fredag 19 oktober 2012

Eklund "Den tar jag! För lång och trogen tjänst"



 
 (Christian Eklund var med lite överallt. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det var småirriterat från början och halvvägs in i första perioden blev det vild fajt mellan Christian Eklund och Jimmie Svensson. ”Fimpen” var så arg att först lyckades ramla omkull med domaren och sedan såg ut att vilja klättra över till andra utvisningsbåset.

– Det såg ut som att han gjorde en ful grej på Turbo (Tim Eriksson), då måste man ställa upp för varandra. Sedan kanske det inte var så fult men från vinkel så såg det jävligt fult ut, säger Eklund med ett leende efter matchen.


Men vad var det han såg?
– Att han (Jimmie Svensson) tacklade Turbo i ryggen helt onödigt, han höll på att göra illa sig sådär. Då tänkte jag att då får jag ge igen.

Du fick omkull domaren också?
– Ja, det var ju inte meningen! Jag ville bara komma åt honom (Svensson) men han gömde sig lite bakom domaren.

 – Nej det var lugnt.

Så domaren förstod det?
– Ja, det var lugnt. Det var ju inte meningen alls. Det kan bli så när man håller på och gruffar. Man är het där och trodde som sagt det var en ful grej på Turbo, det är ju därför man blir sur säger Eklund och skrattar åt det som hände.

(FOTO DANIEL PETTERSSON)

Men matchen mellan Djurgården och Karlskrona var het. Det var lite smågruff och efterslängar här och där men det blev mål också. Ett par dömdes bort men Djurgården vann till slut med 4-1 och tog sin tredje raka seger. Elias Granath gjorde sina två första mål i DIF-tröjan och Christian Eklund fick assist på båda de målen.

– Men ena är nog inte min, den pucken tar nog på en doja.

Vilket mål tänker du på då?
– Vid 2-0, det är nog inte jag. Jag är inte säker men det är Hank (Henrik Eriksson) som … det är egentligen en av deras spelare som skjuter på Hank och upp. Tror jag. Det var en riktig NHL-assist. Men den tar jag gärna. Det är ju onödigt om ingen ska få den så den tar jag! För lång och trogen tjänst, ha, ha.

Vid 3-0 försökte jag däremot passa till Hank för han försökte göra mål där, sedan kom Granath och gjorde mål istället. Den assisten var mer riktig. Jag hade två bra byten där. Det var roligt. Det var ett viktigt skede i matchen också. Och två bra mål av Elias. Men man är bara glad åt alla mål, vilka som än gör dem. Det är så jag känner. Det är ingen som åker och jagar poäng här. Vi vill bara vinna matcherna. För lagets skull. Det spelar inte så stor roll vem som gör målen eller assisten. Vi behöver få poäng till laget.

("Fimpen" och "Turbo" FOTO SARAH CARLSSON

Och tredje raka segern innebär att DIF nu plötsligt är uppe på playoffplats, som sjua i tabellen med fem poäng upp till direktkvalplatsen. Djurgården har inte förlorat sedan Gabbe Landeskog kom in och har tre segrar av fem sedan Douglas Murray anlände.  Nu är det ju inte de som gör allt men de har lyft laget, helt klart.

– De är jävla proffsiga i omklädningsrummet och proffsiga på isen. De ger oss självförtroende och snor mycket uppmärksamhet. Det tror jag kan vara skönt för många killar, att slippa den här pressen, och de två tar på sig mycket av pressen. De är ju vana vid det. Så de betyder jättemycket, speciellt den här proffsigheten. Som nu, nu ska Gabbe ner och träna… säger Eklund och kastar en blick på Landeskog som kommer gående med eget träningsschema i ena handen och en proteindrink i den andra.

Extra träningarna som han kör i NHL efter matcherna körs här med.

– Hörru, sätt lite press på Fimpen här…, skämtar bloggen.

– Men jag tycker han ser ganska fin ut! Jag tycker han ska vara sådär! Svarar Landeskog med ett skratt.

– Tycker du? Ha, ha… fyller Eklund i.

– Ja du har ju bra kropp ju Fimpen! Fortsätter Landeskog.

– Ja precis. Det är precis så det är. Jag kör i gymet före matchen, ha, ha. Svarar Eklund med glimten i ögat innan han tillägger mer allvarligt:

– Nä men de har en jävla proffsighet. Det är roligt att det smittar av sig på de flesta i laget och träningarna har blivit mycket bättre sedan de kom.

På vilket sätt?
– Det är mycket bättre tempo och passningarna sitter mycket bättre, det är två duktiga spelare som kan spela hockey väldigt bra. Det höjer hela gänget, det blir större press på alla. Träningarna är mycket bättre, de är där och skäller högt om det är dåligt. De lämnar inget till slumpen och det är så jävla skönt att ha såna killar i laget.

Har de varit med och påverkat hur träningarna ska skötas också`
– Nej men däremot så har de skällt som alla andra, om det har varit dåliga pass eller nu måste vi upp här. Jag tror att vi kände det, att vi måste börja göra träningarna mer noggranna. Då kommer det komma i matcherna också.

Det ser ut som att hela laget har fått bättre självförtroende också - det kommer såklart med vinsterna men det kändes redan vid första segern att huvudena var lite högre?
– Ja men vi har börjat vårda pucken mer, mycket mer att hålla i pucken och man får självförtroende genom att ha puck. Och det tycker jag att vi visar i de här matcherna, det är det som vi har vunnit på. Att vi har hållit i pucken. Sedan var det väl inget skönspel i Tingsryd senast men det är vinsterna som räknas och i dag (mot Karlskrona) så är vi aldrig hotade. Utan det är skillnad på lagen.

(På jakt efter 5-1. FOTO DANIEL PETTERSSON) 

Det här var dessutom tredje raka jag minns inte när ni hade det senast?
– Ja inte en enda gång på förra säsongen i alla fall. Det är skönt. Det är viktigt och speciellt för självförtroendet, nu börjar man tycka att det är roligt igen. Men det gäller samtidigt att vara ödmjuk och inte få någon vattenskalle här och börja tro att vi är bättre än vi är. För vi ska vinna de här hemmamatcherna! Men det är klart – vi får glädjas åt vinsterna och försöka ta till oss det men inte för mycket.

Tror du att ni kan behålla självförtroendet den dagen de åker, det kan ju hända plötsligt?
– Ja det tror jag nog. Det är ju hypotetiskt när de drar och de kommer säkert dra någon gång…

Kan lika gärna bli nästa vecka…?
– Ja precis men jag tycker att många har lyft sig – tack vare dem även om de kanske bara kommer att ha spelat en fem till tio matcher så har de hjälpt oss en bit på vägen.

Ingen risk att det dippar då, att där ryker självförtroende när planen lyfter från Arlanda?
– Nej det tror jag inte. Jag tycker att alla kedjor har höjt sig. Det är inte bara dem även om det är mycket tack vare dem. Men jag tror inte det blir något problem, klart vi blir svagare när två så duktiga spelare försvinner men då är det upp till oss andra, säger Christian Eklund.

Jag kollade upp det där med tre segrar sedan. Och senaste gången Djurgården hade minst tre segrar i rad var under kvartsfinalen mot Luleå våren 2011 då DIF vann fjärde, femte och sjätte kvartsfinalomgångarna.

Men kanske har det tagit lite tid att förbereda sig på spelstilen i HockeyAllsvenskan som tidvis är ruffigare och mer ostrukturerad. Nu har Djurgården lärt sig och vet vad som väntar:

– Ja det tycker jag att vi gör. Vi spelar mycket smartare nu genom att hålla i pucken och vårda pucken. Vi har många skickliga spelare och börjat vårda pucken i rätt lägen och har bra bedömningar av när det inte är läge att lira då lägger vi ner pucken och det är det som har blivit bättre. Det hade vi inte i början, den ödmjukheten, att göra rätt saker på rätt ställen. Men det har vi jobbat mycket med och pratat mycket om så det har sett bra ut på slutet. Det är bara hoppas att det fortsätter.

Har det varit en omställning för folk att liksom lära om och spela mot den här typen av motstånd?
– Ja lite har det varit så men det är att göra det lätt för sig att skylla på det.  Visst, det tog kanske en liten stund att vänja sig, vi vårdar ju pucken mer än vi kanske inte gjorde i början. Då kom vi ner i deras hockey snabbare och jag tycker att vi ska spela så här, vi är ett bra och skickligt lag, då ska vi hålla mycket puck.

Djurgården fick två mål bortdömda, det ena för att målburen lyftes ur sitt läge lite grann när Jimmie Ölvestad och en spelare till trycktes mot buren. Vid andra tillfället landade Ölvestad på målvakten och spelet blev avblåst. Men det där är inget Christian Eklund funderar på efter matchen. Det blev ju tre poäng ändå.

 (FOTO DANIEL PETTERSSON) 

Och precis när jag stänger av bandspelare ber han att få säga en sak till. Det är viktigt att jag tar med det påpekar han innan han fortsätter:

– Jag vill bara passa på och tacka fansen. Vi har börjat serien knackigt – vi har match hemma mot ett lag som just nu ligger i botten och kanske inte är någon drömmatch att se men har ändå fem och ett halvt tusen på läktaren. Bara det är helt otroligt. Jag vill bara passa på och tacka! Säg något annat lag som skulle ha så mycket folk i en sån här match? Våra fans är alltid en sjätte utespelare, så är det varje gång de är här, de drar igång oss hela tiden. De betyder väldigt mycket. Kanske mer än de tror till och med.




3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken kung han är!

Anonym sa...

Suverän intervju som vanligt Marie, Tack! :)

Marie Hallman sa...

Anonym: Störtskön och som han jobbar!

Anonym; Tack själv att du läser!!