fredag 25 februari 2011

Så spelas slutspelet - och kvalserien


 (Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Bara en vecka kvar sedan är elitserien slut för den här säsongen. För åtta lyckliga lag väntar slutspel. För två olyckliga helvetet i kvalserien. Bloggen tänkte reda ut förutsättningarna lite....

Valet i slutspelet är till att börja med lite ändrat till i år. Förr kunde topplagen bara välja mellan två lag, nu får de allra överst fler valmöjligheter.


Så här funkar det:


Inför kvartsfinalerna väljer lagen sina motståndare enligt följande:
- Lag 1 väljer motståndare bland lag 5-8.
- Lag 2 väljer motståndare bland resterande tre lag 5-8
- Lag 3 väljer motståndare bland resterande två lag 5-8
- Lag 4 får möta det lag som tidigare inte har valts

Valet sker direkt i CANAL+ efter avslutad elitserieomgång 55 lördag den 5 mars.

I semifinalen möter sedan det lag (av de fyra som är kvar) som placerade sig bäst i serien det lag som var sämst placerat. Övriga två lag möts.

Vilka som möts i finalen är ju självklart. Alla serier spelas i bäst av sju matcher.

En annan nyordning är det här med hemma borta. De senaste säsongerna har det varit ett dubbelmöte hos det bäst placerade laget, det är borta nu. Däremo har det bäst placerade laget i elitserien i respektive matchserie  hemmafördel vid en eventuell avgörande sjunde match i såväl kvartsfinal som semifinal och SM-final.

Det bättre placerade laget börjar nu hemma och spelar således enligt ordningen hemma, borta, hemma, borta, hemma, borta och hemma.

Datum och tid för kvartsfinalerna har ni här: 

K 1 Tisdag 8 mars 19:00
K 2 Torsdag 10 mars 19:00
K 3 Lördag 12 mars 16:00
K 4 Måndag 14 mars 19:00
K 5 Onsdag 16 mars 19:00
K 6 Fredag 18 mars 19:00
K 7 Söndag 20 mars 16:00

Skulle AIK och Djurgården hamna varsin kvart och på samma slutspelshalva kommer justeringar i schemat göras så att de spelar på varsina dagar.

När det gäller kvalserien och det playoff som bestämmer vilket fjärde allsvenskt lag som hamnar där så gäller följande enligt Hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson:

Det finns en så kallad nyckel, alltså en grund till hur matcherna ska läggas i playoff. 
Men eftesom vissa lag inte kan spela hemma, Mora kan inte göra det den 6 mars på grund av Vasaloppet, kommer nyckeln att anpassas lite efter vilka lag som kvalificerar sig. Så fort tre av fyra lag är klara för play off kommer Hockeyallsvenskan att gå ut med ett spelschema.


Även kvalserien har en nyckel, en fast grund där man placerar in lagen.
Men även här kommer man ta hänsyn till arenaförbehåll och säkerhetsaspekter, säger Stefan Bengtsson.
Det är till exempel inplanerat en träningslandskamp mellan Tre Kronor och Norge under en av speldagarna för kvalserien i Scandinavium i Göteborg. Och då måste ju Frölunda spela borta den dagen om de nu hamnar i kvalet. Så även där väntar man med ett detaljerat schema tills man vet säkert vilka lag som hamnar i kvalserien.

Så här spelas för övrigt först playoff till kvalserien (även kallat förkvalserien) - som numera är en serie med dubbelmöten mellan fyra lag.


Match 1 4 mars kl. 19.00
Match 2  6 mars kl. 16.00
Match 3 7 mars kl.19.00
Match 4 9 mars kl.19.00
Match 5 11 mars kl.19.00
Match 6 12 mars kl 16.00

Nytt är också att lLag 4 i hockeyallsvenskan får börja den här serien på 4 poäng, lag 5 börjar med 3 poäng, lag 6 med 2 pinnar och lag 7 med 1 poäng. Tanken är att det ska löna sig att kämpa om en plats så högt upp som möjligt (tack Matte!)


Kvalserien spelas så här:
K 01 Måndag 14 mars 19.00
K 02 Torsdag 17 mars 19.00
K 03 Lördag 19 mars 15.00
K 04 Onsdag 23 mars 19.00
K 05 Fredag 25 mars 19.00
K 06 Måndag 28 mars 19.00
K 07 Onsdag 30 mars 19.00
K 08 Söndag 3 april  16.00
K 09 Onsdag 6 april 19.00
K 10 Fredag 8 april 19.00

8 kommentarer:

Anonym sa...

Oavsett vilket lag som tar den sista slutspelsplatsen tror jag att de (på ren adrenalin) kommer att bli svåra för vilka som än väljer dem. Det är ju slutspel för alla lag 8-12 redan nu, de är alla uppe i varv.

Matte sa...

Lite kompletteringar bör göras, Marie. :-)

1) Går både AIK och Djurgården till slutspel och båda lagen slutar på plats 5 till 8 spelar AIK sina matcher dagen före Djurgården. (Kollat det med Tobias Josefsson på hockeyligan)

2) Det är också nytt i Playoff. Playoff 1 och 2 och är skrotat. Lag 4-7 går till en ny serie med dubbelmöten, där vinnaren når kvalserien.
Lag 4 i hockeyallsvenskan får börja den nya serien med 4 poäng, lag 5 börjar med 3, lag 6 med 2 och lag 7 med 1 poäng.

3) En nyhet är också att SM-finalerna nu går att ses av "hela svenska folket" igen, då det är TV4 som har rättigheterna. Canal+ kommer att sända slutspelet i övrigt.

Sen är det väl inte gjutet att Frölunda måste spela borta när det är landskamp i Götet. De har ju tillgång till Frölundaborg, där de ju rätt nyligen spelat slutspelsmatcher till och med. :-)

Anonym sa...

Har det inte varit så förut att det bäst placerade laget börjar borta för att sedan spela match 4 och 5 hemma?

Anonym sa...

Missade visst en del i texten som förklarade just det jag frågade. sorry..

Marie Hallman sa...

anonym: ja, alla minns väl HV och kung Sune när det begav sig på 80-talet! De chockade alla, sedan har det tyvärr varit rätt väntade finaler sett utifrån serien men visst finns chansen även om bästa laget oftast vinner på sju matcher.

Matte:
Intressant där med AIK och DIF, tack för info. Att det är nytt playoff stor redan i texten. Däremot tog jag inte med det här med poängen, ska lägga in det.
Att SM-finalerna syns i TV4 är ju inget nytt, det känns gammalt och ska jag vara lite sån så tycker jag det är synd. Tycker Canal Plus gör hockey bättre. Men det är ju som det är
Nä, de behöver inte vara i Scandinavium men jag tror inte Hockeyförbundets marknadsavdelning uppskattar att matcherna spelas samma dag i samma stad. Vem fan går och ser Sverige Norge då typ... så det lär påverka.

anonym. Oki :0)

Matte sa...

Hmm jag blev osäker nu Marie när det gäller poängen som lagen får starta med. Jag läste på hockeyallsvenskans hemsida att lag 4 i hockeyallsvenskan får starta playoffet med 4 poäng. Men på Viasat Hockey igår sade dem att lag 4 får starta med 3 poäng och sedan i fallande skala. Lag 7 har således 0. Men i vilket fall skiljer 3 poäng mellan lag 4 och 7 från start.

Jag tycker också det är tråkigt att det blir TV4. I synnerhet då de valt att inte ta in Canal+ gänget med Granqvist och Åström i spetsen. Robert Perlskog och Johan Edlund ska visst vara huvudkommentatorer.

Sen ska visst de inledande matcherna som fyran visar gå på TV4 Sport. Bara från finalrundan som "storfyran" kommer in.

Anonym sa...

Matte>> Hallman har aldrig fel, har du inte lärt dig det efter alla kommentarer genom åren :-0

Marie Hallman sa...

Matte: Det borde väl vara det som står på Hockeyallsvenskans hemsida? Precis som du skrev. Men jag ska kolla med Bengtsson för säkerhetsskull.

anonym: Jag känner Matte. Och det var bra att han påpekade det med poängen, det hade jag helt glömt bort. Så tack igen Matte för det!