torsdag 25 oktober 2012

Janmark: " Det gäller att våga spela det vanliga spelet"



 
 (Mattias Janmark ser inga målvakter -bara öppna nät. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)
 
Två mål på en minut är en rejäl surprise. Hattrick – det första i elitserien – plus två assist i samma match är ju mer än tur. Det är skicklighet. Mattias Janmark var inblandad i samtliga fem AIK mål när Gnaget vann med 5-2 mot Modo i Övik.

– Ja det var skitskönt. Det flöt på bra idag. Eller snarare allt bara flöt, säger 19-åringen med ett skönt skratt.

Målen beskriver jättetalangen lite lätt avslappnad så här:

– Första (1-1) var ett halvbra skott som letade sig in, andra målet (1-2) styrdes in lite på deras försvarare och gick in turligt. Sedan fick jag friläge (2-4) och den satt bättre. Det var ett bra avslut.

Och det får man hålla med om. Finast med det målet var kanske ändå skridskoåkningen fram till skott. Jäklar vad fötterna går. Kolla på höjdpunkterna sedan så får ni se. Lite kroppsfinter på det så förstår ni att Modomålvakterna Starkbaum och Alsenfelt (de bytte efter AIK:s 5-2 mål) får lite halvjobbiga vibbar varje gång de ser den där Janmark komma farande. Ständigt denne Janmark.

När Edgars Klavins satte sitt första elitseriemål (1-3) kom framspelningen givetvis från nummer 26:

– Det var ett ganska långt anfall, en passning till back, sedan gjorde Klavins mål. Det var ett bra anfall.   

Även vid 5-2 fanns 19-årige Janmark med i poängprotokollet:

– Jag fick en bra passning av Melin, gick förbi målvakten och passade bak till Melin som fick öppet mål. Det var bra pass av oss båda.

Och hattrick det har han gjort förr visar det sig:

– I J18 semifinalen mot Frölunda borta för fyra år sedan. Så det var ett tag sedan man gjorde ett hattrick, ha, ha. Men det var väl en sån dag när man får utdelning på allt. När man får utdelning i första lite turligt då får man energi och vågar göra lite mer på banan. Till slut trillar väl allt in när man vågar göra det lilla extra eller får extra flyt. Så blir det vissa kvällar.

Vad sa lagkamraterna under matchen? Stod de med hakorna i isen?
– Ja lite så, ha, ha. De var lite chockade. Det är inte ofta man gör fem poäng i en match men det var grymt att kunna göra det i alla fall!

 Nu var det som sagt inget turligt bakom de här målen. Tvärtom. Mattias Janmark sköt in sig i laget redan under försäsongen. Sedan dess har det rullat på framför allt under de senaste sju, åtta matcherna:

– Ja det har flutit på bra. Jag har fått mycket förtroende och har fått spela mer och mer, då blir det så här, då lossnar det ännu mer så det är jättekul att jag har fått det förtroendet. Jag hoppas få fortsätta få det…

 Vad brukar tränaren (Perra Johnsson) säga till dig om ditt spel?
– Det är inte så jättemycket. De är ganska nöjda och vill att man ska fortsätta bidra med energi. Annars säger de väl inget speciellt. De säger mest att de är ganska nöjda hittills men att jag kan få ut lite mer av det - som i dag – om jag bara vågar göra lite mer och skapar lite fler lägen själv. Det kan förbättras men var bra i dag i alla fall.

Men det blev ingen storseger. Modo gjorde istället en AIK, om man ser till vad som hände i tisdags då AIK gjorde en stark upphämtning men förgäves. 7.08 in i tredje började Modo sin upphämtning (3-5), fyran kom några minuter efter det och Övikslaget hade även ett skott som gick precis utanför.

Så vad hände där?
– I andra var vi ju helt dominerande, där kunde vi ha lett med mer men i tredje då blev vi för fega, stod och väntade på dem. Det var som vi mot HV senast. Vi ställer upp och försvarar oss och då blir det lätt så. Och så fick de ju in ett mål i början av tredje, det gav också energi till dem. Men i sista fem samlar vi ihop det, då fick vi stopp på det (Modos anfallsvåg)

Tankar när Modo börjar komma i fatt?
– Att det är inte så mycket att göra. Det var bara att fortsätta våga spela och gå på anfall igen. Men det blir lätt så om man leder med några mål att man backar hem. Det funkar inte, det lärde vi oss idag om inte annat. Så det gäller att våga spela det vanliga spelet som man hade innan man tog sig till ledningen. Det lyckades vi inte med i dag, men vi kunde i alla fall stänga till på slutet det var starkt jobbat

Och just modet är påtagligt hos Mattias Janmark som förutom snabba fötter och bra närkampsspel med kroppen vågar skapa, vågar chansa – ibland i rätt ibland i fel lägen men oftast rätt- i alla matcher. Oavsett vilka AIK möter eller hur man ligger till i tabellen. Och därför har han belönats med mer och mer speltid och har gått från noll mål och noll assist på förra säsongens totalt 21 matcher (18+3) till totalt sex mål och fyra assist - totalt tio poäng på den här säsongens inledande 17 matcher: 

– Jag har spelat otroligt mycket, de sju, åtta senaste matcherna har jag haft mellan 15 och 20 i speltid. Det är skitkul. Och då vet man att det kommer att lossna till slut. Och det är väl så… att jag börjar komma in i det mer. Jag förstår spelet bättre och börjar lära mig mer och mer om hur det funkar och vad jag ska göra för att komma framåt.

Men det är en radda stora kliv framåt jämfört med förra säsongen då det kunde bli bara några byten här och där:

– Fast förra året fanns inte det… de hade liksom inte reserverat någon plats direkt men nu har jag varit med i truppen ett år, och under den här säsongen från början, då får man mer utrymme och den extra speltiden som jag inte fick förra året då jag inte hade någon plats från början. Det är nog ganska naturligt, säger Janmark.

Hattrickpucken?
Den fick han med sig, norpad av Jonas Liwing. Så den får åka stolt med hem i bagaget under resan hem från Övik under fredagen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Otroligt bra Janis!!

Kedjan med Melin, Janmark och Edgar K var helt fantastisk!! Hoppas verkligen att de får fortsätta tillsammans.

Marie Hallman sa...

Anonym: Jag såg ju inte matchen men statistiken ser onekligen lovande ut!! Lät som Janmark var nöjd också...