fredag 18 februari 2011

Holmqvist " Jag tror inte att Skellefteå eller HV väljer oss"


(Andreas Holmqvist gjorde fyra poäng mot HV71. FOTO ANDREAS GRANDIN)


Fem poäng av sex möjliga. Djurgården har tagit sig samman och nu ska det bära uppåt.
– Vi hade ett litet spelarmöte under uppehållet inför slutspurten hur vi ska agera på och utanför isen och vi kommer köra hårt vad som än händer. Vi ska vara positiva och stötta varandra vad som än händer, säger Andreas Holmqvist.

Matchen mot HV71 beskriver han så här:

– Vi spelar jävligt bra första halvan och sedan är det bra igen i tredje. Jag tycker att vi hade bra fart i första, checkar på bra och ger dem inga ytor alls. Sedan efter andra halva så får de lite mer tryck och börjar checka oss istället.

Varför har det varit lite negativt i laget innan det här mötet som ni hade?
– Jomen vi borde kanske ha vunnit fler matcher och då kryper det in lite negativt i tankarna, det var det vi ville få bort.

Och det har ju funkat så här långt i alla fall?
– Ja, det var skönt att vi kunde få två de där två poängen mot AIK och tre nu. Och det är jätteviktigt att vinna när man möter Gnaget. Det är som en match i sig, det är ingen vanlig säsongmatch. Det står så mycket på spel. Det är derby liksom, säger Holmqvist.

Att poängen var viktiga är en sak, för det var dem. Liksom uppenbarligen prestigen i att slå AIK. Men kanske var vinsten i sig, att DIF tog tre pinnar oavsett mot vem, allra mest viktig mentalt inför slutspurten och jakten på såväl slutspel som en bra placering i tabellen inför det val som ska göras där.

– Absolut. Det tror jag. Man fick lite extra känsla när vi vinner en sån match. Det var visserligen bara två poäng men att vi reste oss i det läget, när det stod 1-0 med tre minuter kvar, det var starkt. Det var skönt att få in den bonuspoängen.

I matchen mot HV i går, torsdag, var Andreas Holmqvist inblandad i det mesta. Han spelade fram till första, andra och femte Djurgårdsmålet och satte själv det fjärde.

– Jätteskoj! Det är såklart en speciell känsla när det blir så där. När man fattar man kan få så lägga poäng utan att behöva anstränga sig. Vad man än gör så får man poäng, typ, så det känns skönt, he, he.

( FOTO ANDREAS GRANDIN)

När infann sig den känslan?
– Hm, jag kände väl det när jag gjorde målet där (4-2). Jag hade ju två ass innan och kände att fan, det är rätt enkelt att få såna här poäng. Ibland krigar man kanske mer men får ändå inga assist. Jag brukar ju ligga på över 20 assist men i år har jag gjort fler mål än framspelningar istället.

Men det är väl bara bra?
– Jo… nu känns det bättre … men det känns ändå lite konstigt när man ska vara spelande back att man har fler mål än assist.

Eh, va? Det är väl bara bra att göra mål??
– Ja, det är klart men i mitt huvud så… jag gillar ju bättre att passa fram så att andra kan göra mål. Så har det varit tidigare säsonger också att när jag har gjort fyra, fem kanske sex mål så har jag haft runt 20 assist. Så nu känns det lite konstigt när jag har gjort 11 mål och 12 assist, ha, ha men det är såklart jättekul att göra mål och kunna bidra till laget så också. Och nu har jag ju gjort mål för två säsonger, ha, ha. Närå det var kul att komma över tiostrecket. Jag hoppas jag fortsätter producera i målprotokollet och hjälper laget så.

Hur kommer det sig att du gör fler mål nu tror du?
– Jag har bestämt mig för att göra skjuta för att göra mål. Tidigare har jag skjutit mer för att skapa styrningar och returer för andra. Man skjuter mer vid sidan av målet så att det ska bli ett skottpass. Om Tjärna eller någon annan som är bra på att styra står framför mål, så blir det stora luckor. De gör så att målvakten tittar åt ena hållet, då skjuter jag åt det där han inte tittar så styr de in pucken. Man måste ge cred till de som står framför målet också tycker jag. Till Tjärna och de andra som skymmer sikten bra när man skjuter från blålinjen.

(Mathias Tjärnqvist där han brukar vara. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Vad fick dig att ta det där skjuta för mål istället för passa så att andra kan göra mål beslutet?
– Jag slog vad med (Djurgårdens naprapat) Schumi… Näää, jag bara skojjar. Så var det inte.  Utan vi har bara sagt att jag ska skjuta minst fyra, fem, sex, skott per match. Det brukar vara statistiskt bra när man ska göra mål. Och jag har sagt till mig själv att ju mer jag skjuter desto större chans är det ju att det blir mål så… med fem, sex skott så är det större chans.

Nu har du gjort många fler mål än brorsan (Michael Holmqvist, står på fyra). Trackar du honom för det?
– Nej, tvärtom. Han har gjort ett grymt bra jobb där nere i Linköping. Det var synd att han inte fick vara kvar här. Han är en mycket bättre spelare än han fick visa här. Nu spelar han en massa boxplay och pp och gör ett jättebra jobb med att öppna för de andra i sin femma. Jag har sett många Linköpingsmatcher i vinter och jag tycker att han spelar riktigt bra hockey.

 (FOTO ANDREAS GRANDIN)

Vad hände vid det där galna 2-0-målet mot HV som du spelade fram till förresten? Som Marcus Nilson slog in på tennis?
– Deras back försöker lägga ner pucken i zonen, han får lite felträff, jag plockar ner pucken med handen, ser att Mackan kommer från båset och ska lägga den till honom. Men det är så dålig is på Hovet, pucken börjar vobbla så han tappar kontrollen. Just när Larsson ska stöta till den så hoppar den till igen och sedan slår Mackan in den på volley. Det var skönt att målet godkändes, matchen hade kunnat bli annorlunda annars.

Men om pucken vobblade då kanske det inte var världens tavla av Danne Larsson då?
– Nej, man ser ju på klippen att pucken hoppar till när han ska stöta till den, han hade lite otur där, konstaterar Holmqvist.

Han var med tränade med Tre Kronor under uppehållet. Och spelar gärna i landslaget igen.

– Ja jag hoppas det. Jag fick vara med och spela hem VM-guld, sedan var jag med i Karjala efter det och sedan har jag det inte blivit så mycket mer. Jag har tackat nej någon gång för att jag har haft mina barn hemma, men får jag en ny förfrågan så vill jag så klart spela med landslaget. Jag kände det nu när jag var med och tränade också. Det var jättekul. Det var bra fart och bra för huvudet att vara med på en bra nivå där alla de bästa är med.

Med sju matcher kvar ser tabelläget klart trevligare ut än det gjorde under uppehållet. Men Holmqvist är såklart inte nöjd med det.
– Förhoppningsvis vinner vi alla matcher som är kvar så att vi kommer så högt upp i tabellen att vi får välja lag. Men det blir tufft för alla slår alla. Så här jämnt har det aldrig varit. Men det är inte många lag som kommer att välja oss i ett slutspel, framför allt inte med det tryck som vi har på hemmaplan i ett slutspel. Då höjer sig många i laget ett snäpp och det var delvis det trycket på läktaren som gjorde att vi gick så långt förra året, som gjorde att vi gick till final där vi torskade på mållinjen, säger Holmqvist och fortsätter:

– Fansen höjde oss enormt mycket och kommer de och hejar på oss så bra som de gjorde då och som de har gjort den här säsongen med, så är det en enorm hjälp. De har varit grymma hela tiden. Och jag tror inte att Skellefteå eller HV väljer oss i alla fall om vi ligger kvar på undre halvan.

I morgon, lördag väntar Modo. Som slåss för livet i botten av tabellen och just nu är elva.

– Det blir tufft. Jag vet inte hur hårt de går framåt, de är säkert försiktiga i början sedan får man se hur match bilden blir men det kommer nog bli väldigt tajt. Men det är de och inte vi som har pressen på sig…


2 kommentarer:

Anonym sa...

Vill inte vara besserwissern som rättar men, det ska stå "1-0 med 3 minuter kvar" ist för "1-0 med 3 poäng kvar." Du måste vara världens bästa journalist! :D du e bäst, i princip allt e läsvärt!

Marie Hallman sa...

anonym: Tack för både hjälp (är för trött och blir en massa slarv, sorry) och tack för snälla ord du. Jag menar det!