onsdag 10 oktober 2012

DJURGÅRDEN-ÖREBRO 3–2 e straffar (0-0,1-0,1-2, 0-0, 1-0)


 (Åberg sköt hem bonuspinnen. FOTO DANIEL PETTERSSON)

Matchen: MMMM. Minst sagt händelserik!
Målvakterna: Chet Picard, DIF och Stefan Ridderwall, Örebro
Publik: 5 465
Domare: Marcus Linde

 (Ridderwall var som en levande vägg.  FOTO DANIEL PETTERSSON)


BÄST I DIF  
MMM Gabriel Landeskog, f, Kristofer Ottosson, f.
MM Tim Eriksson, f, Pontus Åberg, f.
M Chet Pickard, mv.

BÄST I ÖREBRO: Stefan Ridderwall, mv, Patrick Yetman, f, Simon Olsson, f.

 
  (Gabbe Landeskog tillbaka i DIFtröjan. FOTO DANIEL PETTERSSON)

FÖRSTA PERIODEN
… ingen presentation av Gabbe Landeskog i lineupen, det tycker jag var lite synd. Drog väl ensam 1000 personer extra.

 ... Landeskog började i en kedja med Dustin Johner och Fredrik Bremberg. Alexander Wennberg – som senast var tredje länk i den kedjan – flyttas nu till en kedja med Pontus Åberg och Kristofer Ottosson. Den som fick flytta på sig där varMarcus Sörensen, mest troligt bänkad som en reprimand för missen i Leksand senast. Michael Holmqvist (sjuk senast) och Linus Arnesson var extraspelare.

  (Löwdahl var en av alla som ville känna lite på Murray. FOTO DANIEL PETTERSSON)

…Patrick Yetman ville fram och känna på Douglas Murray direkt, han verkade å sin sida knappt märka att Yetman var där och puffade.


(Murray börjar hitta rätt nu. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

… Det small för övrigt ganska bra reda första minuterna. Och Gabbe Landeskog skapade en farlighet direkt i första bytet när han bröt in från höger och sånär fick in pucken via ramen och sedan tacklades omkull bakom målet.

…Johan Wiklander parkerade framme vid Chet Pickard, domaren blåste av för spelare i målgården. Då var Örebroforwarden – av gesterna att döma – inte glad.

  ( Åberg vs Norgren. FOTO DANIEL PETTERSSON)

…rätt taggat i DIF, det ser man när spelare som Jimmie Ölvestad och Markus Ljungh är så ivriga att de kör ihop.

…Kul att se Erik Gustafsson sätta in en bra openicetackling på… jag tror det var Kalle Olsson. Sånt ser man alldeles för sällan annars.

…Tim Eriksson gjorde skäl  för smeknamnet Turbo när han drog ett varv runt Örebromålet i full fart. Lyckades inte någon att ge pucken till dock trots att gästerna såg lätt frånåkta ut där. Han verkade för övrigt rejält inspirerad av nytillskottet, hade konstant turboläge på fötterna och satte till och med in en rejäl tackling vid kortsidan När gjorde han det senast?

   ( FOTO DANIEL PETTERSSON)

…Blev lite märklig känsla i spelet från mitten av perioden och några minuter framåt. Det märktes att Örebro var lite tagna av att DIF spelade bra och att man därför blev lite avvaktande och nästan väntade på DIFs drag. Men Djurgården svarade inte som man kan tro med fart utan tappade fart de med då. Lite stillestånd även om det rörde på sig om ni förstår.

…Chet Pickard blev lite mosad när en Örebrospelare, såg inte om det var Kalle Olsson möjligen, ramlade baklänges över DIF-målvakten. Och sedan blev lite nerhållen mot isen när han försökte veva sig upp. Ingen utvisning dock så jag antar att domarna tog det på knuff och ramla kontot.


(Tim Eriksson ser ljuset.. FOTO JOHANNA LUNDBERG)
…Apropå mosad… Fredrik Bremberg fick en smäll mot huvudet, när han dessutom inte var puckförande spelare. Jag kollade läget efteråt och fick svaret att han är okej men har lite huvudvärk och har fått hjärnskakning.
 
… Lite kul att se Gabbe Landeskog ta för sig ute på isen i närkamperna. Det märks när han är i närheten, som när han lyckas störa en oförberedd Simon Olsson rejält ett par gånger.

…DIF fick chansen att spela fem mot tre i 58 sekunder, och dessutom i slutminuten av första efter att först Anders Eriksson och sedan Marcus Weinstock åkt ut för knätackling respektive hakning.

…Djurgården ställde Landeskog, Pettersson, Johner, Ölvestad och Åberg på isen. Och jävlar vad det bombades mot Örebromålet. Pettersson sköt, Johner sköt, Landeskog försökte gräva in en retur som blev ett stolpskott medan Riddarn räddade Örebro med en vanlig klubba sedan han blivit av med målvaktsspaden.

…En riktigt bra förstaperiod i DIF av Landeskog som även verkar ha fått in energi till övriga laget. Killen har inte spelat sedan maj, då förstår man hur bra det blir när han får upp farten ordentligt.

 
   (Henrik Eriksson. FOTO DANIEL PETTERSSON)

ANDRA PERIODEN
…DIF lyckades inte göra något av den inledande nästan hela minuten med fem mot fyra i andra heller. Men det blev en rafflande start på perioden ändå. Först bra chanser för Pontus Åberg och Dustin Johner. Sedan fint två mot ett läge för Örebro där Pickard dock hann ta Johan Wiklanders skott.

…Nytt två mot en läge kort därpå för Örebro men Kalle Olsson fick inte utrymme att ta ett ordentligt skott då en DIF spelare hann fram och hjälpa Pickard att freda målet.

  ( Ottosson gjorde en av sina bästa matcher på väldigt länge. FOTO DANIEL PETTERSSON)

…Ottosson gjorde nog- som många andra i laget – sin bästa match för säsongen. Alert, på rätt plats, på oroade och störde. Äntligen!

…Oj vilken chans för Henrik Eriksson som fick ett pass, tvärvände och skickade iväg en raket till direktskott som dock gick i ramen.

...Gabbe Landeskog fick spela för två tror jag efter att Linkan hade klivit av. Var överallt, bökade, irriterade, smällde på, sköt oväntade skott, bytte tempo fram och tillbaka, var oberäknelig. Lite lekstuga.


(Challe Berglund och Chet Pickard. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

… PP för Örebro då låg gästerna på så hårt att det blev trängsel inne i Djurgårdsmålet med Pickard underst i högen av folk. Örebro ansåg väl att de tryckte in pucken i målet men det gick  inte att se direkt vad som gällde i röran av folk. Det blev därför videokoll. Och efter en stunds palaver blev målet som Löwdahl försökte trycka in bortdömt.

…En sumpad chans var blev det halvvägs i andra det när DIF kommer två mot en, men Markus Ljungh som i shorthand passar Wennberg som skjuter utanför, spelet vände och då kommer Örebro två mot en, Simon Olsson och Patrick Yetman men Tim Eriksson lyckas få fram en klubba och bryta det anfallet i sista sekunden.

…Gabbe Landeskog fick en tryckare i ryggen samtidigt som han själv hakar Simon Olsson. Blev en liten palaver där då  Erik Gustafsson och Elias Granath  åkte fram och la sig i diskussionen.

…Men det blev bara en utvisning, den på Landeskog för hakning. En utvisning som DIF redde ut, med visst besvär. Bra jobb av bland andra Ottosson för att klara av den

… Pontus Åberg fick till kvällens projektil som gick rätt i pannan – ja på utsidan hjälmen då – på Stefan RIdderwall som först ramlade bakåt och såg helt groggy ut men som efter någon minuts pustande (och lite vingel) reste sig och spelade vidare.

  ( 1-0 för DIF. FOTO DANIEL PETTERSSON)

…1-0 (17.54) Gabriel Landeskog (Pontus Åberg, Timmy Pettersson) Spel 5 mot 4.  Landeskog får pucken bakom mål av Åberg, står redo att gå runt stolpen och trycka in pucken, får till ett skott, blir retur, Ölvestad som står vid bortre stolpen försöker trycka in returen, blir en tredje retur och då går pucken in. Men vem var sist? Landeskog fick målet hur som helst men sa själv i Viasats pausintervju att ”jag trodde Jimpa var på tredje returen”.

   ( Pettersson, Landeskog, Ölvestad. FOTO DANIEL PETTERSSON)

…Applåder och stående ovationer inför pausen. Lite skillnad mot BIK matchen då publiken buade inför första pausen och hade gett upp inför den andra.

  ( Landeskog med världens bästa "pingislunga" FOTO DANIEL PETTERSSON)

TREDJE PERIODEN

…Timmy Pettersson åkte ut för tripping efter 3.30 och slog klubban i sargen av ilska i utvisningsbåset då det mer var två spelare som åkte ihop och en rödvit som flög lite lätt.

… Fin kontringschans av Kristofer Ottosson – i numerärt underläge – som var nära mål men pucken gick över.

…Någon halvminut senare fick DIF en likadan chans igen, nu med Markus Ljungh vid pucken och då ringde det.

  ( Ljungh sätter 2-0. FOTO DANIEL PETTERSSON)

… 2-0 (5.30) Markus Ljungh (Gabriel Landeskog) Felpass av Johan Wiklander, den plockar Landeskog upp. Sedan fin pass, diagonalt över isen, Ljungh pinnar på längs högerkanten, bryter in och sätter pucken mellan benen på Ridderwall i samma sekund som DIF blir fulltaliga.

… Om det har varit gamnacke och – och det har det varit – på både laget och publiken den här säsongen så kändes det för första gången att det nu finns hopp om att kanske ta sig upp igen.

…En fin chans till för Landeskog när han efter cirka sex minuter bryter in från vänster och försöker lirka in en backhand förbi Ridderwall.


(FOTO JOHANNA LUNDBERG)

…Men Örebro hade inte gett upp. Just som fansen jublade åt ännu en DIF-chans – var ju så man undrade vad DIF hade i drickaflaskorna- så kom en reducering.

…2-1 (8.17) Anders Eriksson (Niklas Lihagen, Simon Olsson) Får pucken i egen zon, åker via en liten sväng rakt ner till Pickard och pang. Där satt den.

…Lite raggarhockey – eller hawaii som man också kan säga - på slutet när Örebro tryckte på för kvittering och DIF svarade.

   (Ölvestad med Mitell i hälarna... FOTO DANIEL PETTERSSON)

…Borde kanske ha varit straff? När DIF vinner tekning i egen zon, Jimmie Ölvestad pinnar över hela isen – i numerärt underläge - fälls bakifrån av Thomas Mitell, sedan åker båda två, med Mitell underst rätt in i målet, klipper Ridderwall och flyttar buren.

   ( ... och Mitell under sig. Riddarn överst. FOTO DANIEL PETTERSSON)
…Uppoffrande spel av Ottosson i boxplay med cirka sex minuter kvar och Fimpen Eklund i utvisningsbåset.

…Kalaschans för Johan Wiklander i det överläget, vid första stolpen men Pickard lyckas på något märkligt sätt täppa till med benskyddet.

…2-2 (16.53) Jared Aulin (utan assist) En Djurgårdsspelare, tror det var David Lidström, ska spela upp pucken men lägger en indianare rätt på Aulins klubblad. Han kör en kroppsfint och sedan sitter kvitteringen.

…Murray fick in en klockren propp på Lihagen i slutet av perioden. Det bara sjöng i sargen.

  (Lennhammer. FOTO DANIEL PETTERSSON)

…Inte nog med att Stefan Ridderwall fick Åbergs rökare i planeten, Kim Lennhammer skickade en puck rätt på masken han också. Jag frågade ”Riddarn” om det efteråt. Han sa att det bara susade i huvudet – smäller rätt bra – när han fick första pucken rätt i pannan på hjälmen. Vid den andra landade pucken på ett par spännen som håller fast hjälmen, de gick upp och hjälmen flög av.

…Örebros Dan Iliakis åkte ut för fasthållning (på Henrik Eriksson) med klockan på 59.19. Det innebar att DIF fick avsluta tredje och inledde förlängningen med pp. Dock utan att näta.


  ( Chet Pickard. FOTO DANIEL PETTERSSON)
FÖRLÄNGNINGEN

…Det hjälpte inte heller att DIF fick ett nytt pp – under övertiden – då Thomas Mitell åkte ut för hakning. Blev inga mål ändå fast Timmy Pettersson stod och bombade gång på gång, allt vad han orkade. DIF vann för övrigt skotten i sudden med 12-0 (!) Kanonspel av Ridderwall tvingade dock fram en förlängning.

…DIF gjorde något så ovanligt som att på eget bevåg spela med en man färre. Det tog väl en 20-25 sekunder innan felräkningen åtgärdades. Och tur för DIF att inte två fick för sig att till slut hoppa in – samtidigt.

   ( Ljungh sätter sin straff. FOTO DANIEL PETTERSSON)

STRAFFLÄGGNING:
… Det krävdes totalt tio straffar för att få fram en vinnare.

… 0-0 efter två straffrundor, 1-1 efter den tredje ordinarie efter att Yetman och Ljungh lagt sina straffar. När det till slut blev suddenstraffar missade Yetman som precis satt en ordinarie straff. 

  (Åberg avgör.  FOTO DANIEL PETTERSSON)

...Avgörande kom när Pontus Åberg sköt- för andra gången. Se separat artikel om det.

…Gabbe Landeskog fick förtroendet att lägga två straffar, missade båda (se artikeln).

… Jag vill för övrigt tacka dig, du jättegoa tjej som kom fram före matchen. Jag glömde fråga vad du heter men jag blev verkligen glad för det du sa, det värmde. Tack!

 
   ( FOTO DANIEL PETTERSSON)

… citatet ett: ”Den kanske mest klassiska arenan av dem alla” Viasats Leffe Strömberg funderar på Hovets status som klassisk arena.

…citatet två:Det var den sämsta domaren jag har sett i mitt liv. Hans uppgift är väl att döma det som händer? Och inte hålla matchen så jämn som möjligt? Douglas Murray var minst sagt förbannad på väg till omklädningsrummet.

SKOTTEN I MATCHEN: 41-18 (12-3, 10-6, 6-9, 12-0, 1-0. )

Inga kommentarer: