fredag 5 oktober 2012

Eklund: " Vi måste spela enkelt, spela efter vår förmåga" 
(Christian Eklund vill få bort misstagen och se ett enklare spel. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Djurgården fick en katastrofstart mot Leksand men vände till 3-3, fick en poäng och var nära att sno bonuspinnen. Den kostade dock på, Philip Holm klev av med bruten näsa och Christian Eklund kommer få uppsöka ett sjukhus när han kommer hem till Stockholm.

– Ja jag skulle täcka skott tänkte jag eftersom jag hade torskat en tekning. Gick ner på knä och fick skottet rätt på knogen. Handen är väldigt svullen nu, så jag ska röntga den i morgon (lördag). Vi får se om knogen fått en spricka, säger ”Fimpen”.

I Viasatsändningen pratades det om ett befarat benbrott i handen men så illa ska det inte behöva vara hoppas Christian Eklund som planerar att spela nästa match på onsdag.

– Jag trodde först jag skulle kunna fortsätta lira i dag, för det gjorde bara lite ont men nu är det väldigt svullet. Fast det är ju inte match förrän på onsdag så det ska väl gå att spela då hoppas jag.

Men går det verkligen om du har en spricka där vid knogen?
– Äh det är fan bara att bita ihop. Jag har ändå inga handleder! Jag är från Haninge, det är bara bita ihop och köra, säger Eklund med lite galghumor och glimten i ögat trots förlusten.

Men oavsett hur det blir med handen och spel på onsdag så måste något hända i Djurgården. Mot Leksand tog det bara 23 sekunder så satt 0-1 bakom Chet Pickard. Sju och en halv minut senare kom 2-0 för Leksand och då såg det nattsvart ut för DIF. 

Men Timmy Pettersson reducerade till 2-1 i slutet av första, Pontus Åberg bombade in en reducering till 3-2 halvvägs in i andra och Tim Eriksson kvitterade i början av tredje. Och det fanns – som i alla Djurgårdens matcher den här säsongen – bitvis bra spel. Men också för många misstag.

– Ja, jag tycker att alla tre målen är rena bjudningar. Vi bjuder bort pucken vid målen och har även andra lägen där vi ger bort den och det har vi inte råd med. Men när vi tajtar till spelet då får vi ordning på det och vi måste få bort de här bjudningarna. Det är svårt att vinna om man börjar med uppförsbacke varje gång. Att ge bort två mål direkt, det går ju inte, säger Eklund.

Matchen slutade med förlust i förlängingen, där Jens Bergenström avgjorde i spel fyra mot tre. och frågan är Djurgården ska ta tag i först. För det finns som sagt bra stunder i matcherna att jobba vidare på.

– Vi måste inse att vi spelar i HockeyAllsvenskan. Det går inte att hålla på och spela avancerat, vi måste spela enkelt, spela efter vår förmåga. Visst, vi har ett bra lag men vi måste göra det enkla rätt. Man måste kunna krypa innan man lär sig gå och ibland gör vi för svåra grejer nu.

Men varför gör ni det?
– Jag vet inte! Men vi måste inse att vi måste börja med det enkla. Vi har snackat om det, sedan börjar vi om med att göra jättemisstag direkt och tappar puckar igen. Jag hoppas vi tar lärdom. I dag är det extremt ju. När vi inte gör så många misstag så är vi bra, så det är den här jämnheten som måste komma. Vi måste upp överlag. Men kanske blir det för stressigt. Jag vet inte. Men de enkla misstagen måste bort, det är de som är vårt problem.

Dags att ta in en mental tränare?
– Nej inte än. Vi måste börja med att rensa öronen så att vi alla hör vad vi har för taktik, så vi kan höra och förstå hur vi ska spela. Det har lite med erfarenhet att göra också. När vi följer vår spelplan så är vi bra, men vi måste lära oss följa en gameplan! Jag vet inte varför vi inte gör det.

Ibland blir det ju en låsning när man vill så mycket att det spårar ur därför i stället?
– Ja och vi vill så mycket, vi vill för mycket så att vi går bort oss men när vi tajtar till det så är vi bra. Med tanke på att vi ger bort tre mål idag så är det okej ändå att ta en poäng. Men jag tycker domaren tar en dålig utvisning i förlängningen. Den är lite hård mot Wennberg. Leksandsspelaren tappar ju skäret lite och att ta den i fyra mot fyra blir fel, där måste man ha högre nivå. Det är så lätt att göra mål då, säger Christian Eklund och fortsätter:

– I dag var det väl en extremt bra väckarklocka. Man märker ju direkt att när vi spelar bra, då får vi våran trap men när vi inte följer gameplan då blir vi straffade direkt. Så vi måste börja tro på den gameplan som vi har. Det borde vi göra, för då funkar det ju, säger Eklund.

Är det svårt att vänja sig vid spelet i HockeyAllsvenskan?
– Ja, kanske men i en sån här match borde det vara extra bra att spela enkelt. Det kanske tar en stund att acklimatisera sig, men det kan vi inte skylla på. Sedan om jag hade haft svaret på hur vi ska lösa det så hade jag gett det till Challe men när vi följer den gameplan som Challe och de andra har lagt upp då går det ju bra. Så vi måste lite på den gameplanen hela matchen.  Men ibland vill man så mycket att man går bort sig.

Kanske hade det varit bättre för DIF att skippa European Trophy och vänja sig vid HockeyAllsvenskan redan under försäsongsmatcherna. Men det är lätt att vara efterklok också och nu är läget som det är.

Att Djurgården tippades som storfavoriter och givna i topp har satt en press på laget som kan ha stört en del av spelarna även om Christian Eklund inte tror det har påverkat på det sättet:

– Men nu har nog alla blivit varse att det är tufft här med. Vi är ett allsvenskt lag som alla andra, vi måste förstå det nu.  

Har alla förväntningar och all hausse blivit ett tungt ok att bära?
– Ja kanske att vi påverkas av det. Vi har snackat om det och vi tror inte själva att vi är så överlägsna att vi kan segla genom serien. Vi vet att det kommer att vara tufft, det hoppas jag alla förstår. Nu är vi i HockeyAllsvenskan, det gäller att spela efter det. Gör man inte det så gör man saker svårare än de behöver göras. Det gäller att spela enkelt och vårda pucken. Vi gör många slarv och juniormisstag just nu.

Gör man de enkla misstagen för att man spela för svårt?
– Ja precis. Man spelar för svårt i fel lägen. Man värderar inte lägen rätt, tar en dribbling på fel ställe, tar för svåra passningar. Vi spelar naivt nu, som juniorhockey, och då blir man straffad i alla ligor. Det håller inte, det måste vi ta bort. Och vi tränar på det, det har blivit bättre även om vi gör tre misstag som blir till mål i dag.

Ska man hitta fler ljuspunkter så är det väl att Chet Pickard var som en hyperaktiv bläckfisk i målet, han var överallt, hann lägga sig, suga åt sig och plocka puckar i alla möjliga och omöjliga lägen:

– Ja han var grym! Det är skönt att ha en sån målvakt som håller oss kvar in i det sista.

 Att Djurgården fått in Douglas Murray och nu även Gabriel Landeskog betyder också mycket menar Eklund, inte minst vid sidan av isen, i omklädningsrummet:

– De har en sån jäkla attityd, sån jävla proffsighet när vi tränar och är i omklädningsrummet. När Douglas kom så höjde sig alla direkt på träningen. De kommer att vara ett tillskott båda två. Murray sprider ett lugn i försvaret, Gabbe kommer nog kunna göra en del mål, säger Eklund.

Hur märker man av den där attityden?
– På att de är bra på alla fysträningar, på efterarbetet efter träningar och matcher, såna saker. De är med och snackar mycket hockey, försöker hjälpa till. Douglas är en jäkla Djurgårdare, han vill att det ska gå bra, försöker berätta hur de jobbar där borta. Det är många unga som är inställda på NHL och han kan berätta för dem hur det funkar i NHL, kommer med många synpunkter och vill vara med och förbättra allt. Det vill väl alla men det är extra kul när en sån spelare kommer.

En sån som Gabbe Landeskog kör ju alltid extra. När vi gjorde intervju för Viasat nu när han precis landat berättade han att han insåg tidigt att man inte kan köra lika hårt som de andra i laget utan matt man måste köra ännu hårdare än övriga i omklädningsrummet om man skulle ta sig någonstans. Och Eklund tror att många kommer hänga på nu:

– Det är klart det smittar av sig. Han kommer att bli en ledare så som han är och för att han är en riktig Djurgårdare. Han kommer vara proffsig både på och vid sidan av isen och kommer sprida ett lugn plus att han kommer kunna göra viktiga mål. Sedan får ju inte allt ligga på honom. Vi kan ju inte åka runt och tro att det vänder bara för att han är här, han kan ju inte göra allt själv han heller. Det är ändå en lagsport.

Men han kanske kan dra med sig lite folk att köra på samma sätt?
– Ja, det tror jag han kommer att kunna göra i och med den erfarenheten som han har.

Inga kommentarer: