onsdag 2 februari 2011

Jocke Eriksson: " Nu pratar vi inte om slutspel mer förrän alla matcherna är spelade"


 (Jocke och dottern Nora var glada efter tre viktiga poäng. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Oj, vilken rysare tabellen är!!! Tre lag stod på 60 pinnar inför matcherna på tisdagskvällen, när allt var över hade SSK tagit över sista slutspelsplatsen från Modo samt skaffat sig tre pinnar ner till just Övikslaget samt Frölunda som besegrades med 3-2.

TT-texten är vinklad på båda lagen. Den hittar ni kortformat utan intervjuer på hockeykanalen (tråkig text) här eller med citat från Joel Lundqvist och Jocke Eriksson på dn.se här (mycket bättre tycker jag).
Det fanns lite annat än tabellen att avhandla också, här är lite bonussnack med Jocke Eriksson som sa så här om…

… att både Peter Popovic och Peter Larsson var däckade av vinterkräksjukan och att det därför var duon Per Nygårds (sportchef) och Jörgen Bemström som coachade:
-Det var inte så farligt, Jörgen som brukar ta backarna tog forwards så tog Nygårds backarna.
Poppe brukar inte coacha så mycket ändå, rent taktiskt utan han brukar mest vara den ande som svävar över laget, han står mer för energin och att skicka ut vem som ska byta med vem.
I det stadiet där vi är nu så rullar det på, det är inte så svårt att vara tränare för oss nu, när alla jobbar så hårt och så bra som vi gör. 

… spelarna hade lovat (som det påstods under hyllningen av fansens val/ Popovic) att vinna matchen för sina kräksjuka tränares skull?
-Nehej! Ha, ha, det där hade han hittat på själv, men Poppe var här före matchen och höll sitt tal som han brukar vid femtiden. Men sedan mådde han så dåligt att han inte tyckte han hade den energin som behövdes för att stanna. Han tyckte inte att han hade någon energi att bidra med under matchen på det där sättet som han brukar göra och då var det bättre att Jörgen tog forwards och Per kom ner och tog backarna

…vad som ligger bakom sviten om nio raka matcher utan förlust vid full tid (sju trepoängare och en förlust på övertid, en förlust på straffar)?
-Det är tre faktor. Dels så kom juluppehållet väldigt lägligt. Vi hade haft två långa dåliga trender under hösten, nu fick vi en chans att träna ihop oss, sedan hade vi inga spelare på landslagsuppdrag heller. Så det var där det startade, sedan kom det några vinster och när man spelar bra och det upprepar sig så kommer vinsterna. Det var det första och kanske viktigaste faktorn.

Den andra faktorn var som sagts tidigare, att Lehoux och Chabada kom in och tillbaka, då fick vi den bredd på forwardssidan som är nödvändig, nu har vi fyra riktigt bra kedjor och så bra konkurrens i laget att oavsett vem som vi har i mål eller vilka som spelar var i vilka kedjor så gör det att vi presterar bra ändå.

Den tredje faktorn är att ta en match i taget, som du ser att det står på tavlan där (pekar på anslagstavlan i omklädningsrummet). Innan jul pratade vi i gruppen om slutspel men för varje förlust så blev det mer och mer ett tungt mentalt ok och det kändes till slut mer och mer ouppnåeligt. Så vi sa att "nu pratar vi inte om slutspel mer förrän alla matcher är spelade. Vi får flytta fokus till att verkligen ta en match i taget istället". Vi kan inte styra mer än det som händer i våran match. Vi måste börja där. Men det är lika viktigt att behålla det fokuset nu, även när vi har vunnit så har vi bestämt oss för att inte prata om slutspel, så där som ni i media gör nu.

… om det inte ens är dags att börja prata slutspel nu?
-Nej. Det är klart att man tittar då och tå på tex-ttv på tabellen jag skulle ju ljuga om jag sa annat men när vi är här, i omklädningsrummet före match, då har vi inte det fokuset. Då är det mer tillbaka till bara en match i taget. Vi lägger ingen energi på vilka av de andra lagen som möter vilka, vilka som kan eller behöver vinna eller inte eller med hur mycket. Vi fokuserar bara på vårt och vi måste se till att bibehålla det fokuset tills 55 omgångar är spelade så kan vi börja snacka slutspel sedan.

…att sätta SSK:s 3-1 som visade sig bli avgörande och med det  äntligen bryta den 31 matcher långa måltorka som han har haft? (se svit längre ner)
-Det kändes väldigt skönt... jag har inte pratat med någon om det där men för tre, fyra matcher sedan så började jag tänka att fan vad länge sedan det var som jag gjorde mål. Jag har ju gjort assist och så, så poäng har jag ju fått men jag kände att jag gör ju fan inga mål och började räkna efter när det hände senast.

… hur han fick ordning på måltorkan?
-Jag har nött lite extra på slutet efter träningar och så, jag gör det för att jag ska känna att jag har gjort vad jag kan göra för att bryta den där mållösa streaken. Jag har nött en kvart extra efter träningarna. Har kört skott från olika håll och på olika sätt, det är inget konstigt så, det är det många som gör, jag har bara gjort det lite extra.

… att det var fullsatt i Axa, där det var gratis entré för dagen:
-Riktigt roligt! Jag både hoppas och tror att samtliga går härifrån med bilden av ett lag som jobbar oerhört hårt för att lyckas, vi kan inte göra mer än så för att de ska komma tillbaka.

…stödet i ryggen:
-De betydde verkligen mycket. Se på slutet, när alla är trötta och mjölksyran kommer, då får vi lite extra kraft att ta det där extra skäret eller extra kraft för att slänga sig och täcka det där skottet så att vi kan hålla emot och de (Frölunda) inte får chansen att kvittera och gå i fatt.

… vad som skiljde mellan SSK och Frölunda i den jämna matchen?
-Det var inte så stor skillnad. Vi är mentalt starka, då har man flytet, får första målet och kan rida vidare på det. Det känns som de kom hit med planen att spela tajt defensivt som de gjorde senast då de vann i sudden.  Men vårat hårda jobb gör att vi lyckas undvika det under stora delar av matchen. Det var viktigt att vi fick 1-0 tidigt och 2-0 också, när det nu var så jämt i matchen. Men vårt tidiga mål och hårt jobb gör att vi ser till att hålla oss i förarsätet hela tiden.


Jockes elitseriemål den  här säsongen:
23/9 AIK (b)  3-3
9/10 Modo (b) 4-1
14/10 HV71 (h) 1-2
21/10 AIK (h) 3-2
23/10 Färjestad (b)  0-2
1/2 Frölunda (h) 3-1


Och så här lång var den mållösa sviten, 31 matcher, som nu äntligen bröts:
26/10 Brynäs (h)
28/10 Luleå (b)
30/10 Modo (h)
2/11 Djurgården (b)
4/11 Skellefteå (h)
6/11 HV71 (b)
16/11 AIK (b)
18/11 Frölunda (h)
20/11 Linköping (h)
23/11  Timrå (b)
27/11  Färjestad (h)
30/11 Timrå (h)
2/12  Modo (b)
4/12 Linköping (b)
7/12 Frölunda (h)
9/12 Skellefteå (b)
11/12 Luleå (h)
26/12 Brynäs (b)
28/12 Djurgården (h)
30/12 HV71 (h)
2/1  Frölunda (b)
4/1 Modo (h)
6/1 HV71 (b)
8/1 Brynäs (h)
13/1 Timrå (b) 
15/1 Linköping (h)
20/1 AIK (h)
22/1  Färjestad (b)
25/1 Skellefteå (h)
27/1 Djurgården (b)
29/1 Luleå (b)

5 kommentarer:

Erik sa...

Det vore en jättekatastrof för svensk ishockey om Södertälje gick till slutspel. Ett gäng som spelar tråkig ishockey och ett lag som saknar själ och har dåligt publikfölje de gånger det inte är gratis entré.

Södertälje ska självklart till kvalserien, så att risken finns att laget åker ur. Så är det bara.

Marie Hallman sa...

Erik: det håller jag INTE med om. Det vore snarare kul om ett lag som slår ur underläge tar sig till slutspel. Det gäller både SSK och AIK.

bigge sa...

Erik: Eh? Saknar själ? 74 år i högsta serien, mest av alla lag i Sverige. 7 SM-guld. En förening som fyller 109 år om några dagar.

Tråkig hockey? Har du sett dem i år? Eller baserar du den åsikten på att ditt favoritlag har förlorat mot dem när du sett dem?

När det gäller publiken så är det enda sättet för en klubb som balanserat ett antal år att få mer publik att få lite sportsliga framgångar. Så om du tycker att dåliga publiksiffror är ett skäl att tycka illa om SSK så borde du verkligen hålla tummarna för att de går till slutspel. Gärna ett par år i rad.

kent sa...

Solna-Erik
Fattar inte hur ni orkar.

PuP sa...

Tråkig hockey? Katastrof? SSK är det lag i elitserien som jobbar mest av alla! De har inte ett stor gäng super stjärnor som glider runt och vinner ändå utan ett lag som jobbar stenhård i VARENDA DUELL nu mera och vinner matcher pga det, man är det lag i elitserien som jobbar med mest energi utav alla. Tråkig hockey? Nej du har läst för mkt storklubbs kommentarer och inte sett en enda match av det lag som kör sönder allt som beträder Scaniarinkens is.