tisdag 15 februari 2011

Oscar Eklund: "Spelar vi som vi kan och ska så kan vi köra över vilket lag som helst"


Derby i kväll och utan att jag planerade just det så blev det två Oscarintervjuer inför matchen. Här kommer Djurgårdens, Oscar Eklund.

 
(Oscar Eklund vet vad som krävs i kväll - snabba fötter. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Kalasfajter varvat med riktiga plattmatcher. Djurgården har varit på tok för ojämna hela säsongen. Men nu måste det bli stabilitet om det ska bli ett slutspel och ett roligt sådant.
– Vi har några riktigt viktiga matcher nu som kommer och det känns som att det blir de två-tre första matcherna som kommer att avgöra hur det går för våran del. De kommer avgöra om vi ska dra ifrån eller fastna där nere. Får vi några vinster nu så får vi in goet i laget, torskar vi så är vi indragna i skiten, säger Djurgårdsbacken.

Djurgården har varit på slutspelsplats större delen av säsongen och senast man tog steget över slutspelsstrecket var 11 december. Men trots att man varit kvar där sedan dess är läget lite svajigt. Just nu är det bara fyra poäng ner till nian SSK, samtidigt är det bara sex pinnar upp till femman Brynäs, och då har DIF en match färre spelad än de två lagen. Å andra sidan är det bara sju poäng ner till AIK på elfte platsen.

Men jobbigt läge, tycker inte Oscar Eklund att det är.
– Nej jag tycker inte det, för vi är tillräckligt starka som lag. Vi ska klara det här (att ta en slutspelsplats), sedan är det klart att det är roligare att leda tabellen än ligger där neråt där vi ligger.

Men varför är ni så sjukt ojämna i spelet?
– Alltså jag vet inte! Men du har rätt i det för vi kan vara jättebra ena matchen och skitdåliga nästa. Vi har pratat om det en hel del och vi grabbar har bestämt nu att gå ihop som ett gäng nu. Vi ska ta det här ihop nu.

Men har ni inte gjort det innan?
– Jo men när vi har torskat och man inte vet varför, när det inte finns någon vettig förklaring då blir det gnäll. När man inte vet vad som är fel så kan det bli ett problem av just det. Alla känner att man vill göra sitt bästa och när det inte funkar så har det blivit grinigt och det främjar inte laget, säger Eklund och fortsätter:

– I en lagsport är man beroende av varandra. Om någon dippar så åker alla ner och omvänt är det som mot Färjestad, att när någon höjer sig då spelar vi alla som vi kan och ska spela. Vi har ju haft några matcher där vi har känt att spelar vi så här, som vi kan och ska, så kan vi köra över vilket lag som helst.

Vad har ni sagt då?
– Vi har pratat om vårat spel, har gått tillbaka lite till gamla grejer på isen, sånt vi gjorde bra förra säsongen. Och så har vi ändrat lite på styrspelet som vi inte har varit nöjda med. Det blir en dialog mellan oss spelare och tränarna vad vi tycker och vad de tycker är fel och vad man kan göra åt det, säger Eklund.

Hur är din egen form inför kvällen?
– Jag vet inte riktigt! Vi har ju haft uppehåll så jag vet inte riktigt hur formen är. Antingen kommer man vara jättesnabb eller så är man jättelångsam, man vet fan aldrig efter ett uppehåll. Men jag känner mig pigg och fräsch i alla fall. Sedan har vi ju tränat på bra under uppehållet så det borde inte vara några problem. Det är ju dessutom lika för AIK, så det ska inte avgöra.

Vad vill du se från dig själv i kväll?
– Att jag känner mig delaktig i spelet, att jag är rörlig och har bra fart på fötterna, säger Eklund.

Som äntligen fått vara hyfsat skadefri och spela på. Från att ha varit sjunde, åttonde back har han nu en speltid på 20.51 i snitt per match, vilket är tredje mest i Djurgården bakom Staffan Kronwall och Josef Boumedienne. Och har i år sett riktigt stabil ut:

-Jomen nu har jag spelat över 20 minuter per match, man känner att man får ta ansvar och då växer man som spelare.

Vem blir svårast att stoppa i AIK i derbyt?
-Salle (Johannes Salmonsson) är svår att slå om han kommer i full fart men det gör han sällan…

Ha, ha, juste du är då?!
-Nä men det är ju så! Sätter han upp farten så är han snabb som fan men det är sällan som han kommer i den farten. Sedan är twinsen giftiga runt kassen, när de är där och snurrar så är de farliga, säger Eklund.

Som- så klart - tror på vinst i kväll i säsongens femte och ”avgörande” derby.
-Jag ser med tillförsikt fram mot matchen. Om vi spelar så bra som vi kan då ska vi vinna. Sedan är vi ett bättre lag. Men i de matcher som AIK vann så har de haft bäst fart och bäst skridskoåkning, sedan i de två matcher som vi vann så var vi bäst på det. När vi tog upp kampen på det området så vann vi. Det finns inget utrymme för finlir i kväll, så är det bara.

Inga kommentarer: