onsdag 23 februari 2011

Matte Carlsson "Sviter är till för att brytas"

(Mattias Carlsson ser den chans som fortfarande finns kvar. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Grym förlust för SSK mot Skellefteå i går. Spelet fungerade tidvis bättre än det har gjort de senaste matcherna men det räckte inte mot seriens hemmastarkaste lag:
– Det är så det är. När det går emot då går det emot rätt mycket, konstaterar Mattias Carlsson.

Som analyserar matchen så här:
– Vi spelade väl kanske inte vår bästa match för säsongen men vi var ändå bara 30 sekunder i från ta en pinne och det efter att ha legat under med 1-3 och så gå ikapp. Sedan var det mindre bra det sista som hände. Men det var lite otur också att de fick in det målet. Det var lite slumpartat även om det kom i pp för dem. Pucken studsar runt på lite ben, sedan får han in den på något sätt där.

En sak som däremot inte var bra var såväl pp som boxplay. Problem som SSK har dragits med hela säsongen och som varit extra tydliga de fem senaste matcherna utan ett enda mål i numerärt överläge:

– Om vi visste exakt vad som var fel så skulle vi nog göra rätt men vi är lite… vi skjuter när vi inte har någon framför målet och när det är någon där så skjuter vi inte. Det är ingen enskild sak så utan det klaffar bara inte. Det hackar hela tiden. Det är passningar som är lite halvdåliga, allt sånt där. Det är lite allting, säger Carlsson och fortsätter:

– Jag tror inte man kan peka på någon speciell grej som är fel, utan det är väl mer lite brist på självförtroende i pp och så. När det inte rullar på då brukar det vara tufft. Och ibland är det så att vissa saker funkar helt plötsligt, man hittar positioner, vet hur man ska röra sig bra. Sedan att det inte funkar nu… det är jättesvårt att säga varför det inte funkar plötsligt.

Jag tycker att ni ofta blir rätt så utmotade mot kanter och hörn, i både pp och fem mot fem. Att ni inte kommer in så nära som det skulle behövas?
– Ja det kan vara det som är problemet. Att vi kommer in för lite mot målet. Vi skjuter men har ingen på returerna, ingen som skymmer. Man står fel placerad framför målet såna små saker kan avgöra. Ibland funkar det, ibland inte alls och just nu är det tyvärr inte alls. Men vi kan inte tycka synd om oss själva för det utan måste köra på i nästa match. Att det inte funkar är inget att gräma sig över, det är match i morgon, vi måste köra på, säger Mattias Carlsson.

Viktigast är förmodligen att försöka få tillbaka självförtroendet, vilket inte är det lättaste i det läge som SSK är i.
– Vi får bara försöka göra allt lite bättre när vi väl har pp, det är inget att fundera på. Alla vet hur vi ska spela och hur vi ska göra mål men vi måste liksom göra det hela tiden och sedan tror jag att får vi något mål, då rullar det på. Då löser det sig med det där också.

Man skulle ju vilja att ni hittade den där känslan som ni hittade precis när ni inledde sviten med nio matcher med poäng?
– Jo men det blir så här också när man förlorar att få försvinner självförtroendet bit för bit hela tiden, även om matchen i går var ett fall framåt. Nu blev det noll poäng så poängmässigt var det inget fall framåt men vi gör en bättre match spelmässigt än vi har gjort i de två andra matcherna efter och även de två sista före uppehållet. Det kanske är bra så, sedan spelar det inte så stor roll om man spelar ett bra eller dåligt spel nu, det är bara poäng vi behöver. Om vi gör mål i pp eller inte, spelar inte stå stor roll bara vi vinner matcherna, säger Mattias Carlsson och fortsätter:

Sedan måste vi bli bättre i boxplay. Det är en dålig kombination att vara dålig i både boxplay och pp samtidigt, då vinner man inte många matcher. Men det är samma sak i boxplay, att vi släpper lite för enkelt till enkla skott, vi tappar gubbarna lite och så. Det är såna smågrejer hela tiden.

Men om du tänker tillbaka till när det vände då inför sviten. Det hade gått tungt innan och så hände något där, finns det något i den vändningen som ni kan försöka göra om nu?
– Alltså… du får ju den känslan när det går bra, då funderar man inte på vad som händer. Man får något brejk, vänder en match i tredje eller så ligger man under och vinner, då kan den vändningen göra att laget blir starkare. Man börjar bara spela på istället för att undra vad man ska göra eller inte. Det är det där man vill tillbaka till, att vi gör det vi ska utan att fundera så mycket. Det gäller även i pp och i boxplay, att vi bara ska göra och inte fundera så mycket vad som kan hända.

Hur mycket tänker ni på kvalseriespöket?
– Ingenting. Vi har bara fem poäng till slutspel så om vi hamnar i kvalserien eller slutspel… chansen för båda är hårfin. Så vi tittar uppåt i tabellen, vi kan inte komma längre ner än vi är nu i alla fall…

Men går det att stänga av tankarna på kvalserien, ärligt?
– Ja jag funderar inte på det i alla fall. Åker man runt och funderar på kvalserien, då hamnar man där. Vi måste försöka tänka uppåt, annars kan man ju lika gärna spela i kvalserien direkt, säger Mattias Carlsson.

Det har snackats en del om mental träning senaste dagarna sedan Frölunda vunnit en match efter en session med en motivationscoach. Å andra sidan förlorade de stort matchen efter den segern.
SSK har jobbat med idrottspsykologen hela säsongen. Men det är inte alla som gör det, Carlsson gör det inte, och Plate jobbar mer individuellt med spelarna.

– Det är upp till var och en om man vill använda honom, man gör det om man vill. Han är nere och har kontakt med de spelare som vill, det är lika mycket nu som när vi har vunnit eller förlorat tidigare. I början satte vi upp lite mål gemensamt men sedan har det varit mer individuellt.

Skulle det ge en mental boost om han kom ner och körde något inför hela gruppen nu?
– Det tror jag blir svårt. I alla fall om han ska komma med någon mirakelgrej. Det kanske går men jag tror inte det.

I morgon torsdag väntar Djurgården som har vunnit fem av de sex senaste matcherna och har fyra raka segrar i bagaget. Det skrämmer inte Carlsson:

– Nä alla sviter tar slut någon gång. Vi ska bryta våran och så deras vinstsvit så klart…

Nyckeln mot Djurgården?
– Man måste försöka få ner dem i banan. De ligger på hårt, vi måste se till att de inte får så långa anfall. De är starka när de får dem. Sedan måste vi få ganska långa anfall på dem.

Rent mentalt gäller det att hålla ihop nu, påpekar han också.
 – Det här är en lagsport. Ingen individuell sport. Vi känner oss trygga med varandra och de målvakter som vi har. Det är lika mycket allas fel att det har gått som det har gått, det går inte att peka ut varken målvakter eller någon av utespelarna för det har gått som det har gjort. Och vi kommer inte vinna någonting om vi börjar gnälla, det funkar inte. Det funkar bara om vi spelar som ett lag, så det måste vi göra.

Inga kommentarer: