måndag 14 februari 2011

Forsberg "Jag önskar att de säger att jag gav allt"


 (Jag och Foppa 2004 uppe i Gävle, Modo har mött Brynäs. Foppa svara på en av alla miljontals frågor genom åren. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Har precis hört presskonferensen med Peter Forsberg och satan i gatan vad det skar i hjärtat se Peter Forsberg kämpa mot tårarna när han förklarade varför han nu väljer att sluta sin karriär som hockeyspelare.

Jag antar att allt han sa kommer stå överallt annanstans men den här kommentarer sammanfattar på något sätt allt som Foppa står för:


" När jag åkte av isen, när fansen lämnade arenan...oavsett om de tyckte jag var bra eller dåligt så... jag önskar att de säger att jag gav allt"

Han fick en fråga också om varför det var så svårt för honom att sluta sa Peter bland annat:

- För att jag älskade att vara på isen. För att jag älskade att spela hockey.  Men mest av allt för känslan att vinna. Att få vara i en situation där man vinner, där allt bara är bra, livet är enkelt då.

Lustigt att han säger så med tanke på hur hårt den mannen har kämpat i varje byte.


(Foppa på Hovet förra säsongen. Han tyckte som vanligt att han hade varit "ganska värdelös". Tack för allt tålamod med alla frågor Peter! Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Jag lärde känna Foppa uppe i Övik när jag jobbade på Mittnytt i Sundsvall mellan 93 och 96. När jag kom dit var Foppa en ganska osäker ung kille, som tyckte det var jobbigt med alla krav från alla håll. Pappa Kent var som en hönsmorsa och gjorde vad han kunde för att hålla ett hyfsat lugn runt Foppa.

När han väl varit en säsong i NHL kom han hem och hade växt enormt mentalt. Han hade ett helt annat lugn och säkerhet som gjorde att han kunde visa mer av sin sköna och väldigt generösa personlighet - den där han bjuder på sig själv i alla lägen och är sjukt vänligt mot alla. Och så har det varit sedan dess.

Foppa vet nog inte ens vad ordet diva betyder. Det han har gjort för sporten genom sin inställning till fans och media är ovärderligt.

Och jag kommer aldrig glömma när jag fick intervjua honom och Markus Näslund för Mittnytt på ett fik uppe i Övik  och han och "Macke" satt och trissade varandra att dra den ena knäppa historien efter den andra om varandra. Det blev ett lååångt tv-inslag.

Det finns många andra roliga minnen också, han har som sagt alltid varit otroligt generös med att ta sig tid och ställa upp för media och fans - och då ska ni veta att han ibland fick stå i minst en timme och svara på samma frågor men ändå gav alla lika mycket tid och uppmärksamhet och verkligen ansträngde sig för att  säga något bra till alla. Men jag tror det får räcka så.


(Foppa vs DIF. FOTO: DANIEL PETTERSON)

Ska jag börja dra höjdpunkter på isen tar det aldrig slut. Mats Sundin får ursäkta, men Foppa är för alltid nummer ett för mig, Sudden en god tvåa. Foppas inställning "Jag ger inte upp, det är sånt som andra får göra" står för allt jag tror på. Hans vilja och glädje på isen har varit en inspiration jag vet inte hur många gånger.

Så tack Peter för alla sjukt sköna minnen från isen och för att du är en så härlig människa bredvid. Och en sak är säker - vi VET att du gav allt.

8 kommentarer:

Jimmie sa...

Sveriges största spelare! Synd bara att han ska envisas med Modo tröjan ;)

Ne men jag är glad över att jag fått se honom lira live ett par gånger, han är en av mina favoritspelare utan tvekan!

Marie Hallman sa...

Jimmie: min med. Så jävla bra.

Malin sa...

mina tårar började rinna när jag såg foppas presskonferans.
Han kommer alltid vara där,som en av dom största inom ishockeyn, överallt.

Anonym sa...

Jag fällde också en tår, det var en himla känslosam presskonferens!

Bra ändå att han försökte, nu kan han lägga klubban på hyllan och gå vidare utan att ha några "regrets".

Synd dock att det inte funkade. Tycker han såg ganska bra ut i de två matcher han spelade men han vill väl vara BÄST, inget annat... :)

Jojo

DIFMatte sa...

Kommer alltid vara den största hockeyspelaren i mina ögon. Tack för allt!

Kalle sa...

Störste? Jag vill nog påstå att Börje Salming är större. Utan honom hade Foppa och övriga svenskar inte haft samma status borta i nordamerika och varit på samma halv-nivå som tjecker, ryssar och finländare. Dessutom spelade Börje i ligan under en tid när den var helt annorlunda än nu. Den var helt klart hårdare. Numera är det ju en saft och bulle-liga i jämförelse om man ska låna ett uttryck av Mats Ahdrian.

En annan som måste nämnas är "Magic Man", Kent Nilsson. Av någon anledning är han bortglömd i snacket av våra allra största. Han är fortfarande den som gjort flest poäng av alla svenskar i NHL - 131 stycken på 80 matcher.

En tredje är Pelle Lindbergh. Den ende svenske målvakt som vunnit det svåraste priset av alla - Vezina Trophy. I Philadelphia pratar man fortfarande vördnadsfullt om Pelle. Nu fick vi ju aldrig se hur stor hans karriär blev men han var seriens bäste keeper i nästan två hela säsonger före hans tragiska bortgång.

Jag kan hålla med om att Foppa är topp 5 på svenskar genom tiderna men eller näst överst - nej.

Sen förtar ju hans comebackförsök lite av hans storhet också. Han borde haft samma insikt som Sudden och Näslund hade - att lägga av när de hade någorlunda heder och respekt kvar och inte någon patetisk föredetting som det nu faktiskt blev med Foppa.

Ville bara skriva detta som motpol till alla oförbehållslösa hyllningar till Foppa som tyvärr tagit lite för stora propotioner.

Erixon sa...

Foppa är förevigt #1.
Det han har gjort och på sättet han gjort det saknar motstycke i svebnsk hockey.

Marie Hallman sa...

Malin, jojo, DIFMatte: jag grät jag med. Gud vilken passion den mannen har för sporten och fansen. Otroligt.

Kalle, visst är alla du nämner stora men om Salming öppnade NHL för svenskar så var det Foppa som gjorde svensk hockey ännu större där. Och som han varit ambassadör för sporten -på alla plan och i alla länder. Helt galet. Han är och förblir nummer ett hos mig.

Erixon: precis. Och är det någon som ställt upp för Tre Kronor är det han, med jetlag, lånade prylar, pajade ljumskar och allt möjligt men ändå så var han där och var bäst på isen. Bara en sån sak som att han spelat match med sprucken mjälte. Allt för fansen, allt för sporten. Alltid. Oslagbar på alla sätt och vis.