torsdag 11 oktober 2012

Björn Melin " Man får ta en annan roll och gå in och kriga för laget i stället" 
(Melin vill se mer trygghet i spelet. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)
 
Tre mål i baken efter första – trots övertag i skotten. Sedan började AIK upphämtningen, men hann inte riktigt hela vägen fram:

– Vi spelar bra anfallsspel men det är försvarsspelet som inte funkar. Vi gör lite för många misstag och är inte riktigt trygga där nere, konstaterar Björn Melin.


AIK vann skotten i första med 14-9  i första och 12-8 i andra.  Men det var också öppna spjäll bakåt i första perioden där Linköping fick enkel väg ner mot målet och fick skjuta utan att ha några större hinder att passera.

– Jag vet inte varför det blir så här men vi blir lite avvaktande när motståndarna har pucken i våran zon, vi tar inte beslutet att gå ut och köra på dem tillräckligt snabbt. Det tar någon extra sekund innan man gör det och då får de pucken och kan börja snurra i våran zon. I anfallszonen funkar det bra förutom att vi inte får utdelning. Vi skapar ju mycket men tyvärr så smäller det i baken i stället. Det står 3-0 efter första, det går inte att undgå det.

Men är det något AIK har så är det ändå vilja att kämpa på trots att det ser ut att gå käpprätt åt helvete. Med 0-3 på resultattavlan hade det varit lätt att vika ner sig och bara invänta två plågsamma perioder innan slutsignalen. Det gjorde inte AIK. Tvärtom.

Gnaget fortsatte skapa, stressade faktiskt Linköping, hade det ena fina läget efter det andra och till slut satt reduceringen där 1-3 efter 16.02 av andra. Och med kontakt skapad fanns plötsligt nerv i matchen.

När Broc Little verkligen kämpade in 2-3 reduceringen efter bara 26 sekunder av tredje såg en vändning möjlig ut. Men Linköping höll emot och AIK inkasserade ännu en ”hedersam förlust”, den sjätte torsken av sex möjliga på bortaplan dessutom.

”Jag är så jävla trött på bra matcher där vi får stryka på foten. Fy fan!” sa en besviken Perra Johnsson i C-moreintervjun efter matchen. Och Björn Melin förstår känslan.

– Så känner nog många i laget. Vi gör många bra perioder, det gör vi men sedan har vi någon period som är sämre och då smäller det bakåt. Det funkar inte att ha det så och vi måste hitta en jämnare nivå nu, och ha en bättre trygghet i försvarsspelet.

Vad kan man göra för att få just bättre trygghet?
– Det gäller att nöta på träningen att verkligen snacka med varandra och försöka hitta en lösning. Det är inte mer man kan göraf.

Vad kan ni ta med från den här matchen?
– Det är ju anfallsspelet och att även när de har 3-0 så börjar vi spela bra försvarsspel. Det är som att då är det lättare, som att vi har väntat på att vi ska ligga under innan vi tar tag i det. Det går ju inte, det måste vi göra från början.  Vi måste börja spela rejält i egen zon och fortsätta som vi har gjort i anfallszonen plus bättre effektivitet så kommer vi att börja vinna, säger Björn Melin.

 Sin egen insats så här långt under säsongen betygsätter han med orden ”det har gått lite upp och ner”.

– I vissa matcher har jag skapat, sedan har inte utdelningen varit så bra. Men jag har varit i den här situationen innan, när man inte får utdelning på det jobb man gör. Då får man ta en annan roll och gå in och kriga för a-laget istället och bidra med något annat och det tycker jag att jag har gjort.

Som en av flera nya spelare i laget har Björn Melin givetvis fått kämpa lite extra för att hitta rätt, inte minst på grund av alla skador som skapar instabilitet i laget:

– Ja det har tyvärr varit många skador, det gör att det blir mycket plockande i femmorna och inte så mycket kontinuitet. Sedan om det är bra eller dåligt det vet jag inte.

Jag kan tänka mig att det blir svårt att träna när det byts hela tiden?
– Ja, det är väl det jag menar. Det blir svårt att hitta kemin. Man behöver lite tid för att lära känna varandra och så fort man börjar hitta någon så kommer skador här och var och så byter man igen. Det är så det har varit, säger Björn Melin.

En ljuspunkt i AIKs annars jobbiga tabelläge är att övriga tre bottenkonkurrenter – Timrå, Växjö och Rögle också förlorade. Och att det därmed faktiskt fortfarandre bara är en poäng som krävs för att ta sig ovanför kvalstrecket och bara sex pinnar upp till en slutspelsplats.

Och spelarna kan inte göra mycket mer än att ta nya tag för att bryta motgångarna och försöka skapa en positiv spiral istället.

– Det är segrar som gör att man… får lite mer självförtroende och lite lugn så att säga. Samtidigt så gäller det att verkligen ta med sig det som är positivt. För vi kan göra mycket bra också. Man får ta med sig det. Alla är lacka efter matchen när man förlorar och det ska man vara, men man kan inte ta med sig gnället utan man måste ta med sig det positiva, och inte förstärka och förvärra det som har varit dåligt. Manmåste ge laget lite energi, det är det som det handlar om.


8 kommentarer:

lol sa...

AVGÅ GOZZI NU

Marie Hallman sa...

lol: Vad ska man göra sedan då menar du? Vem ska ta över? Med vilka pengar? Är ju inte så att kassan fylls på när publiken sviker heller.

Anonym sa...

Marie, ser att Printz lämnat Slovan Bratislava - kan vi hoppas på en stabil back till DIF...?
/Brasse

Marie Hallman sa...

Brasse:Ingen aning men med tanke på att han bara varit ute ur landet i ett par månader skulle jag gissa att han helst vill fortsätta utomlands. Annars blirl han upptaxerad på de första månaderna i Slovan Bratislava...

Anonym sa...

Tufft läge för AIK och tyvärr börjar otåligheten att lysa igenom hos vissa. Som vanligt finns det inga snabba lösningar, utan det är tålamod som gäller för att vända det till en positiv trend i stället.

Som publik kan vi hjälpa till genom att gå på matcherna och fortsätta heja. Det som krävs är självförtroende och det kommer genom stöd snarare än burop.

Mattias

Marie Hallman sa...

Mattias: Bra sagt, håller verkligen med

Anonym sa...

Solna går som tåget men jag saknar alltjämt de underfyndiga kommentarerna från Bengan, Larry, Bosse Knopp eller vad han kallar sig nu för tiden.

Anonym sa...Also visit my web site lottery-how-to-win.com