onsdag 10 oktober 2012

Pirnes: "Det finns inga ursäkter"

 
(Pirnes. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


AIK inledde strålande, men det var Modo som kontrade in 1-0 och 2-0, som satte en straff till 3-0 och avslutade med ett fjärde mål, hyfsat ostörda.

– Vi måste få detaljerna att sitta bättre. Måste hålla pucken mer i deras zon, få lite längre anfall. Då tvingas de till slut ta utvisningar. De hade inte en enda i den här matchen och det säger mig att de fick mysa runt i sin bekvämlighetszon. Vi tog oss inte in i den, vi låg inte tillräckligt nära för att störa dem alls trots att vi kan göra det, konstaterar Esa Pirnes.

Stämningen var minst sagt dämpad och framför allt besviken i AIKs omklädningsrum efter att ha blivit nollade mot Modo.  Det var många sammanbitna käkar och inåtvända blickar.

– Det värsta är förlusten så klart. I första perioden spelade vi som vi ville, fick momentum men sedan fick de det där målet. Det där enkla målet precis föra pausen. Och efter det gick vi ner oss lite. Andra var inte alls lika bra av oss, vi hade chanserna. Men satte de inte. Jag fick ett friläge – det står väl 2-0 till dem de. Hade jag satt det skottet hade det blivit en annan match, då hade jag väckt liv i alla. Så det är små marginaler! Istället för 2-1 så blir det 3-0 när de sätter sin straff.

Ni spelade ju riktigt bra i början, sammanhållet och med kraft men ju längre tiden gick, desto mer spreds spelarna ut och på slutet var det värsta en och en-racet från alla som var inne?
– Ja precis, det är vårat problem nu, att när det inte går som vi vill så blir vi lite frustrerade. Vi tar i för mycket – ibland är lite försiktigare bättre och framför allt så är det bättre att följa sig till det spel vi har satt upp men alla vill göra mål, alla vill dra igång en skön känsla. Så vi måste ha mer tålamod, tänka mer på vad vi gör - inte bara slänga i väg pucken utan ha en tanke när man skjuter. Att försöka göra mål när det är läge men också att lägga ner pucken djupt eller dumpa ut pucken om det är läge för det. Nu går vi på vilka chanser som helst, då blir det 50-50 och då biter oturen oss i röven ganska ofta.

Och många skott kommer långt utifrån utan adress och med ganska beskedlig fart?
– Ja vi måste få igenom skotten och det är en grej vi har pratat om. Men kanske har vi snackat för mycket om att bara få in pucken och att ta returerna, nu måste vi kanske spela lite smartare. Göra ett drag först för att få lite bättre lägen och sedan skjuta. Inte bara bomba in pucken utan tanke bara för att det går att skjuta. Så det är såna småsaker som avgör. Nu är vi det bättre laget i kanske 30-40 minuter. Under den tiden gör vi kanske vår bästa match för säsongen men utfallet blir inte det vi försökte skapa så vi får fortsätta hålla huvudet högt, köra på med en bra känsla – närmast mot Linköping borta på torsdag.

Hur ska det gå till?
– Vi måste ta till oss det som är bra ändå, lära oss av misstagen och det som inte funkar och få tre pinnar i Linköping.


(FOTO JESPERZERMAN.SE)

Vad kan ni som är äldre och mer rutinerade göra för att hålla ihop laget?
– Ja det är just det, att nu måste vi kliva fram. Gärna genom att göra ett mål – som när jag fick friläge. Där borde jag ha satt den, att vara en bra förebild i såna situationer är det viktigaste. Man måste visa att man är en ledare, vara bäst på de små detaljerna, inte acceptera någon som helst ursäkter från någon utan bara fortsätta pusha dig själv och dina lagkamrater framåt, säger Pirnes innan han slår fast att:

– För jag tror på det är laget, jag tror att vi har spelare som vill ge allt för varandra. Det kommer bli bra till slut.

Det kändes mot Växjö som att laget fick lite momentum av att rutinerade spelare kom tillbaka och den känslan fanns i början av den här matchen men sedan är laget föll isär så fanns det ingen där och höll ihop laget?
– Nej det är sant. Vi måste bara få lite småsaker att stämma där, få någon pass, någon tackling, något spela att sitta, göra något som har lite woawfaktor så man får igång både laget och publiken. I förra matchen – och även i den här – så gav publiken oss bra med energi. Men vi måste ge energi publiken först för att kunna få energi tillbaka av dem. Det var vad vi gjorde senast och även nu i början av matchen – på det sättet som vi startade.

Och AIK måste som sagt bli jobbigare att möta. Nu fick en sån som NHL-spelaren Alexander Steen en komfortabel kväll på Hovet då endast fem tacklingar per lag delades ut.

– Ja precis och nu när de har killar som Alexander Steen så måste vi ligga nära honom och stressa honom, tvinga honom att dra på sig en utvisning. Han ska inte få snurra runt och få passa runt som de gör. De är för bra på det. Så det vi inte gjorde var att hålla i pucken, vi fick inte till de långa anfallen, tog inte skotten på rätt ställe. Då tog de momentum ifrån oss. Det är alltid jobbigare att ligga och spela på försvar och jaga motståndare än att spela offensivt bra.

Lätt att säga men vad ska ni göra nu då?
– Vi måste bara se till att vinna så vi hamnar i den goda cirkeln. Vi har alla verktyg, det sitter mer i huvudet och vi måste vända på det så att vi kommer in i en bra cirkel i stället nu. Vi började ju med tre övertidsförluster, det kunde lika gärna ha gått åt andra hållet. Att motståndarna fick pp och gjorde mål där tre matcher i rad det gjorde att cirkeln började rulla lite åt fel håll. Nu måste vi vända det, säger Pirnes och fortsätter:

– Vi har snackat med varandra, hade ett bra möte i måndags och vi måste bara vända den onda cirkeln till en god cirkel nu. Det finns inga genvägar eller enkla vägar dit. Det finns saker vi måste göra bättre – det vet vi. Nu släppte vi till exempel till för många två mot ettor så att Modo fick öppet mål några gånger, det ska inte behöva hända. Det är såna småsaker som att hålla sig till linjerna i spelet, inte ge bort pucken för enkelt som vi gör nu, lägga pucken djupt och så vidare.

Och kanske reta upp motståndarna mer, nu var ni ju för snälla?!
– Ja, det var ju inte jobbigt alls för Modo att ta sig in i och vara i anfallszonen. Så, vi måste tänka mer på vad vi gör där, inte ge de det utrymmet som de får. Ändrar vi på de detaljerna så vinner vi på lördag

Du sa föresten att du tror på det här laget, trots läget i botten. Varför gör du det förutom att det givna att man alltid ska tro på sitt lag?
– För att vi har många bra karaktärer i laget, många unga och en del äldre bra killar. Vi har en bra mix och jag är hundraprocent säker på att vi kan vända det här läget till vår fördel så småningom. Man säger alltid att det är nya killar som ska spelas in och bla, bla, bla men det skiter jag i. Det jag känner är att vi ändå är på rätt väg och vi kommer vara rätt på det snart. Det finns inga ursäkter. Då kommer det att vända.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra analys utom just det med Steen.

-"Vi måste ligga närmare Steen och stressa honom att ta utvisningar."

Det hängde ju oftast 1-2 gubbar på honom hela matchen så han inte fick så mycket uträttat utom att
ändå slå snygga passningar till andra som blev friare. Steen är så pass rutinerad att han inte drar
på sig en 2'a för sånt, men kvittningsutvisning är inte omöjligt om man retar honom. Ska man reta någon
och försöka få med sig utvisningar finns betydligt enklare mål än rutinerade rävar, och det gäller
alla lag.

Marie Hallman sa...

Anonym: Tror han tog Steen som ett exempel mer... :)