torsdag 4 oktober 2012

Hjelm "Det är inga stora grejer det handlar om utan mest lite nytänk i spelet " 
(SSK ändrar om i spelet och tränarnas ansvarsområden. FOTO GUSTAF BRUNDIN)

Gratis entré till matchen och målfest på isen. SSK-fansen kunde inte klaga på underhållningen i matchen mot Karlskrona senast (i onsdags).

Vad som låg bakom islossningen? Kanske snacket inför matchen och de nya detaljerna i spelet som laget har pratat ihop sig om.

– Ja det hjälpte uppenbarligen, fast jag vet inte hur mycket det påverkar så. Men det var skönt att få in lite nytt och lite nytänk när det går tungt. Det blir lite ny energi i laget, sånt behöver man när det har gått dåligt, säger Andreas Hjelm.

 SSK vann alltså matchen med hela 6-2, en kombination av ett bra SSK och ett inte lika suget KHK.

– Ja det var nog en liten kombination. Vi gjorde det bättre än vi har gjort i de andra matcherna samtidigt så kändes det som att de inte var helt på hugget. Men för oss var det skönt att få lite utdelning, att få göra lite mål. Det var bra för publiken att få se en vinst också.

Men vad är det man har snackat ihop sig om då? Jo det är dels lite ändringar på träningar och hur tränarna jobbar där samt på en del detaljer i spelet.

– Det är inga stora grejer det handlar om utan mest lite nytänk i spelet.

Vad kom ni överens om då?
– Att vi ska komma med mer fart, har varit lite hafsigt i de första matcherna. Vi har haft svårt att få upp farten. Vi jobbar hårt men trots det har det känts som att vi står och trampar lite i onödan nästan. Vi försöker komma med mer fart nu i mittzonen, få mer tryck och så. Sedan hur vi ska få mer fart, det är genom att försöka bli bättre på att vända spelet när vi får pucken i mittzonen och inte spela fast oss i situationerna, vi får rakare spel då.

Vems tankar låg bakom ändringarna? Ni eller tränarna?
– Det var väl både och. Det kom huvudsakligen från ledarna men det känns som det kom in som en liten frisk vind. Det var såna grejer som vi spelare har gått och tänkt på själva, till exempel att vi inte har haft så mycket fart, men det är ju bra att tränarna ser det också så att det inte bara är vi spelare som ser det.

Fanns det något som ni spelare bad att få ändra i spelet?
– Nej, vi spelare tänker väl mer på själva gruppen, att man måste ha mer harmoni i laget och slappna av. Det har varit ganska höga axlar i omgivningen sista tiden men man måste komma ihop att man spelar hockey av ett skäl och det är för att det är så kul. Och jag tycker att varje match man får spela, då ska man njuta för att man får spela hockey.

Om det nu har varit spända spelare, innebär det att ni skällt på varandra med? Som man lätt gör när man är stressad?
– Nej, det tycker jag inte. Ja sa det när vi låg sist i tabellen, att jag var förvånad över att vi hade så bra stämning i laget samtidigt. Jag har aldrig spelat i ett lag som ligger sist faktiskt, så det var en väckarklocka för mig att det kan vara så, så det har varit bra.

Men det har varit en del spända spelare på isen, eller hur?
– Ja det blir så när man får ett par torskar på rad. Man känner pressen. När du är i bra form så hittar du alltid en lösning ute på isen. Allt du gör känns naturligt och sitter bara där, men när du förlorar och har pressen på dig så börjar man lätt att tänka för mycket. Man försöker överprestera, hitta en passning som inte går, det blir oftast en ond cirkel som man sedan försöker ta sig ur, säger Andreas Hjelm.

Och det är ur den negativa och in i den positiva cirkeln som Hjelm och hans lagkamrater hoppas att de har tagit sig nu efter snack, ändringar och storvinsten mot Karlskrona. Men givet är det inte, till att börja med väntar en tuff resa och match mot Haparanda, borta.

– Ja, nu ska vi upp till Asplöven där vi ska ta tre poäng med hoppas jag. Vi ska jobba vidare på det som vi har gjort nu med spelvändningar och så och få med oss mer fart. Vi har i alla fall fått lite mindre press på axlarna och kan slappna av lite mer även om bortamatchen på lördag blir otroligt viktig. Men jag hoppas vi kan spela lite mer avslappnat nu i alla fall.

Och kanske äntligen hitta in i en positiv cirkel?
– Ja det gäller att rida på den vågen!

Varför har ni inte gjort de här ändringarna innan då?
– Ja säg det! Jag vet inte men det tar lite tid innan man förstår exakt vad som inte funkar. Allt måste analyseras först, man måste ta sig den tiden och se vad problemet är. Det är inte så lätt att hitta det där problemet, säger SSK-forwarden.

Andreas själv stod för ett av målen mot Karlskrona, hans första för säsongen:
– Ja det var kul. Jonas Engström hade pucken, åkte bakom målet, jag klev in mitt framför deras målvakt, deras backar följde Jonas, han hittade en öppnande passning. Jag hittade nättaket och det var skönt att få den nollan!

 Nu var det inte enbart detaljer i spelet som har gåtts igenom och ändrats hos och av SSK. Även tränarna har fått lite ändrade ansvarsområden.

Så här står det på SSK:s hemsida. ”Vidare kommer Johan Strömwall att delvis ha ett mer övergripande ansvar bland annat för att kunna få ett bättre ”helikopterperspektiv”. Samtidigt vill vi i ännu större utsträckning använda Anders Sörensens kompetens och han kommer därför leda fler träningar och ha en ännu större roll i förberedelser inför match. 

Det låter lite luddigt så bloggen bad Andreas Hjelm förklara i stället:

– Båda tränarna är kvar i laget som vanligt men Anders har fått lite mer att göra i förhållande till våra träningar när det gäller att visa övningar och instruera individuellt. Johan ska vara mer aktiv när det gäller att se helheten, säga att det här är något man kan göra annorlunda. Han har inte haft utrymme att göra det när han har skött träningarna mest själv.

Vad har Anders gjort då?
– Han har haft hand om backarna, först och främst. Han har varit med och instruerat tidigare också men nu kommer han få mer ansvar för det området. Han ska ta lite mer möten med oss, vara med och snacka med oss. Han får mer ansvar över det och då kan Johan använda mer tid till att ha sån där helikoptersyn på isen och se mer på helhetsgrejer istället för enskilda övningar. Det är lite ändrad fördelning där.
5 kommentarer:

Mattias sa...

Fri entré men ändå bara 3 970 åskådare. Patetiskt. Finns ingen hockeykultur i basketstaden Södertälje.

Anonym sa...

Jodå det finns hockeykultur men att ha fri entré på en skitmatch gör ju ingen glad, skulle det varit mot Leksand eller DIF hade det garanterat varit fullt hus.

Mattias sa...

Anonym: Jaha. Jag trodde man gick för att se sitt lag spela - inte att se motståndarna spela MOT sitt lag...
Men det har ju varit samma sak förr om åren när det varit fri entré så har det ändå varit långt ifrån fullsatt. Basketen och fotbollen är tydligen de stora sporterna i Södertälje nu för någon hockeykultur verkar det inte finnas längre. Och det är ju också bara att se på lagets placering i tabellen.
SSK-ledningen pratade om kvalserien inför säsongen. Och det är ju där som SSK befinner sig nu - på kvalserieplats för att hålla sig kvar i hockeyallsvenskan.

BigDan sa...

Hockeyn är absolut den största sporten i stan och det snackas mkt hockey på stan men många är less på att se ett SSK som alltid harvar i botten men det finns en kärna på 3000 som ser alla matcher även om det hade varit spel i div 2.

Kom igen nu Sport!

Eldans tunga slagskott sa...

Jonte Ericsson på väg in till SSK. Tydligen klar i nästa vecka. Nu börjar vi snacka!