söndag 6 februari 2011

Brodin: " Får man förtroende så vågar man göra grejer"

Tog lite tid, på grund av ett födelsedagskalas men nu så... här är lite uppföljning på Djurgården.


 (Brodin. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/ARKIVBILD)

Upp som en sol och ner som en pannkaka. Så kan man beskriva Djurgårdens två senaste matcher. Efter 5-1 kalaset i torsdags med ett fartfyllt, härligt spel var det ner i gruvan och en halvseg 1-2 torsk mot Brynäs på lördagen. Märkligt svängigt.

– Ja, det var en konstig match. Vi gör en bra första, snackade om att lägga mycket skott och få in folk på mål direkt och det lyckas vi ganska bra med men i andra tappar vi… jättekonstigt. I sista tio av hela matchen spelar vi jäkligt bra. konstaterar Daniel Brodin.

Varför gör ni inte det från start då?
– Ja du… ingen aning… alltså det är skumt! Jag vete fan vad det är. Och jag vet inte vad som hände där på slutet men då hade vi skitmånga chanser i alla fall. Det kan vara så att de spelar lite på resultatet och backar hem samtidigt som vi inte hade något att förlora. Innan dess så var det lite fegt.

Är det inställningen som är fel?
– Nej, det tycker jag. Det är inget fel på vår inställning, alla matcher är skitviktiga, alla vet att vi behöver alla poäng vi kan ta men det brister lite i spelet. Vi kommer inte riktigt ur zonen.

(Krüger flyger. FOTO: ANDREAS GRANDIN)

 Det blir ju alltid jämnt mot Brynäs, de kanske passar er illa?
– Ja, jag vet inte. Det kanske är så, de står väl upp bra i mittzonen och har nog scoutat oss bra.

Men att det är så upp och ner mellan matcherna?
– Ja det är svårt att förklara för alla taggar till innan matchen. Alla vet vad som gäller, att vi måste ta poäng så det räcker att gå till slutspel. Och vi startar bra mot Brynäs men i andra så är det ett helt annat lag som kommer ut.

Då undrar man ju vad ni gjorde i pausen?
– Ja men vi gjorde som vi brukar, man går in och snackar lite, som vanligt. Jag tror till och med att vi startade andra i pp och det brukar vara bra men nä. Det gick bara inte, säger Daniel Brodin.

Marcus Nilson var inte med i går mot Brynäs. Inför matchen sa tränaren Micke Johansson i Canal plus att ”han är inte i tillräckligt bra fysisk form för att ta en plats” det vill säga, på vanligt svenska – han är petad. En tydlig signal till resten av laget, medger Brodin.

– Signalen är väl att man måste prestera för att vara med. Det är hård konkurrens mellan forwards nu. Det har det väl i och för sig varit hela tiden men nu när alla är tillbaka utom Jimmie (Ölvestad) och Mika (Hannula) har kommit in så är det verkligen hårt att ta en plats. Alla kör som fan på träningarna för att visa att man ska vara med på matcherna.

(Kronwall står upp. FOTO: ANDREAS GRANDIN)

Efter uppehållet väntar derby mot AIK. En tillställning där båda lagen måste ta poäng, så det lär bli hett på isen.
– Ja den matchen är skitviktig. Vi behöver alla poäng och man är alltid extra tänd till ett derby. Vi kommer gå in och köra som fan. Jag är skitladdad inför den matchen. Sedan ska det bli jävligt kul att spela de åtta sista matcherna efter derbyt. Det är bara köra, vi spelar för att gå till slutspel. Sedan om vi slutar topp fyra eller topp åtta, återstår att se, säger Brodin.

Han har fått en klart mer framträdande position i laget i år:
– Det har gått riktigt bra faktiskt hela säsongen. Jag var sjuk en vecka (influensasymptom) och hade en liten dipp efter det men nu känns det som jag är tillbaka på riktigt, det är jäkligt skönt.

Vad ligger bakom ditt lyft?
 – Det mesta handlar om förtroende. Får man förtroende så vågar man göra grejer, man vågar hålla i pucken. Det gick bra under matcherna i landslaget och efter det också, nu vågar jag hålla i pucken mer, jag blev en helt annan spelare …

( FOTO: ANDREAS GRANDIN)

På vilket sätt?
– För att jag lyckade spela bra och när man känner att man lyckas med något så fortsätter man så. Sedan känner jag att jag kan utvecklas ännu mer, jag kan hjälpa till mer genom att hålla i pucken mer, vända ifrån och bryta in. Det känns bättre när man känner sig säkrare med pucken.

Hur var det tidigare i karriären då? Höll du mer i pucken förr?
– Ja som B-junior så var jag inte en sån spelare som jag är nu. Jag tacklade inte så mycket då, var mer pucksäker och höll i den mer. Sedan kom det här med att brunka mer och då körde jag på det ett tag. Nu känns det som att jag börjar få till båda grejerna, att jag kan köra mer på båda. Även om jag har en bit kvar på tekniken, så jag får träna mycket på det också, säger Daniel Brodin.

( FOTO: ANDREAS GRANDIN)

 Och landslagsspelet har gett honom en lite annan roll i Djurgården också:
– Det har det, jag har fått lira mer nu och har fått lite mer förtroende av tränarna. Har fått spela mer boxplay, vilket är jäkligt roligt!

Jasså, varför då?
– För att man får gå in och förstöra för motståndarna, man får ligga i vägen, känner att man får förtroende när man spelar med en man mindre…

Det är mer ansvar och en viktig roll?
– Ja precis.

 
(FOTO JOHANNA LUNDBERG)
Du hade ju Pär Mårts i juniorlandslaget, använder han dig på samma sätt nu i Tre Kronor?
– Ja, då fick jag spela mycket i boxplay, det har jag fått göra nu med och han låter mig spela på det sättet som jag vill spela, jag får åka mycket skridskor och tacklas, he, he.

I morgon måndag samlas Tre Kronor för fotografering och lagmöte. På tisdag är det dags för första träningen och på torsdag börjar LG Games. Med Brodin i laget.
– Det ska bli skitkul, jag har några biljetter uppbokade… konstaterar Brodin som har med sig flickvännen, mamma, pappa, svärföräldrar, morfar och några till på läktarna.

Att han nu spelar i sin tredje turnering den här säsongen (eller andra hela, det blev ju bara en match i första när han kallades in som reserv) är förstås en fördel i jakten på en plats i VM-laget.
– Det har jag inte ens tänkt på men visst, VM skulle vara sjukt roligt om man kom med. Men det beror väl på vad de behöver för spelare, vilka som kommer loss från NHL och hur det går resten av säsongen för mig.

Men det är ju ingen nackdel att ha varit med direkt?
– Nej, precis, då har de lite extra koll på en…

Inga kommentarer: