge ska jobba på straffarna, eller hur? Ha, ha. (Sagt till Douglas Murray som nickade instämmande i bakgrunden)

… om att han sa i en tv-intervju i en av pauserna att han kände av pingislunga?
– Ja, ha, ha, det var väl Hagge (Calle Hagelin, SSK:s NHL-förstärkning) som hade sagt det efter deras match och jag håller med. Det kändes som att man inte har tränat på hela sommaren fast det är klart att man har gjort det. Å andra sidan så matchkonditionen kommer ju fler matcher man spelar, det är inget man kan träna sig till.

(Två pinnar!.FOTO JOHANNA LUNDBERG) 
… all den energi han uppenbarligen fått in i laget:
– Ja jag vet inte om det bara var jag, för jag tycker vi gör det bra hela laget men vi får en bra start, första fem minuterna i första när vi får ner de på djupet, sen tuggar vi på bra i hela första. Sedan jobbar vi på med det momentumet, får 1-0 och 2-0. Hade jag lyckats trycka dit 3-0 så hade det varit en helt annan match tror jag men vi gör det bra ändå fast de kommer tillbaka till 2-2, att vi slutar inte spela. Plus att Pics (Chet Picard) gör det bra och gör så vi kan vinna matchen.

… hur mycket han tränat fram till nu på is?
– Tre till fyra dagar per vecka i Denver, vi har hyrt lite is. Här har det blivit två dagar med J20 och tre, fyra träningar med a-laget.

… Vad han tro om lockouten och att stanna längre än de två månader han har kontrakt på med DIF?
– Jag tror vi (NHL) spelar vid jul, det hoppas jag i alla fall. Gör vi inte det så stannar jag här längre.

Inga kommentarer: