söndag 27 februari 2011

Eriksson: " Det blir indirekt så att domarna bjuder på de målen"

(Jocke Eriksson reagerade på domarinsatsen. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


SSK:s lagkapten brukar inte vilja prata om domarinsatsen. Men efter matchen mot Modo gör han ett undantag.
– Det är surt att domarna inte klarar trycket från publiken. De tar en del tveksamma utvisningar för oss och missar en solklar när dem (Hans Jonsson) tacklar Lasch fult i huvudet. Det var lite svagt av domarna tycker jag, säger Jocke Eriksson.

Modo tog ledningen efter 14.43 av första i spel fem mot tre. Men SSK hängde i och fick en tidig kvittering, efter 1.02, i tredje perioden. Sedan tog Övikslaget bonuspinnen i förlängningen.

– Jag tycker att vi gör en bra bortamatch. De har visserligen ett stort spelmässigt övertag i första, de kom ut hårt där och fick en del pp. Men jag tycker ändå att vi håller dem stången rätt bra. Ju längre matchen går, så växer vi in i det och tar över. Det kändes som vi var välförtjänta av minst en poäng, även om de hade stort övertag i första. Men det berodde på utvisningarna också, konstaterar Eriksson.

Utveckla det här om en ful tackling på Lasch?
– De (Hans Jonson) träffar honom rätt i skallen med en armbåge. Det är checking to the head men ingen domare säger sig ha sett det, vilket är konstigt när en av domarns står bara tre meter ifrån.

De två utvisningar som SSK fick i mitten av första och som ledde till det fem mot treöverläge där det blev mål för Modo var också under all kritik menar Eriksson.

– Kalteva har precis tappat klubban, då knuffar deras kille in honom i deras målbur. Då tycker (domaren Patrik) Sjöberg att Kalteva kunde ha undvikit att ramla in i målet och påstår att han tar tillfället i akt att flytta målburen med flit och så får han två minuter för det. Otroligt svagt av domarna att ta det beslutet och tyvärr kunde Modo utnyttja det.

Men Mattias Carlsson åkte ut först, vad hände där?
– Matte fick en interference. Jag såg inte den situationen men vi kände väl att båda utvisningarna var tveksamma, de är jäkligt konstiga. Och hela matchen var lite sån att vi fick några konstiga utvisningar – vi fick åtta stycken, de fick två totalt. Det var lite skevt fördelat sett över hela matchen, speciellt om man ser på slutet av matchen.

Och ändå såg man i slutet av Canal Plussändningen att Modos Niklas Sundström tog sig ett upprört snack med en domare i spelargången efteråt. Så han var uppenbarligen inte heller nöjd?
– Nej men han och några till i deras lag snackar alltid med domarna, så det är ju inget ovanligt.

Sjöberg har dömt i elitserien under tio år, han borde vara rutinerad, hur kan det ändå bli så här tror du?
– De har väl inte intentionen att hamna i den sits som de gör men likväl så blir det en rad märkliga utvisningar för oss plus att de missar ett par av Modos. De tar ut oss för otroligt billiga saker och så här sent på säsongen, när det är såna här matcher som det är så blir det tyvärr matchavgörande. Modo gör ju båda sina mål i pp, det blir indirekt så att domarna bjuder de på målen, säger Eriksson.

Hannu Pikkarainens 2-1 efter 1.02 av förlängningen kom även det i pp, nu i spel fem mot tre. Lukas Kilström satt utvisad efter att ha fått en tvåa för interference med sex sekunder kvar av tredje perioden.

– Den var också märklig. Jag tycker att hela sekvensen föregicks av att Modo i en minut har åkt runt och slängt sig och ramlat och jagat den där utvisningen, sent i matchen. Till slut hittar domarna en halvbillig utvisning – för att man inte pallar för trycket från publiken. Det var inte oväntat den orutinerade domaren (Mikael Nord) som tog den…, konstaterar Jocke Eriksson men tillägger också att:

– Vi kan inte gråta över det där. Det är ingen idé, det är bara att titta framåt.

Och där väntar tre matcher för SSK – Brynäs borta, Timrå hemma och HV71 hemma.

– Ska jag titta framåt mot dem så får jag nog använda backspegeln först. Vi har gjort två, eller faktiskt tre riktigt bra matcher nu. Skellefteå borta, Djurgården hemma och Modo borta. Vi har hittat tillbaka till det vinnande spel som vi hade innan uppehållet. Vi har en lagsammanhållning, jobbar hårt för varandra och är stabila i vårat grundspel. Kan vi fullfölja det under de tre matcher som är kvar (av serien) på samma sätt så har vi stor chans att ta poäng i alla matcherna.

Vad i spelet mer exakt är det ni har hittat tillbaka till?
– Det finns många detaljer som stämmer bättre nu. Direkt efter uppehållet var vi lite övertaggade och överambitiösa i spelet, vi for runt lite överallt, ville för mycket och var FÖR ambitiösa. Nu har vi lyckats tygla överambitionen och spelar lite mer taktiskt. Vi går inte bort oss och blir utspridda utan håller ihop som ett lag, så som vi spelade när vi var framgångsrika. Det gör att det bli svårt för motståndarna att skapa chanser på oss och i och med att vi är bättre samlade när vi ska vända spelet, när vi har vunnit puckarna och går till anfall så kan vi hjälpa varandra bättre och får ett bättre anfallsspel, säger Eriksson.

Vad säger du om de lag (Brynäs, Timrå, HV71) som ni har kvar?
– Så här sent på säsongen spelar det ingen roll vilka man möter. Det handlar om vad vi gör i matcherna och att vi måste fortsätta ligga på som vi har gjort i sista tre matcherna. Gör vi det så har vi bra chans vilket lag vi än möter. Det handlar mycket om det mentala. Att uppträda på bästa sätt och fullfölja vårt spelidé. Gör vi det så kan vi se oss i spegeln och säga att vi har gjort det vi har kunnat göra så får man se sedan var poängen räcker till.

Det är bara ett av de tre lagen, Timrå, som är med i bottenstriden. Bra eller dåligt?
– Jag ser det som en fördel för oss om vi vinner våra matcher, för de andra möter och spelar bort varandra. 

Inga kommentarer: