lördag 6 oktober 2012

Jensen: " Alla känner helt klart när man har fansen med sig"



(Nicklas Jensen. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Växjö hade vänt och tagit ledningen i andra, spelet gick trögt, matchen var allmänt sömnig, de 4 235 på läktarna likaså. Men då plötsligt ökade klacken trycket. Hela hallen hängde på - spelarna svarade och pang så vände AIK tillbaka matchen och har nu två vinster på de tre senaste matcherna.

– Fansen hjälpte oss, absolut. Alla killarna på bänken och även de på isen känner helt klart när man har fansen med sig. Det hjälper – som du såg- enormt mycket, säger Niklas Jensen.


Första perioden var mest ett ställningskrig men i andra kom AIK ut supertaggade och tog ledningen efter 49 sekunder då Nicklas Jensen gjorde sitt femte elitseriemål för säsongen.
Den glädjen blev dock kortvarig, Växjö vände snabbt till 2-1 och inför tredje såg det tungt ut spelmässigt.

– Ja det var en tuff match faktiskt. Vi började bra och det kändes som vi hade greppet ändå om matchen i första, sedan tappade vi tempo och började göra misstag men i tredje fick vi upp farten igen, slog tillbaka och jobbade bra som ett lag. Det var skönt att se och verkligen bra för oss, så att vi får med oss känslan att vi kan kämpa oss i fatt och vända och vinna. Helt perfekt, en skön vinst! Det var att vi fick upp farten igen som gjorde att vi slog dem till slut.

Men det såg ut att gå väldigt långsamt i andra?
– Ja exakt… men det är hockey, man har momentum i olika skeden av matchen. Ibland är det de som har momentum och då har det svårt att få fart på det. Vi hade en period i andra där vi verkligen fick slita och kämpa men sedan tog vi över och det är verkligen bra för lagkänslan att veta att vi kan ta tillbaka kontrollen över matchen i tredje, att vi kan ta tillbaka momentum även om det har gått tungt i en period innan.

(Jensen bryter sig fram... FOTO: JESPERZERMAN.SE)

Och det var med hjälp av fansen som man vände och vann. AIK-tränaren Perra Johnsson konstaterade efter matchen att stödet gick som en våg genom båset:
– Den hjälpen som vi fick från de där uppe i hörnet! (Klacken) Den var helt otrolig, det bara kändes som en stark våg i hela båset att nu JÄVLAR! Alla lyftes av det, säger han och ser otroligt tacksam ut.

Även Jensen kände så klart av lyftet:
– Ja men jag tycker i och för sig att de sjunger och stöttar bra hela tiden, i alla matcher men de ökade ännu mer just där och då, precis innan vi kvitterade till 2-2 och höll i sig fram till vårat 3-2-mål så det var helt klart en stor hjälp för oss att göra de målen. Det är skönt för oss i laget att känna att vi har fansen i ryggen.

Och skönt för dig att få göra femte målet, antar jag?
– Ja det är skönt, det är bra att jag har fått fart på och håller uppe målgörandet nu. Det är bara att fortsätta så nu för vi behöver ju vinstern nu och det är det viktigaste för både mig och alla andra i laget att vi börjar plocka vinster och poäng och tar oss uppåt i tabellen. Sedan är det så klart alltid skönt att göra mål personligen.

Men det var inte bara fansens stöd som fick fart på AIK. Växjö bidrog generöst med ett andra fem mot treöverläge i matchen 14 minuter in i slutperioden. AIK tog timeout för att få bättre utdelning än man hade vid det första fem mot treöverläget och ordern var enligt tränaren Perra Johnsson att ”bomba puckar mot målet” som han själv sa efter matchen:

– Vi snackade mest lite taktik, basic saker som att se till att få pucken i mål, vi kan inte hålla på och passa runt utan skjut och kör lite grejer som vi har tränat på. Det var ju det andra tvåmannaöverläget i matchen och det hör ju inte till vanligheterna att man får två fem mot tre i en och samma match. Men – givetvis- med tanke på hur det såg ut vid det första tillfället där vi varken gjorde mål eller skapade särskilt många chanser så tog vi ett snabbt snack andra gången om hur vi skulle spela. Det var mest taktiksnack men det funkade ju! Det hjälpte uppenbarligen för det blev mål, he, he. Så det var skönt, säger Jensen med ett stort leende.

 (... firar sitt femte mål i AIK....FOTO: JESPERZERMAN.SE)

Perra var rätt arg efter förstafem mot trean va?
– Ja det var han men man får som sagt inte fem mot tre så där jätteofta så när man får det måste och vill man ju dra bättre nytta av det. Men det funkar inte alltid, det andra laget kan som Växjö vara bra på att blockera pucken stoppa en, det är hockey.

En annan positiv detalj i matchen var att AIK – för en gångs skull – kunde spela färdig matchen utan att någon klev av med skador. Under de första matcherna har det alltid var någon eller ett par som fått skador som sedan hållit de borta från träningar och matcher:

– Ja det är lite galet… och självklart så har det påverkat spelet lite. Det är ju alltid bättre så klart när man kan träna med fullt lag, med rätt kedjor och köra som man ska göra inför matchen istället för att hålla på och byta hela tiden men förhoppningsvis är det är att vi slapp skador i dag ett positivt tecken inför framtiden. Men jag tycker vi har gjort det rätt bra ändå, trots alla skador och får vi sedan tillbaka de som redan var borta så kan vi börja köra på ordentligt.  

Och vem vet, kanske var de här två segrarna på de tre senaste matcherna och äntligen en skadefri match vändningen för AIK. Jensen hoppas det så klart i alla fall.
– Ja, jag tror på det! Det är alltid gott att vinna så jag hoppas att det kan bli en rejäl boost för hela laget.

Hur ska ni bygga vidare på det då och inte falla tillbaka in i den negativa spiralen igen då?
– Genom att ta med sig det som ändå har varit bra och positivt. Vi gjorde en bra match även i Skellefteå senast, tycker jag – fast vi förlorade. Det fanns en hel del positivt där att ta med sig, vi ska fokusera på det och glömma de misstag och dåliga matcher som vi har spelat, säger Jensen och fortsätter:

– För det finns mycket bra i det här laget, som i dag då vi ökar farten på slutet från segt till bra fart. När vi gör det så ser man hur bra lag vi är och hur bra vi kan spela, så högre fart det gynnar det oss, det såg vi i dag (mot Växjö) Segt matchtempo funkar inte men när vi får upp farten och kommer tillsammans som ett lag så är vi svårslagna. Vi måste bara se till att visa det spelet i varje match.

(...och  har bliviit bättre och bättre för varje match. FOTO: JESPERZERMAN.SE)

För Jensen handlar det dock inte bara om att vinna med AIK, han är ju utlånad från Vancouver till Gnaget för att få ett extra lyft i övergången från spelet som junior till spelat i NHL.

– De två senaste åren spelade jag spelat i kanadensiska juniorligan. Det var bra, jag lärde mig mycket om spelet i Nordamerika men nu, här i AIK, så får jag spela med och mot män.  Man vill ju spela som vuxna gör, det är ju så det ser ut i NHL. Det är bara vuxna spelare som är med där och de kommer jag ju möta senare när jag åker dit så jag tror att spel här kan boosta allt hos mig. Som tillexempel min skridskoåkning, det snabbare passningstempot och den bättre hockeyn här… allt är bra att ta till sig och lära sig av och det har jag gjort. Det har varit kanon så här långt i både AIK och i Stockholm. Det är ju en riktigt fin stad också och killarna i laget är bra så det är helt perfekt.

Har du lärt något så är långt då trots den tuffa starten – sju vinster och bara två segrar på nio matcher?
-Ja absolut, hockey är detsamma oavsett om du vinner eller förlorar matcherna, du kan alltid lära dig något – även under träningar och vid sidan av isen när du hänger med de andra vuxna i laget så lär man sig något. Så jag är glad att jag får spela med AIK.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag säger som sportbladets livereporter ,publik siffran är lika sann som det senast rapporterade valresultatet från vitryssland,, Max 3000 där MAX! Jag är gnagare men skäms över att vi har så dåligt med folk så att vi måste ljuga för att slippa bli hånade,,,

Jones sa...

Vad yrar du om? Det var absolut över 4.000 pers där?

Det luktar djurgårdstroll om dig lång väg.

Anonym sa...

diftroll utan tvekan. 4.000 var de utan tvekan där, tittar du bara på rad 1-2 eller?

Hans sa...

F.ö. så from i år så redovisas sålda biljetter (i Elitserien), inte hur många som de facto gått in.

Marie Hallman sa...

Det lustiga är ju att de som väl VAR där, de låter som dubbelt så många när de väl trycker i. Det var det som lyfta laget och så funkar det för alla lag så kom igen och sjung alla, så mycket ni bara orkar!

Anonym sa...

Ok så Erik Karlsson från bladet hittar bara på? Låt mig gissa han hatar väll AIK så mycket så han ljuger om att det är en påhittad publiksiffran,, ja säkert så måste det ju vara jag menar inte kan det väll vara så att det helt enkelt var just en påhittad siffra,,,