onsdag 17 oktober 2012

Hynning: " Det var ju passande att det var svenska mästarna vi mötte"
 (Hynning måljublar. FOTO JESPERZERMAN.SE)

Vinst med 3-0 mot topplaget Luleå senast och nu vinst mot tabelltvåan Brynäs med hela 5-1. På bortaplan dessutom, för första gången den här säsongen.

– Det var ju passande att det var svenska mästarna vi mötte då, ha, ha. Och väldigt skönt. Det blir lite roligare att sätta sig i bussen och åka hem med en vinst, det betyder en hel del inte minst mentalt. Det är lättare att tro på det vi gör och med vinsten i ryggen känns det betydligt lättare att åka på nästa bortaresa, konstaterar Fredrik Hynning med ett skratt.

(Glädje efter 1-0 FOTO JESPERZERMAN.SE)


När AIK slog Rögle och Växjö i omgång åtta och tio hette det från många håll att okej, det är bara för att det är bottenkonkurrenter. Men spelet har blivit allt bättre liksom självförtroendet som givetvis stigit ännu ett snäpp efter att AIK nu även tagit två topplagsskalper:

– Det blir ju jobbigt om man bara slår dem som man ligger och konkurrerar med själva. Då blir det en väldig press att man måste slå just de motståndarna, så vi måste börja slå de här topplagen också om vi ska avancera i tabellen. Vilket vi vill göra, säger Hynning och det breda smajlet hörs hela vägen från bussen på väg hem från Gävle.


(En gammal beprövad variant... FOTO JESPERZERMAN.SE)
Han själv stod för matchens snyggaste mål då han fintade sig ända in i mål och spelade upp Robin Rahm på läktaren:

– Det var kul att man faktiskt lyckades med något bra någon gång också, ha, ha. Jag tänkte skjuta först men han stod lite konstigt i målet så jag provade en gammal beprövad variant. Jag var faktiskt nära att ramla samtidigt men det gick bra den här gången, ha, ha. Det har ju gått lite trögt med målskyttet då kan man lika gärna prova något nytt, säger AIK-forwarden.


(Jensen tar för sig framför mål. FOTO JESPERZERMAN.SE)
Målet och kvällens två framspelningar (0-1 och 1-4 med en man färre på isen) innebar att Hynning utökade sitt poängantal med typ 300 procent… då han gick från en pinne till totalt fyra.

– Precis, det stämmer! Det är klart att jag inte har varit nöjd med hur jag har spelat och presterat. Men det har varit skador innan hit och dit innan. Nu har formen varit stigande senaste matcherna och det handlar om en liten självförtroende grej också. Jag hade det tungt förra året så det gäller att våga tro på sig själv igen, att inte vara rädd för att göra misstag utan jag måste känna att jag har fått ett kontrakt av en anledning. Så jag har försökte hitta det gamla spelet igen.

Har du hittat det då?
– Jag vet inte! I dag kändes det bra men det kommer en ny match om ett par dagar. Det gäller att spela bra då med.

Men det måste bli en självförtroende boost att vinna först mot Luleå och sedan Brynäs?
– Ja visst är det så. Det kan vara att man får göra ett mål här och där, då får man bättre självförtroendet, vågar hålla i pucken mer offensivt och så vidare så förhoppningsvis var det här (5-1 mot Brynäs) ett steg i riktning mot det.

( FOTO JESPERZERMAN.SE)
Segersiffrorna 5-1 indikerar ju att AIK spelade ut Brynäs men riktigt så var det dock inte påpekar Hynning:
– Nä säger jag det då skulle jag ljuga. I första var det jämnt, möjligen var Brynäs lite bättre. I andra perioden startade vi riktigt dåligt och fick ta en timeout efter ett par, tre minuter. Just då var det stor skillnad mot det spel vi hade mot Luleå. Vi var passiva, hade inte samma intensitet. Brynäs förde väl spelet men då tog vi en timeout och sedan blev det lite bättre. Vi fick böra 2-1 och fick 3-1 lite turligt sedan rullade det på.

(Danne Larsson har bara släppt in ett mål på de senaste åtta perioderna. FOTO JESPERZERMAN.SE)
På vilket sätt var målet turligt?
– Det var en passning (från Victor Ahlström) som studsade på en liggande Brynässpelares skridsko och in. Det var väl en passning in mot slottet menad att bli mål så småningom men nu så gick den in direkt. Men vi har haft dagar när allt går emot också. I dag gjorde vi mål på våra chanser istället. Sedan var Daniel (Larsson, målvakten) fantastisk hela matchen, säger Fredrik Hynning och fortsätter

– Jag vet hur det är att vara i Brynäs skor och vara det bättre laget men inte få in pucken. Så har vi haft det i många matcher, det är skönt att få känna att man är på den andra sidan ibland. Vi har ju varit med i alla våra matcher som vi har förlorat också, har inte blivit utspelade men har inte satt dit våra lägen heller. Det där har vi fått bort nu, vi har stramat upp defensiven, målvaktsspelet och satt våra chanser bättre. Och när man får bättre försvarsspel då vinner man mer puckar, får fler chanser och kan kontra i fler mål.

Det syntes ju redan mot Luleå att defensiven var bättre, vad har ni gjort?
– Det är hemligt, ha, ha, ha! Närå men det handlar både om hårt arbete och lite taktiska förändringar. Vi försöker få betydligt mer press i uppspelet i tidigt skede, att inte åka runt och vänta utan vi går ut hårt med två, tre man direkt istället för att det får bli karusell i egen zon, att vi inte kommer ut. Därför försöker vi sätta press direkt.

(Jonas Liwing 1+2 poäng mot Brynäs FOTO JESPERZERMAN.SE)
Redan mot Luleå var ni mer samlade både offensivt och defensivt, det var stor skillnad mot de första tio-elva matcherna där det ofta var utspritt och spelare som gjorde sin grej?
– Ja, vi har spelet med ett för långt lag innan, där forwards har varit 30-40 meter ifrån backarna. Då blir det ett öppet hav i mitten där motståndarna har kunnat spela igång sina uppspel. Nu vill vi checka bättre även om vi inte gjorde det riktigt som bra som vi vill göra idag, säger Fredrik Hynning.

Han gjorde som sagt ett mål och två assist men var inte ensam om att noteras för tre pinnar. Det gjorde även AIK-backen Jonas Liwing som samlat på sig poäng efter poäng de senaste matcherna.Men Hynning gjorde något som Liwing inte gjorde, nämligen mål (1-4) med en man färre på isen. Extra gött mot ett lag som varit glödheta i pp och inför matchen hade gjort mål i nästan hälften av sina numerära överlägen de senaste matcherna.
– Vi vann tekningen i egen zon, skickade pucken i sargen förbi deras back, jag och (Jocke) Nordström kom två mot en, jag spelade över pucken och så satte han dit pucken.

(Nordström efter 4-1.  FOTO JESPERZERMAN.SE)
Och så var det ju Daniel Larsson - som kritiserats från alla möjliga håll men nu visade karaktär -igen. Danne kom tillbaka efter en tuff första period i Linköping för ett par matcherna sedan och höll nollan i andra och tredje perioden då, han höll nollan hela matchen mot Luleå och släppte bara in ett enda mål – när Brynäs hade just power play - och räddade därmed 38 skott av 39 möjliga.

– Han var vår bästa spelare i dag. Statistiken ljuger inte. Vi har hårt tillbakapressade igenom hela andra, Brynäs hade en tre, fyra power play men Danne var enorm. Han räddade många närskott och fick visserligen bra hjälp av backarna men gjorde flera bra räddningar också, säger Hynning.


(Larsson 97,43 i räddningsprocent mot Brynäs.  FOTO JESPERZERMAN.SE)
AIKs båda målvakter har fått kritik fram till nu men den har inte varit rättvis menar AIK-forwarden:
– Visst de kanske inte har varit på topp, precis som hela laget, men de har dessutom blivit helt utelämnade. Det är inte så många mål man kan rädda då, man måste få hjälp också.

För Fredrik Hynning har de två senaste matcherna varit sköna på annat sätt också. Den överbelastningsskada som höll honom borta från spel i flera matcher är läkt och de problemen är lagda åt sidan och är inget som stör honom längre varken på träningar eller matcher.

Och sammanfattar onsdagen så här:
– Vår insats var inte kanon, men 5-1 mot Brynäs… då kan man inte vara missnöjd heller!


1 kommentar:

Anonym sa...

Visst gjorde Liwing mål i boxplay... Konstigt formulerad mening där eftersom Liwings mål som sagt kom i numerärt underläge medan Hynning "bara" assisterade till mål i BP.